Vineri, 30 martie, Centrul de Informare şi Promovare Turistică din Călimăneşti a găzduit vernisajul Expoziţiei de icoane pe sticlă şi lemn „Florile Învierii”, realizată de copiii Grupului artistic „Flori de cireş”, aflaţi sub îndrumarea părintelui arhid. Cosmin Cristian Pisăru şi a doamnei pictor-restaurator Filofteia Pisăru.
Evenimentul a avut loc în prezenţa părintelui Cristian Bănuţă, consilier învăţământ şi activităţi cu tineretul, a domnului Florinel Constantinescu, primarul oraşului Călimăneşti, a doamnei Mioara Comănescu Plop, consultant artistic la Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Vâlcea, şi a altor invitaţi, reprezentanţi ai instituţiilor de cultură şi învăţământ din Călimăneşti.
Părintele Cristian Bănuţă a transmis cuvântul de binecuvântare al Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Varsanufie, arătând că „pictarea icoanei reprezintă un act de cinstire a sfinţilor reprezentaţi, însă, prin limbajul liniilor şi culorilor, descoperă învăţătura dogmatică, morală şi liturgică a Bisericii, devenind o carte de credinţă. M.Quenot, în lucrarea sa Sfidările icoanei, susţine că „icoana nu poate fi povestită, ea trebuie privită. Ea ne priveşte pe noi mai mult decât o privim noi pe ea. Icoana este o expresie completă şi cuprinzătoare a ceea ce nu poate fi văzut…”
Tinerii iconari au primit aprecieri şi încurajări din partea domnului Florinel Constantinescu, primarul oraşului Călimăneşti. Domnia sa a arătat că trebuie remarcate efortul şi munca fiecărui iconar, însă o valoare deosebită capătă aceste lucrări prin faptul că sunt prezentate în cadrul unei expoziţii.
Vorbind despre munca coordonatorilor şi a tinerilor iconari, doamna Mioara Comănescu Plop a subliniat că „limbajul icoanei este la fel ca şi cunoaşterea citirii cărţii. Copilul este învăţat pentru început să scrie literele separat, apoi i se dă să copieze din carte, mai apoi să scrie ceea ce a citit şi, în sfârşit, să alcătuiască o compunere. Asemenea şi în iconografie, cunoaşterea îşi are treptele sale prin care ucenicului (în ale credinţei) i se dau cunoştinţe deosebite, o pregătire deosebită şi o educaţie deosebită”.

Sursa : Arhiepiscopia Râmnicului

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ