Povestea reţelei de canalizare este una veche şi îşi are originile în vremea primarului „portocaliu“ Ilie Dumitru, devenit celebru după ce a umblat mai multe zile cu semnătura preşedintelui Băsescu pe frunte. Totuşi, la scurt timp după ce a reuşit să îngroape câteva sute de metri de conducte fix pe mijlocul drumului judeţean care străbate comuna, edilul de la acea vreme a abandonat, în 2011, lucrările.

Un prim mandat irosit
În 2012, după o campanie electorală dominată de subiectul reţelei de canalizare, Coşoveniul schimbă macazul spre stânga, primar fiind ales Nicuşor Coandă. Doi ani mai târziu, localitatea primeşte 400.000 de lei din partea autorităţilor judeţene pentru continuarea lucrărilor la reţeaua de canalizare. Banii se întorc însă, neatinşi, la bugetul judeţului, după ce autorităţile locale nu reuşesc să îi folosească. În tot acest timp, la Ministerul Dezvoltării sunt puşi deoparte peste 2,3 milioane de lei, bani destinaţi reţelei de canalizare din Coşoveni, care însă rămân chiar şi până în acest moment necheltuiţi, autorităţile locale nefiind interesate să demareze procedurile necesare pentru reluarea lucrărilor.

Nici cu banii de la buget nu se mişcă nimic
În 2016, noii consilieri locali decid ca excedentul bugetar să fie utilizat pentru continuarea lucrării de canalizare. Vorbim despre aproape 800.000 de lei, bani care rămân, de asemenea, necheltuiţi. Anul următor, în speranţa că astfel vor reuşi să mişte într-un final lucrurile, consilierii dublează suma, care ajunge la 1,9 milioane de lei. Degeaba însă…. bani sunt, dar primarul nu vrea să-i folosească. Ambiţioşi, consilierii locali decid, la începutul lui 2018, să-i pună edilului la dispoziţie toată suma necesară pentru finalizarea reţelei de canalizare, adică 2,4 milioane de lei. Rezultatul? Din nefericire, acelaşi: zero lei cheltuiţi pentru rezolvarea unei probleme extrem de arzătoare pentru locuitorii comunei. Asta în ciuda faptului că, undeva prin luna august, Primăria Coşoveni a binevoit, totuşi, să publice în sistemul de licitaţii un anunţ prin care căuta să găsească o firmă care să revizuiască proiectul iniţial, primul pas pentru demararea efectivă a lucrărilor.

Gogonea: O administraţie incompetentă ţine blocată lucrarea de canalizare
Unul dintre aprigii critici ai actualului primar al Coşoveniului, consilierul ALDE Victor Gogonea (foto), acuză actuala administraţie de incompetenţă. „În Coşoveni, o administraţie incompetentă ţine blocată, fără motiv, lucrarea de canalizare a localităţii. Pentru finalizarea lucrării finanţate de Ministerul Dezvoltării sunt alocaţi 23,4 miliarde lei vechi, din care, până în prezent, nu a fost cheltuit un leu. Începând cu anul 2016, noii consilierii ALDE, PMP şi PNL au aprobat ca excedentul bugetar să fie cheltuit pentru continuarea lucrării de canalizare. În anul 2016 au fost alocaţi 8 miliarde lei vechi, în 2017 – 19 miliarde, iar în 2018 suma de 24 miliarde. Până în prezent sunt zero lei cheltuiţi. La ultima rectificare bugetară, la propunerea primarului, consilierii PSD şi PNL au aprobat ca 1,3 miliarde de lei să fie luaţi de la canalizare şi alocaţi la plata salariilor angajaţilor primăriei“, a postat, pe pagina personală, liberal-democratul Victor Gogonea.
Contactat de Indiscret în Oltenia, acesta a declarat că este incalificabil ca actualul primar să nu mişte un deget pentru a finaliza lucrările la reţeaua de canalizare, în condiţiile în care nu s-a pus niciodată problema finanţării. „Este incalificabil ce se întâmplă la Coşoveni. Să nu faci absolut nimic pentru a rezolva o problemă extrem de gravă, cum este lipsa canalizării într-o comună cum este Coşoveni, în condiţiile în care ai banii necesari, este de neacceptat. Asta în condiţiile în care, lucru confirmat de instituţiile abilitate, lipsa canalizării a dus la contaminarea pânzei freatice“, a declarat fostul viceprimar al localităţii.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ