„A fost momentul în care am renunţat să mai implicăm liceeni”
Se întâmpla în timpul unei campanii din perioada 2009-2010. Incidentul, păstrat sub tăcere de organele de control, a fost adus recent în discuţie, aproape accidental, de Ovidiu Udrescu, preşedintele Fundaţiei Judeţeane pentru Tineret Vâlcea. „Am găsit în zona Câineni o cantitate impresionantă de seringi folosite și eprubete cu sânge în ele (n.r. foto). A fost momentul în care am renunţat să mai luăm voluntari liceeni, de teama de a nu se înţepa. La acea campanie au participat circa 50 de elevi de liceu, majoritatea din Drăgăşani şi Râmnicu Vâlcea” a spus Udrescu în timpul unei întâlniri pe care prefectul judeţului Vâlcea, Florian Marin, a organizat-o cu fundaţiile şi asociaţiile din judeţ.

Deşeurile medicale, un pericol îngrozitor
Deşeurile medicale sunt deosebit de periculoase, iar abandonarea lor constituie infracţiune la legea mediului. Pentru că prezintă risc ridicat de contaminare, acestea au un regim special şi sunt distruse în centre ecologice autorizate.
Aruncate la întâmplare, pot fi adevărate bombe biologice pentru cei care intră în contact cu ele. Apare riscul de infecţie cu virusul HIV, cu hepatite B şi C etc. Pot dăuna animalelor, pot contamina ecosistemul. Iar când sunt purtate de o apă curgătoare, aria de pericol este imensă.

În astfel de situaţii, populaţia trebuie să fie avertizată şi educată
Ce s-a întâmplat după ce liceenii voluntari au descoperit aceste reziduuri sanitare? Ovidiu Udrescu spune că Garda de Mediu cu care a colaborat foarte bine în timpul acestei acţiuni a dat amenzi substanţiale comunităţii locale. Însă numai amenzile nu rezolvă gravitatea situaţiei în esenţa ei.
Cazul, fără autor depistat, nu a fost popularizat de niciuna dintre instituţiile care ar fi trebuit să se implice şi să comunice între ele: Garda de Mediu, Direcţia de Sănătate Publică (DSP), Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Vâlcea etc. Reprezentanţii Administraţiei Bazinale de Apă Olt au declarat că acest incident nu a fost cunoscut. Cei ai DSP au pasat responsabilitatea de la un birou la altul, iar cei de la Garda de Mediu nu păreau să stăpânească noţiunea de comunicare publică în atare situaţii, care se pot oricând repeta.

Dacă nu cumva s-au repetat!
Însă acest caz nu trebuie să descurajeze ideea de voluntariat, una dintre puţinele preocupări generoase ale românilor, practicate şi aşa la scară mică.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ