În perioada 7-8 septembrie
Conferinţă regională dedicată cancerului bronhopulmonar, găzduită de UMF Craiova

Cancerul bronhopulmonar este recunoscut ca una dintre cele mai agresive forme de cancer, cu o evoluţie foarte rapidă, rata de supravieţuire la 5 ani fiind de numai 15%. În plus, conform studiilor, peste 75% dintre pacienţi se prezintă la medic în stadiu inoperabil, şansele de supravieţiurie fiind foarte mici. În cadrul celei de IV-a ediţii a Conferinţei Regionale de Cancer Bronhopulmonar, ce va avea loc între 7-8 septembrie la Craiova, va fi adusă în atenţie o temă extrem de importantă - „Managementul de caz al pacientului cu cancer bronhopulmonar de la diagnosticul în cabinetul medicului de familie la servicii paliative.

0

Ţinând cont că diagnosticarea precoce a acestui tip de cancer reprezintă una dintre principalele provocări pentru domeniul medical în prezent, aducerea în dezbatere a rolului pe care medicina primară îl poate avea în acest context este extrem de importantă şi, în plus, având în vedere rata mică de vindecare a acestui tip de cancer, discuţiile privind accesul pacientului la serviciile paliative la noi în ţară devin o necesitate.
Faţă de ediţiile anterioare, care au fost organizate pe perioada unei singure zi, Conferinţa regionala de Cancer Bronhopulmonar din acest an se va desfăşura pe perioada a 2 zile, pe parcursul cărora sunt aşteptaţi să susţină prezentări lectori de excepţie din ţară şi străinătate. „În perioada 7-8 septembrie 2018, Universitatea de Medicină şi Farmacie Craiova, Asociaţia pentru Chirurgie Toracică Modernă în Craiova, împreună cu Houston NPA organizează la Craiova cea de-a IV-a ediţie a Conferinţei regionale (Oltenia) de Cancer bronhopulmonar. Datorită prezenţei din ce în ce mai numeroase a participanţilor interesaţi de noutăţile din diagnosticul şi tratamentul cancerului bronhopulmonar, am considerat necesară extinderea timpului alocat conferinţei de la o manifestare de o zi ia o manifestare extinsă, pe parcursul a două zile. Ne dorim în continuare o participare a lectorilor de peste hotare şi în acest sens avem confirmarea unei noi participări a domnului prof.dr. Horia Sîrbu, şeful Clinicii de Chirurgie Toracică din Erlangen (Germania) şi am lansat invitaţia şi pentru colegii din ţările vecine, din Serbia şi Bulgaria”, a declarat noul manager al Spitalului Judeţean de Urgenţă Craiova, dr. Alin Demetrian şi coordonatorul ştiinţific al evenimentului.

Depistarea precoce a cancerului bronhopulmonar, o prioritate
Conferinţa regională de Cancer Bronhopulmonar, ediţia a IV-a, îşi propune să devină un cadru de dialog între cadre medicale cu specialităţi clinice şi chirurgicale, dar şi paraclinice. „Printre noutăţile cu caracter foarte practic apărute în urma, dar mai ales datorită ediţiilor anterioare, merită menţionată înfiinţarea şi funcţionarea cu regularitate a primei Comisii Multidisciplinare de Patologie Toracică (CMPT) din regiunea Oltenia, în cadrul Clinicii de Chirurgie Toracică a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova, dar cu posibilitatea participării tuturor medicilor din specialităţile interesate. Vă aşteptăm cu drag la cea de-a IV-a ediţie a Conferinţei Regionale (Oltenia) de Cancer Bronhopulmonar”, a mai spus Alin Demetrian.
În cadrul sesiunilor interdisciplinare vor fi furnizate de specialiştii prezenţi la eveniment informaţii specializate în vederea depistării precoce a cancerului bronhopulmonar care, de cele mai multe ori, este descoperit în stadii depăşite din punct de vedere terapeutic, precum şi facilitarea unui context favorabil de comunicare între specialiştii din diferite arii implicate în diagnosticul, tratamentul şi monitorizarea pacienţilor cu cancer bronhopulmonar, în vederea îmbunătăţirii accesului rapid la un tratament multidisciplinar.

Printre lectorii care au confirmat prezenţa se numără:
Prof.univ.dr. Horia Sîrbu, şeful Clinicii de Chirurgie Toracică din Erlangen (Germania)
Prof. univ. dr. Gabriela Jimborean, pneumolog – Seful Sectiunii de Cancer Pulmonar al SRP
Prif.univ. dr. Floarea Mimi Niţu – medic pneumolog, Universitatea de Medicină şi Farmacie Craiova
Şef Lucr. Dr Michael Schenker – medic oncologie medicală
Şef Lucr. Mihai Olteanu – medic pneumolog, Universitatea de Medicină şi Farmacie Craiova
dr. Memu Eustatiu – chirurgie toracică, Drobeta Turnu Severin
dr. Elena Vlad – medic pneumolog, Târgu Jiu
dr. Dalida Mosorescu – medic de familie, Craiova
dr. Mariana Chirca – medic oncolog, Craiova
dr. Dorin Vancea – medic pneumolog, Oradea
dr. Cristina Petria – medic oncolog,Spitalul Municipal Caracal
dr. Cristina Călăraşu – medic pneumolog, Craiova
dr. Magdalena Ciobanu – pneumolog – centrul Stop Fumat
dr. Rene Ilia – medic rezident chirurgie toracica, Craiova
psih. Adrian Costin Calomfirescu – psiholog, Bucureşti

Evenimentul este creditat cu 9 puncte EMC pentru medici si 10 puncte EMC pentru asistenţi, iar programul se va desfăşura vineri, 7 septembrie , în intervalul 13:30 – 20.00 şi sâmbătă, 8 septembrie, în intervalul 10:00 – 17:00.
Înscrierile sunt deschise pe http://houston.ro/cancer-bronhopulmonar/

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ