Un vâlcean consideră că ar trebui luat în calcul consumul cărnii de câine

Problema câinilor din Râmnicu Vâlcea rămâne una dintre marile provocări ale administraţiei Mircia Gutău. În contextul controverselor pe această temă, Valentin Smedescu (foto), fost jurnalist, actualmente angajat al Bibliotecii Judeţene Vâlcea, vine cu o părere insolită. El consideră că ar trebui luat în calcul şi consumul cărnii de câine sau exportul acestei cărni. Evident, este vorba despre animale crescute în crescătorii speciale, nu adunate cu lasoul de pe stradă. Smedescu face o analiză aplicată a metodelor actuale de gestionare a câinilor din oraş şi citează 14 ţări de pe glob în care se consumă carne de câine. Iată postarea lui Valentin Smedescu de pe facebook:

2

„Întreb cu toată candoarea: de ce trebuie sacrificat blândul şi inofensivul miel de Paşte?

– comportamentul câinilor (ca şi al altor animale) a fost şi este modificat în continuare de oameni, atât de cei care-i abandonează de regulă departe de casă, cât şi de cei care-i hrănesc pe străzi sau în afara oraşului; în zona adăpostului Feţeni, zeci de câini au devenit „cerşetori”, percep un soi de „taxă de protecţie” de la trecătorii pedeştri şi încearcă să agreseze efectiv maşinile care nu opresc, pentru a li se arunca ceva de mâncare

Sterilizarea nu este o soluţie

– sterilizarea nu este o soluţie; dacă este făcută altfel decât pe hârtie, împiedică zeci, sute, cel mult mii de câini să se înmulţească pe mai departe; însă aceste zeci, sute sau mii de câini trăiesc în medie fiecare peste 10-12 ani, timp în care trebuie hrăniţi, trataţi, îngrijiţi s.a.m.d., ceea ce presupune costuri deloc neglijabile; alte zeci sau sute de mii de câini se vor înmulţi în continuare, vor fi abandonaţi ca şi până acum, iar „izvorul” este nesecat (educaţia oamenilor pentru a rezolva situaţia este o utopie pe termen scurt şi mediu); fără niciun fel de populism: este de preferat a se investi în sănătatea şi „confortul” acestor animale, în detrimentul oamenilor care nu-şi pot achita asigurările de sănătate, şi totuşi trebuie taxaţi? Ca să nu mai vorbim de hrana şi medicamentele + condiţiile din spitalele noastre? Sau despre proasta remunerare a celor mai importanţi vectori de dezvoltare a societăţii – dascălii, medicii şi cercetătorii – care emigrează pe capete spre civilizaţii fără haite de maidanezi pe străzi?

Să nu-mi explice nimeni că este inuman, barbar

– din motive care îmi scapă şi, deşi în lume există consumatori de carne de câine*, nimeni nu discută la modul serios despre a încerca şi soluţia aceasta şi a rezolva, o dată pentru totdeauna, civilizat, o problemă care se acutizează pe zi ce trece; NU SUSŢIN că aceasta este soluţia, însă ea nu trebuie luată în calcul? Vă rog – la general şi preventiv – să nu-mi „explice” nimeni că este „inuman”, „barbar” etc. să ne gândim la o atare posibilitate, că întreb cu toată candoarea de care sunt în stare: de ce trebuie „sacrificat” blândul şi inofensivul miel de Paşte? Doar pentru că în cultura noastră el este delicatesă? Păi ne gândim numai la noi? În alte culturi delicatesa este câinele…”
🙂 http://atlas-geografic.net/tari-in-care-se-consuma-carne-de-caine/„, opinează Valentin Smedescu.

Printre aceste ţări se află Canada, Elveţia, Vietnam, Noua Zeelandă, Japonia, Coreea de Sud etc.

Facebook Comments

2 COMENTARII

  1. Precizare: in postarea de pe Facebook reluata in articolul de mai sus nu am sustinut/ propus nicaieri „consumul carnii de caine”, ci exportul in vederea consumului.
    Multumesc frumos,
    Valentin Smedescu

LĂSAȚI UN MESAJ