Subterfugiu cu interceptări SRI în dosarul de corupţie CET Govora

La cererea fostului senator Dan Şova, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) va transmite către Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) o adresă prin care se solicită detalii cu privire la implicarea SRI în dosarul CET Govora, în care el şi fostul director al societăţii vâlcene sunt acuzaţi de fapte de corupţie. Instanţa a stabilit termen pe 4 iunie, când ar putea fi şi ultimul din acest dosar, decizia rămânând definitivă. În septembrie 2017, ÎCCJ l-a condamnat pe Dan Şova la trei ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă, iar pe fostul director al CET Govora, Mihai Bălan, la trei ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu.

0

100.000 de euro paraîndărăt, pe contracte de asistenţă juridică, potrivit DNA
În rechizitoriul întocmit, procurorii DNA au arătat că în perioada octombrie 2011 – iulie 2014, Şova Dan Coman a pretins sume de bani şi a primit în total 100.000 de euro de la o persoană denunţătoare, în schimbul traficării influenţei sale reale pe care o avea pe lângă Bălan Mihai, director general al centralei de energie termică CET Govora SA, astfel încât acesta din urmă să asigure încheierea unor contracte de asistenţă juridică cu o anumită societate de avocatură, contracte de tip abonament lunar, la o valoare de 10.000 euro/lună. Astfel, în urma demersurilor întreprinse de Şova Dan Coman pe lângă Bălan Mihai, directorul general al CET Govora SA, în lunile decembrie 2011, respectiv mai 2013, acesta din urmă a încheiat două contracte de consultanţă cu firma de avocatură reprezentată de martorul denunţător, iar în perioadele ianuarie – octombrie 2012 şi respectiv iunie 2013 – august 2014 a avizat, din partea CET Govora, plăţile efectuate în baza celor două documente, cu încălcarea prevederilor legale şi a normelor interne de funcţionare a societăţii respective. Încheierea unor astfel de contracte de consultanţă nu-şi găsea justificarea, întrucât, la acea vreme, centrala de energie termică CET Govora SA dispunea de un departament juridic în care îşi desfăşurau activitatea 6 jurişti, iar problematica dosarelor aflate în lucru nu impunea asistenţă din partea vreunei societăţi de avocaţi.

Ce acuze i se aduc lui Mihai Bălan

Procurorii DNA susţin că acţionând în această manieră, Bălan Mihai a produs un prejudiciu în dauna CET Govora SA în valoare de 1.301.410 lei (suma totală decontată cu o frecvenţă lunară, în baza celor două contracte sus menţionate), concomitent cu obţinerea unor foloase necuvenite, în acelaşi cuantum, de către firma de avocatură. Concret, Şova Dan Coman i-a spus persoanei denunţătoare că îi poate asigura încheierea unui contract de asistenţă juridică cu CET Govora SA de tip abonament lunar, uzitat la acea vreme, iar valoarea contractului va fi în cuantum de 10.000 euro/lună. În schimbul acestui serviciu, procurorii DNA susţin că Şova Dan Coman a pretins de la persoana denunţătoare suma de 5.000 euro pentru fiecare lună pe perioada executării contractului, adică jumătate din valoarea lunară a viitorului contract de asistenţă juridică ce urma să se încheie între CET Govora şi casa de avocatură respectivă. În cursul lunii decembrie 2011, între CET Govora reprezentată de Mihai Bălan în calitate de director general şi societatea de avocatură s-a încheiat contractul de asistenţă juridică, onorariul stabilit fiind de 10.000 euro/lună. Contractul s-a încheiat pe o perioada de 1 an, iar obiectul acestuia se referea la activităţi juridice pentru litigiile în care parte era CET Govora. În perioada decembrie 2011 – decembrie 2012, societatea de avocaţi a emis lunar, către CET Govora, facturi pentru activităţile de asistenţă juridică prestate în perioada decembrie 2011 – decembrie 2012. În aceeaşi perioadă, Şova Dan Coman a încasat de la societatea de avocaţi suma totală de 60.000 euro. Banii erau încasaţi în numerar, în fiecare lună, prin intermediar, la puţin timp după ce societatea de avocaţi încasa banii de la CET Govora. În luna decembrie 2012, contractul de asistenţă juridică s-a încheiat prin ajungere la termen. La acea vreme Bălan Mihai nu mai ocupa funcţia de director general al CET. În luna martie 2013, Bălan Mihai a revenit în funcţia de director general al CET Govora.

Povestea anului 2013

În cursul lunii mai 2013, între CET Govora reprezentată de Mihai Bălan în calitate de director general şi aceeaşi societate de avocatură s-a încheiat un nou contract de asistenţă juridică, onorariul stabilit fiind de 10.000 euro/lună. Contractul s-a încheiat pe o perioada de 1 an, iar obiectul acestuia se referea la activităţi juridice pentru litigiile în care parte era CET Govora. În cea de-a doua perioadă contractuală, Şova Dan Coman a încasat un comision în valoare totală de 40.000 euro.
Din probele administrate a rezultat că cea mai mare parte a banilor primiţi de Şova Dan Coman au fost orientaţi, în mod direct, către stingerea unei datorii provenită din obligaţiile în calitate de cumpărător al unui imobil situat în Bucureşti.
CET Govora s-a constituit parte civilă în cadrul procesului penal cu suma de 1.301.410 lei.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ