Ne-a prins ANRSC-ul cu iluminatul nedezbătut
Joc de strategie administrativă cu stâlpii de lumină din Craiova

Edilii au pus în dezbatere strategia de dezvoltare a sistemului de iluminat public, la un deceniu şi jumătate după ce l-a concesionat, stâlpii şi lămpile din oraş aflându-se deja la al doilea concesionar.

0

Strategia ar urma să facă obiectul unui proiect de hotărâre al consiliului local municipal. Asta după ce craiovenii îşi da cu părerea despre chestiunea supusă dezbaterii publice, tam-nisam, după câteva mandate de implementare. Consultarea publică a fost anunţată în urmă cu câteva zile pe site-ul municipalităţii craiovene. „Primăria Municipiului Craiova a iniţiat procedura de consultare publică, în conformitate cu prevederile Legii 52/2003 privind transparenta decizională în administraţia publică, pentru proiectul de hotarare privind «Strategia locală de dezvoltare a serviciului de iluminat public din Municipiul Craiova». Persoanele fizice sau persoanele juridice interesate pot depune propuneri, sugestii sau opinii cu valoare de recomandare cu privire la proiectul supus consultării, până la data de 01.08.2018, la Centrul de Informatii pentru Cetăţeni din cadrul Primăriei Municipiului Craiova, str A.I. Cuza nr. 7, prin fax: 0251.411.561 sau e-mail: consultarepublica@primariacraiova.ro”, se arată în anunţul postat de reprezentanţii primăriei Craiova. În raportul întocmit de funcţionarii primăriei Craiova se arată şi că noua procedură de consultare publică vine în urma unui control al ANRSC, instituţia respectivă întocmind o notă în acest sens la sfârşitul lunii martie a acestui an.
Cum municipalitatea craioveană are deja în derulare un contract de delegare a gestiunii prin concesionare a sistemului de iluminat public din oraş, al doilea din serie, strategia preia cu sârg din acesta. Atât lucrările de investiţii necesare: modernizarea sistemului de iluminat public; extinderea sistemului de iluminat public; realizarea iluminatului arhitectural; implementarea sistemului inteligent de monitorizare şi control a Sistemului de Iluminat Public din Municipiul Craiova; realizarea iluminatului ornamental, cât şi modalitatea de realizare a acestora: „Lucrările de investiţii se vor realiza în 4 ani şi vor fi finanţate de operator. Autoritatea contractantă va plăti contravaloarea lucrărilor de investiţii, eşalonat, în rate lunare egale, timp de 10 de ani. Pe întreaga durată a contractului, se va asigura: F. – întreţinerea şi menţinerea în stare de funcţionare a Sistemului de Iluminat Public din Municipiul Craiova; G. – iluminatul festiv temporar utilizat cu precădere în perioada sărbătorilor de iarnă şi altor evenimente festive (Zilele municipiului, Paşte etc.). De asemenea, operatorul va gestiona cu eficienţă consumul de energie electrică la iluminatul public”.

Înapoi la metal pe principalele bulevarde din Craiova

Ca linie generală, pe principalele artere din oraş, modernizarea sistemului de iluminat public are în vedere anularea modernizării anterioare, cea realizată în cadrul defunctului contract cu Luxten, respective eliminarea stâlpilor de beton plantaţi în epoca lui Vasile Bulucea şi revenirea la stâlpii metalici. Asta la pachet cu înlocuirea lămpilor existente cu unele LED şi chiar trecerea reţelei de alimentare în subteran. „Modernizarea sistemului de iluminat public constă în schimbarea tuturor aparatelor de iluminat existente (18.573) după cum urmează: a) Pentru căile rutiere importante din oraş şi anume: Calea Bucureşti, bvd. Nicolae Titulescu, Calea Severinului, bvd. Decebal, bvd. N. Romanescu, bvd. Tineretului şi bvd. Ştirbei Vodă se va înlocui reţeaua de iluminat public prin dezafectarea unui număr de 1.023 stâlpi şi 1.912 aparate de iluminat şi montarea unui număr de 1.023 stâlpi metalici şi a unui număr de 1.429 aparate de iluminat cu LED. b) Pentru restul arterelor şi spaţiilor pietonale din oraş se vor înlocui cele 16.661 buc. aparate de iluminat existente cu aparate de iluminat noi performante realizând o reproiectare justă. Aceste aparate de iluminat moderne vor fi echipate cu surse cu descărcări în vapori de sodiu la înaltă presiune, ţinând cont de clasa de iluminat în care este încadrată strada respectivă. c) Reţeaua electrică de iluminat public se trece în subteran pentru bulevardele menţionate mai sus pe o distanţa de 30,2 km”, se arată în documentaţia realizată de angajaţii primăriei Craiova.

Mini-extindere în plan

Ceva mai modest stă situaţia în privinţa extinderii sistemului de iluminat public, acesta urmând să sporească în următorii ani cu nici zece la sută: „Sistemul de iluminat se va extinde cu un număr de 870 aparate de iluminat moderne echipate cu surse cu descărcari în vapori de sodiu la înaltă presiune. Pentru realizarea acestei investiţii se impun urmatoarele: – se vor utiliza doar puncte luminoase echipate cu aparate de iluminat moderne – toată reţeaua electrică extinsă va fi de tip LES – toţi stâlpii utilizaţi la lucrările de extindere a sistemului de iluminat vor fi metalici – în plus, extinderile de tip rutier, acolo unde este posibil, se vor realiza într-un canal tehnic, prin care se va asigura spaţiul necesar şi pentru pozarea altor utilităţi publice. La extinderea unui punct luminos sunt incluse toate operaţiile şi materialele necesare punerii în funcţiune a punctului luminos, şi anume: montarea stâlpului, montarea aparatului de iluminat complet echipat cu consola aferentă, realizarea reţelei electrice (în medie 35m cablu), realizarea coloanei de alimentare a aparatului de iluminat etc. Necesitatea extinderii sistemului de iluminat public apare, în primul rând, ca urmare a extinderii municipiului. Alte exemple de extinderi posibile sunt: reabilitarea unor străzi (care poate implica şi redimensionarea sistemului de iluminat existent), apariţia de străzi şi zone rezindenţiale noi, extinderi punctuale sau în anumite zone unde apare o necesitate de suplimentare a nivelului de iluminat”, se mai arată în strategia supusă dezbaterii publice.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ