Deputatul Vasile Cocoș: „Legea prevenirii a intrat în vigoare și este bine venită pentru mediul de afaceri din Romania”

Cosemnatar a 50 de propuneri legislative, zece luări de cuvânt în plen, opt declarații politice. Aceasta este sinteza activității deputatului PSD de Vâlcea, Vasile Cocoș, în 2017. Unul dintre obiectivele sale în anul ce a trecut a fost Legea prevenirii, pentru care a pledat încă din luna martie. Joi, 18 ianuarie, parlamentarul social-democrat a făcut câteva precizări în privința acestei legi: Legea interzice organelor de inspecţie fiscală şi control ale statului să amendeze la primul control pentru o serie de mai mult de 500 de contravenţii.

0

„Legea prevenirii, care reglementează unele instrumente ce trebuie sa asigure prevenirea savarsirii de contraventii, a intrat in vigoare, la 20 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial in data de 28.12.2017 .
Legea prevenirii, care reglementează unele instrumente ce trebuie să asigure prevenirea săvârșirii de contravenții, a intrat in vigoare, la 20 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial in data de 28.12.2017 .
Conform acestei legii, toate autorităţile, instituţiile cu atribuţii de control, constatare şi sancţionare a contravenţiilor au obligaţia ca, în trei luni de la intrarea în vigoare a acestei legi, să elaboreze şi să difuzeze materiale documentare şi ghiduri şi să aloce pe pagina de internet secţiuni speciale dedicate informării publice privind legislaţia în vigoare, drepturile şi obligaţiile în desfăşurarea activităţilor de constatare a contravenţiilor şi de aplicare a sancţiunilor. Aceste autorităţi cu atribuţii de control au obligaţia să îndrume persoanele interesate în vederea aplicării corecte şi unitare a prevederilor legale, urmând să afişeze pe site-urile proprii speţele cu frecvenţă ridicată şi soluţiile de îndrumare în aceste cazuri.
În cazul constatării săvârşirii uneia dintre contravenţiile prevăzute în dispoziţiile legale, agentul constatator încheie un proces-verbal de constatare a contravenţiei prin care se aplică sancţiunea avertismentului şi la care anexează un plan de remediere, cu respectarea prevederilor prezentei legi. În această situaţie nu se aplică sancţiuni contravenţionale complementare.
Conform acestei legi bine venita pentru mediul de afaceri, firmele nu vor mai fi sancţionate de autorităţi la primul control, dacă neregulile nu sunt grave, ci vor avea la dispoziţie 90 de zile pentru a se conforma.
Legea prevenirii interzice organelor de inspecţie fiscală şi control ale statului să amendeze la primul control pentru o serie de mai mult de 500 de contravenţii , care nu sunt deosebit de grave sau lucruri care sunt penale sau ceva ce ar pune în pericol sănătatea sau siguranţa oamenilor sau munca la negru.
Următoarea etapă în aplicarea Legii prevenirii, iniţiată de Ministerul pentru Mediul de Afaceri, ComerţşiAntreprenoriat, este dezvoltarea, de către minister, a portalului dedicat informării publice, pe care autorităţile cu atribuţii de control, constatare şisancţionare a contravenţiilor au obligaţia să elaboreze şi să difuzeze materiale documentare şi ghiduri.
De asemenea, aceste autorităţi au obligaţia să aloce, pe pagina de internet proprie, secţiuni special dedicate informării publice, care vor cuprinde drepturile şiobligaţiile persoanelor care sunt supuse activităţilor de control, precum şiatribuţiileautorităţilor care constată contravenţiileşi aplică sancţiunile”, se arată în comunicat.
Contravenţiile şi modelul planului de remediere, care se anexează procesului-verbal de constatare a contravenţieişi de aplicare a sancţiunii, se stabilesc prin Hotărâre a Guvernului iniţiată de minister care va fi supusă spre adoptare de către Executiv în termen de 15 zile de la publicarea în Monitorul Oficial al României„, a anunțat deputatul Cocoș.
Parlamentarul vâlcean este membru al Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci din Camera Deputaților.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ