Ziua Mondială a Apei, sărbătorită de Administraţia Bazinală de Apă Olt Tema anului 2018 – ”Natura pentru Apă”

Pe 22 martie, am sărbătorit Ziua Mondială a Apei. Această zi a fost aleasă în cadrul Conferinţei Naţiunilor Unite asupra Mediului Înconjurator de la Rio de Janeiro din 1992. Sărbătorirea Zilei Mondiale a Apei are ca scop aducerea în atenţia opiniei publice, prin diferite acţiuni de conştientizare, a necesităţii protejării mediului înconjurător şi a apelor. De asemenea, această festivitate mondială este un bun prilej de a reaminti cât de periculoasă este poluarea apei, una din resursele indispensabile pentru viaţa omenirii. Administraţia Bazinală de Apă Olt, cu sprijinul Ministerului Apelor şi Pădurilor şi al Administraţiei Naţionale „Apele Române”, a organizat cu această ocazie, în perioada 19- 23 martie 2018, acţiuni educative în şcoli cu rol de conştientizare a importanţei calităţii apei şi conservării resurselor de apă.

0

În acest an, la invitaţia domnului director ABA Olt, Ştefan Prală, un eveniment important a fost şedinţa Comitetului de Bazin Olt, din 21 martie, care a reunit reprezentanţii A.N. „Apele Române”, ai prefecturilor, primăriilor, consiliilor judeţene şi agenţilor economici din bazinul hidrografic Olt. Şedinţa a fost prezidată de prefectul judeţului Vâlcea, Florian Marin, în calitate de preşedinte al Comitetului de Bazin Olt. Alături de alţi invitaţi de seamă, directori şi şefi de instituţii, ne-au onorat cu prezenţa şi preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, domnul Constantin Rădulescu, subprefectul judeţului Vâlcea, doamna Aurora Gherghina, viceprimarul municipiului Râmnicu Vâlcea, doamna Maria Preda, inspectorul şcolar general IȘJ Vâlcea, doamna Andra Bică.
Pe ordinea de zi a fost prezentat mesajul domnului Ioan Deneş, ministrul apelor şi pădurilor. „Trebuie să înţelegem că managementul apei este mult mai eficient şi cu rezultate mult mai durabile dacă refacem suprafeţele de pădure şi zonele umede, dacă restabilim conectivitatea râurilor cu luncile inundabile şi dacă creăm zone tampon, de protecţie cu vegetaţie, în lungul cursurilor de apă. Acestea vor atenua viiturile, vor reduce aportul de nutrienţi în ape şi vor contribui la o mai bună alimentare şi regenerare a apelor subterane’’.
Mesajul domnului Victor Sandu, Directorul General al Administraţiei Naţionale „Apele Române”: „Călăuziţi de mesajele profunde ale acestei zile aniversare, în calitate de specialişti şi gospodari ai resurselor de apă, suntem datori să propunem şi să regândim modul de reintegrare armonioasă a unor soluţii «prietenoase» cu modul de infrastructură tradiţională a sistemului de gospodărire a apelor”.
Totodată, a fost prezentată şi „Fazarea proiectului WATMAN – sistem informaţional pentru managementul integrat al apelor – Etapa I, un proiect care are ca scop continuarea lucrărilor aferente Fazei 1 a POS Mediu 2007-2013”. Implementarea proiectului conduce la reducerea pagubelor asociate principalelor riscuri accentuate de schimbările climatice, în principal de inundaţii.

Igienizarea albiilor pe cursurile de apă, un subiect intens dezbătut
De asemenea, au fost prezentate materiale despre calitatea apei în Bazinul Hidrografic Olt şi o interesantă prezentare ,,Rolul pădurii în circuitul apei în natură”, pentru care mulţumim domnului director al Directiei Silvice Vâlcea, ing. Gheorghe Mihăilescu.
Un alt subiect intens dezbatut a fost igienizarea albiilor pe cursurile de apă din administrare. Şedinţa s-a desfăşurat într-o atmosferă deschisă şi constructivă.
Seria manifestărilor organizate cu ocazia Zilei Mondiale a Apei a fost demarată în incinta Grădiniţei cu program prelungit „N. Balcescu”, din Râmnicu Vâlcea, coordonată de doamna prof. Maria Aprodu, unde ne-am întâlnit cu copii din grupa mijlocie, explicându-le, pe înţelesul lor, ce înseamnă apa pentru ei. Micuţii au fost fascinaţi de filmuleţele prezentate în cadrul acestei întâlniri. La finalul acţiunii, ei s-au bucurat de cadourile primite (diplome, sucuri, baloane şi dulciuri) din partea Administraţiei Bazinale de Apă Olt.
În aceeaşi zi, la Şcoala Gimnazială nr.5 ne-am întâlnit cu elevii clasei a IV-a B, îndrumaţi de prof. Diana Ciobanu şi cu elevii clasei a III-a C, îndrumați de prof. Floriana Grigore. Ţinându-ne de promisiunea făcută în anul 2015, i-am vizitat din nou şi am constatat, cu mare plăcere, că nu au uitat ce am discutat în urmă cu doi ani despre protejarea apei. Şi de această dată au demonstrat, prin discuţii şi prin desene frumos colorate, viziunea pe care o au asupra apei, a rolului pe care această resursă naturală îl joacă în viaţa lor. La finalul acţiunii, elevii au fost recompensaţi din partea Administraţiei Bazinale de Apă Olt cu dulciuri, răcoritoare, cărţi de poveşti şi diplome.
În spiritul unei bune colaborări între ABA Olt şi şcolile din municipiul Rm. Vâlcea, vineri, 23 martie, am onorat invitaţia doamnei prof. Vochiţu Carmen, de la Colegiul Energetic, unde, alături de elevii claselor a IX-a G şi a X-a G – profil protecţia mediului, am asistat la prezentarea susţinută de eleva Vlădoi Mădălina ,,Apa – esenţa vieţii”. Dezbaterile pe baza materialului au reflectat implicarea tinerei generaţii în protejarea resursei de apă.
Pe tot parcursul anului vom continua demersul nostru de a-i informa pe cei mici în spirit ecologic: să înveţe şi să respecte legile naturii, să contribuie la refacerea naturii, menţinând curăţenia, să înţeleagă necesitatea protejării apei.
Ziua Mondială a Apei a fost marcată în tot bazinul hidrografic Olt prin acţiuni de ecologizare, cu participarea angajaţilor sistemelor de gospodărire a apelor din subordinea ABA Olt, acolo unde vremea a fost prielnică, acest gen de acţiuni desfăşurându-se pe tot parcursul anului.
„Apa este o avuţie care trebuie gospodărită cu grijă, atât pentru noi, cât mai ales pentru viitorul copiilor noştri’’, a subliniat directorul ABA Olt, ec. Ştefan Prală.

Departamentul de comunicare al ABA Olt

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ