Când se gândesc la căldură, pe craioveni îi ia cu frig

După câţiva ani de incertitudine legat de furnizorul agentului termic în municipiu, pe craioveni îi cam trec din nou fiorii când se gândesc că nu mai este mult până când sezonul rece îşi va intra în drepturi, iar autorităţile nu au găsit încă o soluţie definitivă. În ciuda lipsei oricărui progres în această direcţie, reprezentanţii municipalităţii susţin că nu vor exista probleme cu căldura în iarna ce vine.

0

Încă de la momentul în care s-a scufundat în datorii SC Termo SRL, furnizorul agentului termic în municipiul Craiova, căldura locuitorilor a atârnat mai mereu de un fir de aţă. Asta, deşi, în ciuda promisiunilor nenumărate, autorităţile locale nu au reuşit să vină cu o soluţie pe termen lung, mult aşteptata societate mixtă, care să aibă în acţionariat Consiliul Local Craiova şi Complexul Energetic Craiova, producătorul energiei termice, rămânând până acum doar un vis frumos. Tocmai din acest motiv, nu este deloc surprinzător că tot mai mulţi craioveni îşi fac griji în privinţa căldurii din apartamente în sezonul rece care stă să înceapă. „Ce-i drept, la asociaţia noastră nu au existat probleme. Dar nu ştii niciodată când te poţi trezi fără căldură în plină iarnă. Mai ales că situaţia la Termo este în continuare incertă, iar societatea aceea nouă de care se tot vorbea nu a mai apărut. Este clar că există nişte probleme pentru care cei de la CEO (Complexul Energetic Oltenia – n.red.) nu vor să se bage în treaba asta“, ne-a spus preşedinta unei asociaţii de proprietari din cartierul Valea Roşie.

Promisiuni „călduţe“
În schimb, deşi nu a înregistrat niciun progres real în această privinţă, reprezentanţii Primăriei Craiova dau asigurări că, în iarna ce urmează, căldura nu va pune probleme la nivel de oraş. Conform viceprimarului Stelian Bărăgan (foto), încă se poartă discuţii, la Bucureşti, pentru a se clarifica sub ce formă juridică se continuă legătura cu CEO. „Cetăţenii să nu se sperie. Vom avea căldură, ca şi anul trecut. În ceea ce priveşte relaţia cu CEO, chiar şi săptămâna trecută am avut o discuţie să vedem în ce direcţie mergem. Vrem să ştim cum putem accesa fonduri europene pentru a pune pe picioare partea de termoficare. Săptămâna viitoare avem o soluţie finală. Se studiază între o societate comună, Primăria Craiova-CEO, ori o societate doar aparţinând CEO. În luna octombrie aflăm dacă se aprobă sau nu şi prelungirea planului de reorganizare pentru încă un an”, a spus Bărăgan, referindu-se la situaţia SC Termo SRL.
În ceea ce priveşte costul gigacaloriei, autorităţile locale nu întrevăd, la această dată, o creştere în acest sens.

Reamintim că, în anul 2015, pentru o datorie de 300 milioane de lei, Complexul Energetic Oltenia a solicitat intrarea în insolvenţă a SC Termo Craiova SRL, societatea care furnizează căldură şi apă caldă craiovenilor. Tribunalul Dolj a admis cererea, iar conducerea societăţii a fost atribuită unui administrator judiciar, iar acesta a întocmit un plan de reorganizare, pe trei ani, care expiră în această toamnă. Creditorii au acceptat să renunţe la o parte din datoriile de recuperat, cu condiţia să se respecte calendarul de plăţi şi de sume restante, cea mai mare reducere a venit din partea CEO, care a acceptat să primească 119 milioane de lei în loc de 299 de milioane lei.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ