Ce vrea ALDE de la legea offshore?

0

Sunt multe discuţii în ultima vreme cu privire la legea offshore, în centrul cărora se află numele ALDE. De aceea consider important ca doljenii să cunoască de la sursă care este conţinutul real al poziţiei legitime a ALDE faţă de această lege.
În primul rând, ALDE îşi doreşte în mod principial ca această lege să maximizeze veniturile bugetului României. Pe termen mediu şi lung. De aceea dorim să analizăm toate informaţiile relevante din această perspectivă, să avem tabloul complet al proiecţiilor economice, fiscale şi bugetare. Nu e loc pentru improvizaţii, neclarităţi sau incertitudini într-o lege atât de importantă pentru dezvoltarea României.
În al doilea rând, un principiu fundamental care ne ghidează în abordarea cu responsabilitate a acestei legi este acela al asigurării securităţii energetice a ţării. Mai mult, credem că putem deveni prin modelarea inteligentă (şi) a acestui proiect de lege un jucător important pe piaţa energetică regională şi chiar europeană. Ceea ce ar crea premise excepţionale pentru un nou ritm, mult mai dinamic al dezvoltării economice şi sociale.
În al treilea rând, în privinţa nivelului veniturilor ar trebui să urmărim modelul promovat de alte ţări europene precum Olanda, Marea Britanie sau Norvegia şi să avem ca obiectiv o împărţire a profiturilor 50%-50%. Este, din punctul nostru de vedere, varianta corectă, care are în vedere susţinerea interesului României cât şi încurajarea investitorilor să dezvolte activitatea de explorare şi, ulterior, de exploatare.
Credem că este o bază raţională de discuţie şi că aceste trei mari obiective trebuie urmărite cu precădere.
De asemenea, în mod principial, considerăm că forma finală a legii trebuie să întrunească un consens putere-opoziţie pentru că este o lege foarte importantă care priveşte susţinerea intereselor naţionale pe o perioadă lungă de timp.
Îmi exprim speranţa că vom găsi cu toţii, în Comisie şi apoi în plen, resursele de voinţă şi de responsabilitate pentru a da o lege offshore conformă cu interesul legitim al ţării noastre.

Deputatul Ion Cupă – președintele ALDE Dolj

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ