Propunerea executivului a trecut fără probleme de votul consilierilor locali, dar lăturile au fost vărsate în capul primarului Gutău. Imediat, cei de la Corala academică au conceput o scrisoare pe care au răspândit-o în spaţiul virtual, făcându-l pe primar ”demolator”, ”laş”, ”inflexibil”, un edil care ”a fost preocupat permanent să menţină în oraş o stare de incultură”, care ”privează cetăţenii de şansa de a evolua”, şi care ”încurajează legea şezutului pe bănci”. Am redat doar câteva epitete din abundenţa ”academică” a acestui text furios, din care am înţeles că edilul este un ticălos, iar coriştii sunt perfecţi. Apoi, aceştia s-au dus la primărie pentru a-i cere lui Gutău să îi sprijine. Greşeală, negocierea cu sângele în clocot, cu dispreţ şi aroganţă faţă de „adversar ”, nu poate duce la nimic bun.

Arta nu îmbogăţeşte bugetul unei comunităţi, ci sufletul ei
Nu îl bănuiesc pe Mircia Gutău de o profundă lipsă de dragoste pentru cultură, cred, sincer, că a decis în urma calculelor contabile care au dat pe minus. Dar în spaţiul cultural matematica devine secundară, chiar incompatibilă. Arta, cultura nu îmbogăţesc bugetul unei comunităţi, ci sufletul ei. Este un fel de compromis pe care trebuie să îl accepte oricare primar care doreşte respect şi sprijin.

Fără tipare scorţoase, se poate?
Pe de altă parte, cred, ca spectator, că Euphonia ar trebui să se rebrenduiască, dacă va supravieţui. Să fie mai flexibilă, să renunţe să mai funcţioneze pe principiile din 1981, scorţoase şi perimate. Râmnicul, cu tot trecutul său cultural, nu are un prezent pe măsură în materie. De aceea, instituţiile de cultură au dificila misiune de a educa o astfel de comunitate. Dar asta nu se poate face numai dintr-o sală austeră, cu câţiva spectatori abonaţi. De prea puţine ori am văzut Euphonia cântând în stradă. Dar, chiar şi aşa, niciodată n-am fost mai mândră că locuiesc în acest oraş.

Eu cred că Râmnicul, capitală a tiparului, a Imnului Naţional, locul naşterii atâtor oameni de cultură, va avea suficient orgoliu încât să nu se cramponeze de salariile a 22 de artişti.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ