Cărţi reci pentru vacanţe toride

Cărţile sunt prieteni reci, se spune. Cu atât mai potriviţi pentru sezonul cald, pentru vacanţele şi drumeţiile în care trebuie să ne însoţească. În ultimele luni - iunie, iulie august -, zeci de cărţi au ajuns pe rafturile bibliotecii. Este vorba despre noutăţile sezonului cald. Ca de fiecare dată, cărţile propuse cititorilor acoperă o gamă pe cât de diversă, pe atât de generoasă. Publicate în ultimii doi ani, 2017 şi 2018, cele mai noi cărţi ajunse pe rafturile bibliotecii ating o paletă extinsă de gusturi şi interese de lectură, de la psihologie, formare şi dezvoltare profesională la romane consacrate sau proaspăt lansate, de istorie, religie şi spiritualitate, la beletristică, jurnale de călătorie, biografii şi monografii.

0

Cei pasionaţi de călătorii, locuri şi destinaţii exotice, decoruri fantastice sau doar experienţe de-o vară, pot împrumuta cărţile despre „cele mai fericite locuri din lume”, ghidurile de supravieţuire în călătoriile alături de copii, perimetrul Mării Negre sau întinderile nesfârşite ale continentului african, cu diversitatea de culturi şi obiceiuri, experienţele trăite în Japonia şi China, narate în stilul inconfundabil al lui Nikos Kazantzakis, dar şi multe altele asemenea.
Amatorii de istorie, relaţii internaţionale şi domeniile conexe au reale motive de bucurie pentru că seriile de profil s-au îmbogăţit cu titluri recent lansate. Din literatura română sau străină de specialitate, cărţile disponibile pentru împrumut tratează chestiuni precum direcţia în care se îndreaptă umanitatea, comunismul, dinastia română, evoluţia sinuoasă a educaţiei publice în România secolelor XIX-XX, a comunităţilor de italieni din România, respectiv judeţul Dolj. Învăţăturile antice cu aplicabilitate în contemporaneitate, respectiv biografiile consacrate unor personalităţi mondene, istorice sau politice, vin să completeze o specie literară care îşi are adepţii săi.
La fel de atractive sunt memoriile şi însemnările personale, monografiile sau romanele aşezate pe rafturile bibliotecii. Scrise în limbile română şi engleză, cărţile se adresează tuturor categoriilor de public, indiferent de vârstă.
Pentru că cititorii bibliotecii manifestă un interes aparte pentru cărţile de formare şi dezvoltare profesională sau personală, colecţia de profil a fost completată prin achiziţionarea celor mai râvnite titluri apărute pe piaţa internă.
„Achiziţia de carte este una din activităţile curente pe care le desfăşurăm neîntrerupt. Practic, scurtarea timpului dintre momentul apariţiei unei cărţi şi disponibilitatea acesteia la raft este o chestiune de cea mai mare importanţă pentru noi şi publicul cititor în egală măsură. Facem acest lucru cu speranţa că utilizatorii noştri vor continua să frecventeze biblioteca şi vor considera folositoare toate proiectele care au legătură directă cu fondul de carte. Pentru a ne păstra atractivitatea, completăm în mod regulat colecţiile de carte cu cele mai noi apariţii, cărţi din varii domenii, pe care cititorii noştri au posibilitatea să le împrumute la domiciliu. Subliniez şi aportul posesorilor de card de bibliotecă în efortul de selectare şi prioritizare a titlurilor care ajung în bibliotecă. Ţinem întotdeauna cont de sugestiile şi interesele de lectură pe care le manifestă, iar asta face ca titlurile noastre să circule şi să fie lecturate de cât mai mulţi craioveni”, a declarat Lucian Dindirică, managerul Bibliotecii Judeţene „Alexandru şi Aristia Aman”.
Cărţile pot fi împrumutate de la Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman”, de la compartimentele Împrumut cărţi, de luni până vineri, în intervalul orar 08:30-20:15. De asemenea, cărţile pot fi împrumutate şi de la cele patru filiale ale bibliotecii din Craiova, cartierele Brazda lui Novac, Craioviţa Nouă, Valea Roşie şi Rovine.
Suplimentar, serviciul de împrumut, într-o formă mult simplificată, se desfăşoară şi prin intermediul proiectelor „Summer Books & Water Library”, în incinta Water Park-ului din Craiova, „Books on tracks”, în trenurile Hyperion, respectiv „Flying Books”, în cadrul Aeroportului Internaţional Craiova.

Selecţie de titluri:
Adrian Cioroianu, „Aproape un secol de dinastie: povestea monarhiei române de ieri, pentru tinerii de azi şi de mâine”, Craiova, Editura Scrisul Românesc Fundaţia-Editura, 2018.
Ana Hogaş şi Ionuţ Florea, „Oyibo: 2 oameni, 1 motocicletă, 14 luni în Africa”, Bucureşti, Editura Humanitas, 2018.
Berit Brogaard şi Kristian Marlow, „Mintea supraumană sau despre genialitate ca însuşire firească a creierului nostru”, traducere din engleză de Cristina Jinga, Bucureşti, Editura Humanitas, 2018.
Catherine Durandin, „România mea comunistă”, traducere din limba franceză de Doina Jela, Bucureşti, Editura Vremea, 2018.
Cătălina Mihalache, Leonidas Rados, coord., „Educaţia publică şi condiţionările sale: (secolele XIX-XX)”, Iaşi, Editura Universităţii „Alexandru Ioan Cuza”, 2015.
Constantin Avramescu, „Povestiri din alte vremi”, Bucureşti, Editura Vremea, 2018.
Eric Weiner, „Geografia fericirii: în căutarea celor mai fericite locuri din lume”, traducere de Silvia Palade, Bucureşti, Editura Niculescu, 2018.
Etgar Keret, „Şapte ani buni”, traducere din engleză de Ioana Miruna Voiculescu, Bucureşti, Editura Humanitas, 2018.
Ivan Kiriow şi Lea Milsent, „Zapping prin ştiinţe: esenţialul pe care trebuie să-l ştii”, traducere din limba franceză de Andreea Floricică şi Liliana Butcu, Bucureşti, Editura RAO, 2018.
Melanie Benjamin, „Lebedele de pe Fifth Avenue”, traducere din engleză şi note de Florica Sincu, Bucureşti, Editura Humanitas, 2018.
Natalie Haynes, „Ghidul antic al vieţii moderne”, traducere din limba engleză de Mihai Moroiu, Bucureşti, Editura Baroque Books & Arts, 2018.
Nikos Kazantzakis, „Jurnal de călătorie: Japonia, China”, traducere din greacă şi note de Ion Diaconescu şi Elena Lazăr, Bucureşti, Editura Humanitas, 2018.
Sylvie Tenenbaum, „Depresia: o moştenim sau nu?”, traducere de Alex. Vlad, Bucureşti, Editura Niculescu, 2018.
Yu Hua, „China în zece cuvinte”, traducere din chineză şi note de Mugur Zlotea, Bucureşti, Editura Humanitas, 2018.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ