Facebook Live – inconştienţă ucigaşă

Pasiunea unora pentru Facebook capătă conotaţii penale atunci când se manifestă la volan. Urmările sunt de multe ori îngrozitoare. Dacă în urmă cu aproape trei luni, nouă oameni şi-au pierdut viaţa după ce microbuzul în care se aflau a intrat pe contrasens izbindu-se frontal de un camion, după ce şoferul făcea live pe pagina de socializare, zilele trecute, un alt şofer inconştient a ucis, cam din acelaşi motiv, doi oameni. Accidentul a avut loc într-o comună din Olt, în apropiere de Slatina. Singura diferenţă este că de această dată transmisiunea la care era atent şoferul era făcută de un amic.

0

Dramă pe un drum din Olt
Accidentul a avut loc la sfârşitul zilei, pe raza comunei Slătioara. Un bărbat de 34 de ani, dintr-o localitate vecină, aflat la volanul unui BMW cu volanul pe dreapta, beat, preocupat de filmarea făcută de amicul său şi transmisă în direct pe pagina sa de socializare, a pierdut controlul volanului şi a intrat frontal într-un autoturism Logan, condus regulamentar de un doljean. În urma impactului, şoferul nevinovat a murit pe loc. Aceeaşi soartă a avut-o şi concubina celui aflat pe scaunul din stânga, preocupat de filmare. Acesta a scăpat cu răni minore, iar şoferul inconştient fără nici măcar o zgârâietură.
Impactul extrem de puternic i-a scos din case pe locuitorii din zonă. Cu toţii au sărit să dea o mână de ajutor şoferului nevinovat, dar şi femeii aflată pe bancheta din spatele BMW-ului. A fost prea târziu. Pentru viaţa lor nu au mai putut face nimic nici măcar medicii de pe pe autosanitarele ajunse în grabă la locul accidentului.

Coşmarul care a înspăimântat pe toată lumea

Imaginile de la faţa locului au fost înfiorătoare. Aşa se face că mai toţi oamenii din zonă care au sărit să ajute victimele au avut coşmaruri. „Nu eram afară când s-a întâmplat. Am ieşit după ce am auzit o bubuitură, ce să vă spun? Nu am putut să dorm toată noaptea, parcă-l vedeam pe bietul om (n.r.şoferul nevinovat) cum era acolo, strivit de fiarele maşinii. A fost îngrozitor. Mă gândesc ce s-ar fi întâmplat dacă inconştientul ăla pierdea volanul din mână cu câţiva metri mai în faţă sau intra în staţia de autobuz… Pe aici, pe stânga, circula un grup de copii cu bicicletele. Dacă intra în ei îi făcea zob. În staţie erau vreo două-trei persoane, nu-mi mai amintesc bine, dar erau oameni. Copiii cu bicicletele au fost primii care au ţipat că e accident. E posibil ca tot ei să fi fost primii care au sunat la 112, nu-mi mai amintesc, a mărturisit femeia ce locuieşte la doi paşi de locul în care a avut loc tragedia.
„Sunt inconştienţi, nu au învăţat nimic din tragedia care a avut loc în Ungaria. Cum e posibil să filmezi în timp ce conduci? Dacă dădea peste copiii ăia cu bicicletele vă închipuiţi ce s-ar fi întâmplat…!? Păcat de bărbatul ăla, nevinovat. Cred că legile ar trebui să fie mult mai dure, să-i sature, să se mai urce beţi la volan sau să le treacă cheful de petreceri la volan, a declarat vecinul femeii, şi el martor la cumplitul accident.
„Eu am crezut, când am auzit bubuitura, că a intrat în casă cu maşina. Când mi-am dat seama că nu s-a întâmplat nimic la casă am ieşit afară. Imaginile erau de coşmar. Nu ştiu ce trebuie făcut, dar se impun anumite măsuri. Nu ştiu, să limiteze cumva viteza în zonă. Circulă mulţi ca nişte nebuni, parcă ar fi la raliu, a mai declarat la scurt timp o alt localnică.

Băutura şi cheful de distracţie, combinaţie mortală
Şoferul bolidului adus din Anglia era atât de beat încât nu a conştientizat ce s-a întâmplat. Departe de această stare nu era nici amicul din stânga sa. Acesta nu a avut nicio reacţie atunci când a aflat de la oamenii ce le-au sărit în ajutor că nevasta îi este moartă. Singura lui grijă a fost, după minute bune de ameţeală, să oprească telefonul care, în ciuda impactului, continua să transmită live totul.
După ce au reuşit să coboare din maşina făcut armonică din inconştienţă, cei doi bărbaţi au aşteptat cuminţi ca oamenii legii să-şi facă treaba. Când cercetările au fost încheiate, amicul responsabil cu filmarea s-a cerut la medic acuzând diverse dureri. A stat la spital doar câteva ore, după care s-a cerut acasă. Şoferul însă a ajuns la spital în toiul nopţii, după ce a fost audiat şi a primit ordonanţă de reţinere. A acuzat dureri toracale, aşa că a fost transportat cu pază cu tot la spitalul din Slatina. A rămas acolo atât cât să se obişnuiască cu starea de reţinere. El a ajuns în cele din urmă în arestul IPJ Olt pentru cel puţin 30 de zile, fiind acuzat de omor din culpă şi conducere sub influenţa băuturilor alcolice.

Scenarii halucinante ale amicului de pahar
Amicul cineast care a transmis în direct accidentul în care doi oameni şi-a pierdut viaţa nu a fost pus sub acuzare. Pentru că era învinovăţit pe reţelele de socializare că a contribuit prin gestul său la tragedie, bărbatul a ieşit în faţă cu o poveste incredibilă. „Nu eram prieteni, dar ne cunoşteam. Ne luase la ocazie pe mine şi pe soţie. Vroiam să ajungem la Găneasa, la bunica mea, unde lăsasem fata. Nu am băgat de seamă că era beat, că nu ne urcam. După ce ne-am urcat a început să bage viteză. I-am spus să meargă mai încet, dar nu a vrut. Atunci am început să filmez, pentru că la câţiva kilometri în faţă stau de obicei echipajele de poliţie. Speram să ne oprească cineva şi să putem coborî. A fost prea târziu. Acest om m-a nenorocit, a declarat bărbatul, de fel din aceeaşi comună cu autorul accidentului.
Spusele sale sunt contrazise de înregistrarea pe care singur a făcut-o. Din ea reiese clar că el şi autorul accidentului erau prieteni buni şi erau cam în aceeaşi stare de ebrietate. Unde plecaseră, nimeni nu poate spune cu exactitate. După unele declaraţii, cei doi bărbaţi şi concubina cineastului de ocazie mergeau la Găneasa. Au parcurs doar câţiva kilometri până când distracţia pe care o declanşaseră în maşină pe manelele ce răzbăteau din difuzoare s-a încheiat tragic.

„Ce se naşte din pisică tot şoareci mănâncă”
Cei doi bărbaţi provin din familii sărace şi dezorganizate, în care băutura şi scandalurile erau la ordinea zile. Consumul de alcool era ceva obişnuit pentru ei, la fel şi pasiunea pentru Facebook. Asta au constatat şi oamenii legii când au început să pună întrebări. Astfel, au aflat că şoferul mai era pasionat şi de viteză. Pentru depăşirea limitei legale mai fusese sancţionat de câteva ori. Ultima dată s-a întâmplat pe aceeaşi rută, în urmă cu mai puţin de o lună. Din păcate, poliţişti nu au putut anticipa ceea ce urma să se întâmple. Acum, tot ce mai pot face este să stea mai mult pe drumrui şi să tragă pe dreapta cât mai mulţi şoferi pentru a-i împiedica de inconştienţii băuţi sau dornici să devină virali pe net să mai provoace alte tragedii.
În urma ccidentului, trei băieţi minori, ai femeii care a murit, au rămas singuri pe lume, iar cele două fete ale şoferului inconştient vor trebui să aştepte mulţi ani până îşi vor putea strânge tată în braţe. Dacă o vor mai face.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ