Florinel Stancu: Fabrica de Avioane Craiova va fi implicată în programele de înzestrare destinate realizării capabilităţilor operaţionale ale Armatei Române

0

Armata Română a jucat un rol deosebit în istoria acestei ţări. Acest fapt se datorează bravilor ostaşi români şi politicii militare a lui Al. I. Cuza după înfăptuirea statului român modern prin Unirea de la 1859. Sacrificiile ulterioare pe care Armata Română le-a făcut în timpul Primului Război Mondial şi în cel de-Al Doilea Război Mondial au fost ieşite din comun. De acolo se trag respectul şi încrederea noastră în această instituţie, iar de Centenarul României Mari suntem datori să vorbim despre ea.
De Centenar, Partidul Social Democrat a continuat programul de înzestrare a Armatei Române. Guvernul a adoptat o serie de proiecte prin care forţele de apărare beneficiază de investiţii considerabile. Alocarea resurselor necesare şi punerea în aplicare a noii concepţii de restructurare, pentru a transforma instituţia într-un organism militar modern, cu o capacitate operaţională similară forţelor armate din ţările europene avansate din punct de vedere militar, face parte din programul nostru de guvernare. Vom crea o armată flexibilă şi dinamică, aptă să dea o ripostă eficace dacă, ipotetic, cineva ar încerca să ne violeze teritoriul. Vom întări securitatea României şi vom creşte garanţia că ne vom îndeplini cu profesionalism misiunile ce ne revin din obligaţiile internaţionale asumate de către ţara noastră.
Guvernul Dăncilă a investit în acest an sume imense în industria românească de armament. Concret, în primele şase luni ale anului 2018 industriei de apărare i-au fost alocate 69 de milioane de lei pentru investiţii, de peste trei ori mai mult decât în tot anul 2017 şi de peste patru ori mai mult decât în anul 2016. De fonduri au beneficiat Uzina Mecanică Bucureşti, Romaero, Aerostar Bacău şi alte fabrici din ţară.
În calitate de parlamentar al judeţului Dolj, am adresat o întrebare şi o interpelare către Ministerul Economiei şi Ministerul Apărării Naţionale, pentru ca Fabrica de Avioane Craiova să fie inclusă în programul de dezvoltare a Armatei Române.
În acest sens, prin Hotărârea nr.38 din 04.04.2018, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a aprobat Memorandumul cu tema „Dezvoltarea capabilităţii aeriene de şcoală şi antrenament avansat, sprijin aerian apropiat şi intervenţie împotriva ţintelor aeriene de viteză mică, pe baza platformei aeriene IAR-99” şi iniţierea „Programului de înzestrare pentru modernizarea aeronavelor IAR-99 din dotarea Ministerului Apărării Naţionale în configuraţia IAR-99 Super Şoim”.
Atribuirea contractului pentru modernizarea aeronavelor IAR-99 din dotarea Ministerului Apărării Naţionale în configuraţia IAR-99 Super Şoim se va realiza în urma derulării unei proceduri de achiziţie, în conformitate cu prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 114/2011. Având în vedere drepturile de proprietate intelectuală aferente aeronavelor IAR-99, a fost propusă realizarea programului prin implicarea Avioane Craiova S.A., fapt ce va duce la renaşterea fabricii, noi locuri de muncă la Craiova şi o contribuţie mai mare din partea fabricii la bugetul local.
Interesul nostru este ca, în cadrul programelor de înzestrare, să fie implicaţi operatorii economici naţionali, atât pentru realizarea sistemelor/subsistemelor, cât şi pentru asigurarea activităţilor de mentenanţă pe întreg ciclul de viaţă al produselor, Avioane Craiova S.A. fiind unul dintre operatorii economici naţionali care se pot implica în viitoarele programe de înzestrare destinate realizării capabilităţilor operaţionale ale Armatei Române. Acest lucru ne-a fost garantat de Ministrul Apărării Naţionale.
Acesta este, din punctul meu de vedere, un adevărat proiect dedicat Centenarului Marii Uniri. O Românie puternică, susţinută de o armată bine înzestrată care ne poate asigura o mare parte din securitate, deoarece fără securitate nu există cooperare şi dezvoltare pentru nimeni în lumea asta.

Florinel Stancu, deputat PSD de Dolj

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ