Bugetul şi Cugetul

0

Faptul că PNL şi USR au depus împreună peste 600 de amendamente la proiectul de buget nu arată nici pe departe o preocupare de fond a lor pentru acesta. Dimpotrivă, este mai degrabă o încercare de blocare a dezbaterii şi adoptării lui într-un orizont de timp util pentru buna finanţare a activităţii în România.
Critica unui proiect de buget este binevenită de oriunde ar veni ea dacă sensul acesteia este îmbunătăţirea lucrurilor, nu blocarea lor.
Bugetul este al României, al oamenilor şi al comunităţilor, nu al Puterii sau Opoziţiei. Constat, din păcate, din miezul lucrurilor că dorinţa Opoziţiei de a bloca, de a nega, de a se împotrivi fără a cugeta la orice vine din partea guvernului este mai mare decât dorinţa de a contribui la construcţie, la un minim consens atât de necesar mai ales în această chestiune a Bugetului.
Fără o analiză minuţioasă a Proiectului, fără un dram de cuget, deja s-au şi aruncat de către lideri ai opoziţiei acuze apocaliptice despre iminenta catastrofă ce va fi deschisă de acest Buget.
Eu sper ca în perioada următoare colegii parlamentari din PNL şi USR să dea dovadă de minima moralia şi să contribuie la o dezbatere echilibrată care să ajute la finalizarea proiectului de buget. Tocmai pentru că este Bugetul României.
Pe fond în privinţa bugetului, modelul economic pe care îl propunem împreună, guvernul actual, coaliţia de guvernare, pentru 2018, este păstrarea creşterii economice, creşterea veniturilor cetăţenilor, creşterea nivelului investiţiilor.
Creşterea economică din 2017 ne va ajuta să asigurăm o creştere a nivelului de trai al românilor, dar şi să facem investiţii. Noul buget va avea o componentă care se va axa pe susţinerea investiţiilor publice. În anul 2018 cheltuielile destinate investiţiilor însumează 38,5 miliarde lei, reprezentând aproximativ 4,2% în PIB, pentru ca în anul 2020 acestea să fie estimate la 53,3 miliarde lei, în anul 2021 estimarea se situează la 54,4 miliarde lei şi o pondere în PIB de 4,8% din PIB, înregistrându-se o creştere de 0,6 puncte procentuale faţă de anul 2018.
Bugetul va fi echilibrat şi va oferi siguranţă cetăţenilor ţării că în 2018 nu vor apărea situaţii care să pună în pericol veniturile şi calitatea vieţii lor.

Deputatul Ion Cupă – președintele ALDE Dolj

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ