Deputatul Eugen Neață: Vizită cu proiecte importante în Vietnam

În perioada 27 martie – 3 aprilie a.c., o delegaţie a Grupului parlamentar de prietenie cu R.S. Vietnam a efectuat o vizită de lucru în R.S. Vietnam. Din delegaţie au făcut parte deputații Lucian-Eduard Simion, preşedinte al Grupului de prietenie, Alexandru Băişanu, vicepreşedinte al Grupului, Vasile Gudu, secretar al Grupului, şi Eugen Neaţă, membru al Grupului, a anunțat, într-un comunicat, biroul de presă al deputatului PSD de Vâlcea, Eugen Neață.

0

Colaborări în managementul apei, protecția mediului, parteneriate universitare, sprijin al României la ONU
„Pe perioada delegaţiei, Grupul parlamentar de prietenie a avut întrevederi cu Grupul omolog din Parlamentul R.S. Vietnam, condus de doamna Cao Thi Xuan, cu domnul Uong Chu Luu, vicepreşedinte al Adunării Naţionale, cu reprezentanţi ai conducerii oraşului Ho Chi Minh şi cu reprezentanți ai conducerii regiunii Ben Tre.
De asemenea, programul a inclus două vizite de lucru, una în provincia Quang Ninh, la care a participat şi doamna Cao Thi Xuan, preşedintele Grupului omolog de prietenie, iar a doua a avut loc în provincia Ben Tre, unde s-au organizat întrevederi cu membri ai conducerii provinciei. Subliniem că provincia Ben Tre este înfrăţită cu judeţul Tulcea, încă din 2014, şi există mai multe proiecte comune care se află în desfăşurare. Unul dintre cele mai importante proiecte comune este proiectul Dunăre-Mekong, în cadrul căruia România poate contribui prin experienţa pe care o are în domenii precum managementul apei, protecţia mediului, interconectivitatea şi cooperarea transfrontalieră.
În cadrul discuţiilor a fost subliniată relaţia tradiţională de prietenie dintre cele două state şi intenţia României de a intensificare a cooperării pe mai multe planuri, inclusiv în cel economic. Cooperarea României cu R.S. Vietnam se materializează şi prin acordarea de către statul român a 20 de burse de studiu pentru studenţii vietnamezi, cooperare care a dus la formarea a peste 3.500 de specialişti vietnamezi care au absolvit universităţi în România. În cursul vizitei, grupul român a avut întâlnire şi cu Asociaţia foştilor studenţi vietnamezi vorbitori de limbă română din Ho Chi Minh.
Domnul preşedinte Lucian-Eduard Simion şi vicepreşedintele Alexandru Băișanu au menţionat buna cooperare între universităţile româneşti şi cele vietnameze, cea mai nouă colaborare, în acest sens, fiind cea dintre Universitatea Politehnică Bucureşti şi Hanoi University of Science and Technology, arătând deschiderea totală şi pentru alte parteneriate universitare.
În plus, președintele Grupului, Lucian-Eduard Simion, a reiterat solicitarea României de a fi susţinută şi de R.S. Vietnam pentru obţinerea unui mandat de membru nepermanent în cadrul Consiliului de Securitate al O.N.U., pentru perioada 2019 – 2020.
În încheiere, a fost lansată invitaţia către partenerii vietnamezi de a participa la Forumul Economic Francofon pentru Europa Centrală şi de Est, care va fi organizat de România pe parcursul anului 2018”, se arată în comunicatul amintit.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ