Cu largul concurs al municipalităţii
La Liceul Odobleja se predă… circul!

Reprezentanţii unui liceu craiovean au intrat, cu Poliţia, în clădirea unui alt liceu din oraş. Nu este un banc, ci doar un alt episod din scandalul dintre reprezentanţii Liceului „Voltaire” şi cei ai Colegiului „Ştefan Odobleja”, asmuţiţi unii împotriva celorlaţi de incompetenţa administraţiei locale de a găsi o soluţie reală pentru o problemă deloc uşoară.

0

Războiul dintre reprezentanţii celor două unităţi de învăţământ durează de mai multe luni, la mijloc fiind vorba despre un corp de clădire care aparţine Colegiului „Ştefan Odobleja”, dar care a fost dat în administrare, printr-o hotărâre a Consiliul Local Craiova, către Liceul „Voltaire”, cu destinaţia de sediu. De vină pentru situaţia creată sunt însă autorităţile locale care, în loc să vină cu o soluţie reală şi de durată, au preferat calea uşoară, punând într-o situaţie dificilă ambele tabere.

Consilierii au votat…
În cadrul şedinţei de la finalul lunii iunie, consilierii locali PSD+ALDE au decis, în ciuda argumentelor formulate de reprezentanţii Colegiului „Ştefan Odobleja”, să dea în administrarea Liceului „Voltaire” un corp de clădire unde funcţionau mai multe laboratoare. Decizia a stârnit revolta profesorilor de la „Odobleja“, care spuneau că astfel este afectat grav procesul de învăţământ. „Au votat pentru distrugerea Colegiului, cu încălcarea gravă a articolului 20 din Legea educaţiei, care spune că administraţia locală are obligaţia să ne asigure condiţii optime pentru desfăşurarea procesului educativ. Acest act ne va obliga pe noi să murim. La «Odobleja» există trei corpuri de clădire, care sunt folosite de elevii noştri, două la capacitate maximă, de dimineaţa până seara, iar al treilea care a fost prins într-un proiect pe fonduri europene. A fost reabilitat şi echipat în întregime şi avem obligaţia să-l păstrăm până în 2020. Sunt laboratoare subdimensionate, au 40 de metri pătraţi, iar noi avem o medie de peste 25 de elevi la clasă, deci nu pot fi folosite ca săli de clasă. (…) Ne pare rău că Liceul «Voltaire» este în această situaţie. Nu avem nimic împotriva lor. Ei au făcut o solicitare normală: rămâi fără sediu, soliciţi sediu. Noi suntem împotriva modalităţii în care s-a acţionat de la început, cu rea-credinţă faţă de Colegiul «Odobleja»”, declara Veronica Şerban, profesor în cadrul Colegiului „Ştefan Odobleja”.

… poliţiştii au executat
După votul consilierilor, între cele două tabere au avut loc mai multe întâlniri şi discuţii legate de procesul de predare-primire al clădirii, dar acestea nu au dus la nicio soluţie. Astfel că, fluturând hotărârea de consiliu, reprezentanţii Liceului „Voltaire” s-au prezentat, la începutul acestei săptămâni, în curtea Colegiului „Ştefan Odobleja” şi, sprijiniţi de poliţiştii locali, au intrat în clădirea care le-a fost atribuită sub privirile neputincioase ale cadrelor didactice ale colegiului. „Se procedează la spargerea clădirii, o acţiune ilegală deoarece clădirea se află în litigiu. Documentul cu care au venit ei este, în opinia noastră, lovit de nulitate. În clădire există obiecte de patrimoniu, obiecte de inventar şi obiecte personale ale cadrelor didactice, precum şi documente oficiale. Nu ştim ce se va întâmpla cu ele”, a precizat unul dintre profesori.
Chiar dacă, pentru moment, reprezentanţii Liceului „Voltaire” au reuşit să intre „noul sediu”, lucrurile sunt departe de a se fi lămurit deoarece reprezentanţii Colegiului „Ştefan Obobleja” s-au adresat instanţei, căreia îi cer să anuleze Hotărârea Consiliului Local Craiova. Ce se va întâmpla dacă, în plin an şcolar, magistraţii vor decide să le dea dreptate, iar clădirea va reveni în administrarea Colegiului? Este o întrebare dificilă, dar pe care reprezentanţii municipalităţii par să nu o ia în considerare.

Educația nu apare pe lista de priorități a municipalității
Situaţia Liceului „Voltaire” este un emblematică pentru modul în care administraţia craioveană alege să trateze cel mai important segment demografic al Craiovei, copiii, şi un corp profesional de elită al urbei, dascălii. Mimând că le rezolvă problemele, Primăria nu face decât să încaiere dascălii între ei şi să priveze elevii de condiţii decente în care aceştia să înveţe. Mai mare grijă au aleşii noştri de arhiva proprie şi de cea a Judecătoriei Craiova, pe care le adăpostesc ilegal în sediul fostei Şcoli 35, însă despre acest subiect va urma un articol pe larg în săptămânile care urmează. Este îngrijorătoare, însă, inapetenţa societăţii civile din Craiova în a se implica în această problemă, semn că oraşul este deja muribund… Păcat de trecutul Craiovei şi de memoria unor edili, unii încă în viaţă, care s-au chinuit ani de-a rândul să facă din Craiova un pol educaţional al României!

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ