Cel mai mare producător de energie pe bază de cărbune din România ar putea ajunge într-o situaţie dificilă
Normele antipoluare impuse de UE, coşmar pentru CE Oltenia

Înăsprirea unor norme de mediu la nivel european riscă să oblige Complexul Energetic Oltenia, cel mai mare producător de energie pe bază de cărbune din România, să oprească pentru mai bine de un an grupuri energetice cu o putere instalată însumată de până la 1.500 MW, reprezentând aproape jumătate din puterea instalată totală a Complexului. Sistarea activităţii ar fi necesară pentru retehnologizarea grupurilor prin montarea unor echipamente care să reducă emisiile de oxizi de azot şi, spun reprezentanţii CE, ar avea un impact major asupra sistemului energetic naţional.

0

În urmă cu apoximativ o jumătate de an, Comisia Europeană a adoptat o Decizie privind cele mai bune tehnici disponibile pentru instalaţiile de ardere de dimensiuni mari, care au urma să intre în vigoare peste 4 ani de la publicare, adică în data de 17 august 2021. Prin această Decizie au fost stabilite valori limită de emisie în aer foarte stricte pentru oxizi de azot, dioxid de sulf şi pulberi în suspensie. Ca element de noutate, au fost introduse valori limită de emisie şi pentru emisiile de mercur, precum şi cerinţe de monitorizare pentru monoxid de carbon, acid clorhidric şi acid fluorhidric. Doar că, pentru reducerea emisiilor de oxizi de azot, centralele care folosesc cărbune trebuie să ia o serie de măsuri care constau, în principal, în înlocuirea arzătorilor de praf cărbune aferenţi instalaţiilor de ardere. În cazul CE Oltenia, vorbim despre un număr de 84 de arzători aferenţi celor 14 cazane energetice. Problema este că, doar pentru realizarea lor, furnizorii de echipament estimează că producţia va dura aproximativ doi ani, la care se adaugă alte şase luni necesare montării lor pentru fiecare cazan în parte. „Realizarea acestor instalaţii, din toate punctele de vedere (contractual, tehnic, montare, punere în funcţiune), până la data de 17 august 2021, pe lângă faptul că este imposibil practic de finalizat, indiferent de efortul financiar pe care ar fi dispusă CE Oltenia să îl facă, va avea un impact considerabil asupra asigurării cu energie electrică a Sistemului Energetic Naţional, constând în indisponibilizarea, în perioada 2020 – 2021, a unei puteri instalate de minim 1.000 MW şi maxim 1.500 MW pe întreaga perioadă“, se arată într-un document al CE Oltenia.

Se solicită prelungirea cu trei ani a termenului limită
Pentru evitarea acestei situaţii, reprezentanţii Complexului spun că este necesară ca autorităţile europene să fie de acord cu prelungirea termenului limită pentru conformarea la legislaţia cu 3 ani, până în 2024. „Acest lucru ar asigura timpul necesar implementării măsurilor menţionate anterior, prin oprirea în permanenţă pe perioada menţionată a câte unui singur grup energetic de 330 MW, în comparaţie cu 1.000 – 1.500 MW în varianta conformării până în anul 2021, cu o perioadă de minim 6 luni, prin rotaţie, pentru realizarea tehnică a lucrărilor necesare, fără a fi afectată substanţial capacitatea de producţie de energie electrică a CE Oltenia şi, respectiv, cantitatea de energie electrică necesară Sistemului Energetic Naţional“, susţin reprezentanţii CE Oltenia.

În 2017, Complexul Energetic Oltenia, societate controlată de stat prin Ministerul Energiei, a funcţionat în medie cu 8 grupuri energetice, acoperind o cotă de până la 24% din piaţa de energie, iar în perioada de iarnă a funcţionat inclusiv cu toate cele 11 grupuri energetice disponibile, asigurând o treime din totalul producţiei de energie a României.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ