Observată din întâmplare
O tânără de 18 ani din Slatina, cu probleme psihice, a ales să-şi curme viaţa. Ea s-a aruncat în apele înghetaţe ale Oltului. Pentru a nu fi observată, a ales un loc unde să fie ferită de ochii eventualilor trecători. Nimeni nu ştie exact când s-a aruncat fata în apă şi ce a determinat-o să facă un astfel de gest. Dorinţa nu i s-a împlinit. La un moment dat, un sportiv slătinean care se oprise să admire păsările pe luciul apei, atras de zgomotul unor pescăruşi, i-a observat geaca. Atunci când a conştientizat că printre păsări este şi un om, fata avea deja poziţia mortului. Cu toate acestea, fără să se gândească o clipă că îşi pune viaţa în pericol, bărbatul s-a aruncat în râu şi, în ciuda greutăţilor întâmpinate, i-a adus trupul inert la mal, a resuscitat-o şi a readus-o la viaţă, înainte ca ambulanţa să ajungă la faţa locului. Bărbatul le-a predat-o pe tânără echipajului SMURD, conştientă, agitată şi într-o uşoară stare de hipotermie. Acum, tânăra este în afara oricărui pericol din punct de vedere psihic. Medicii vor să o stabilizeze şi din acest punct de vedere. Fara era cunoscută cu astfel de probleme şi, în plus, neglijase să-şi ia medicamentaţia.

“Parcă mi-aş fi salvat copilul din ghearele morţii”
Salvatorul tinerei poartă un nume, are o familie şi o interesantă poveste de viaţă. Mihai Dan are 45 de ani şi este funcţionar la Direcţia de Sănătate Publică Olt. Este tatăl unui băiat de aceeaşi vârstă cu fata pe care a salvat-o. De câţiva ani, salvatorul face parte din Slatina Running, fiind triatlonist. El practică ciclismul, alergarea şi înotul. La momentul în care a observat trupul inert al tinerei, Mihai Dan voia să înceapă pregătirea pentru semimaratonul de la Piteşti “Pe Argeş, în jos”. Iată cele povestite de el la scurt timp de la salvarea tinerei. “Nu am văzut-o când s-a aruncat în Olt. A fost o întâmplare să o văd. Lăsasem bicicleta şi mă pregăteam de alergare. Cum îmi place natura, am văzut un stol de pescăruşi vânzolindu-se deasupra Oltului. La un moment dat mi-am aruncat privirea pe luciul apei. Printre raţe şi alte păsări am observat ceva care mi-a atras atenţia. M-am uitat şi am văzut geaca maro şi mi-am dat seama că este un om. Instinctiv, am început să mă dezbrac să încerc să scot persoana din apă. În acelaşi timp strigam către două colege care veneau de la alergare ca să sune la Ambulanţă că este un om înecat. A fost greu. În ciuda pregătirii fizice, la un moment dat, am rămas fără aer. Mi-am revenit şi am continuat să mă duc spre persoana care avea deja poziţia mortului, fiind cu faţa în apă. Am apucat-o de geacă şi am tras-o până aproape de mal. La cca 5 metri iar am rămas fără aer. A încercat una dintre fete să mă ajute, dar nu am reuşit să o prind de mâna pe care mi-a întins-o. În cele din urmă am ieşit, lăsând corpul în apă, considerând că persoana este decedată. Când eram aproape pe jumătate ieşit, mi-am aruncat privirea spre persoana lăsată la mal. Mi s-a părut că văd o uşoară mişcare la un picior. Am privit mai atent şi a mişcat şi celălalt picior. M-am întors şi am scos-o afară. I-am făcut resuscitare, masaj şi a deschis ochii. A venit şi ambulanţa repede. Le-am predat-o vie”, ne-a povestit Mihai Dan, salvatorul tinerei sinucigaşe, un om deosebit.
“Mă bucur că am reuşit să o salvez pe tânără. Când m-am aruncat în apă nu am ştiut că e femeie sau bărbat, tânăr sau bătrân. Când am aflat că avea doar 18 ani, am simţit aşa, ceva extraordinar. Era de-o vârstă cu copilul meu. Parcă mi-am salvat copilul din ghearele morţii”, a mai precizat eroul acestei zile.

Eroul slătinean a înviat şi el din morţi
Bărbatul care şi-a riscat viaţa pentru a scoate din apele îngheţate trupul zărit printre raţele sălbatice a trecut, cu ceva ani în urmă, printr-o cumpănă. Dumnezeu a decis ca el să trăiască şi i-a dat putere să renască din morţi. Mihai Dan consideră că gestul său a fost unul normal şi că prin el nu a făcut decât să dea o mână de ajutor pentru a menţine o viaţă. El a mărturisit că, dincolo de riscul de a-şi pierde viaţa, ar proceda la fel dacă s-ar mai întâmpla ca să treacă pe lângă o astfel de situaţie. “Cu mai muţi ani în urmă am trecut printr-o cumpănă grea. Tot în apropierea Crăciunului. Am fost rănit într-un accident ce a avut loc la Pleşoiu. Am stat nouă zile în comă, la Craiova. Am înviat din morţi, cum se spune. Dumnezeu a decis ca eu să trăiesc şi mi-am revenit. Acum a venit timpul, probabil, ca şi eu să salvez o viaţă. Mă bucur că am reuşit. Chiar dacă au fost două momente în care am simţit că îmi cedează inima, dacă ar trebui să mă arunc iarăşi în apele Oltului pentru a salva viaţa cuiva, aş face-o”, a declarat Mihai Dan.
Gestul lui Mihai Dan a impresionat o ţară întreagă. Pe pagina sa de facebook a primit mii de mesaje. Nu doar oamenii simpli au fost mişcaţi de gestul bărbatului, ci şi autorităţile. El a fost premiat de conducerea ISU Olt cu o diplomă, o plachetă şi un pompier în miniatură. Nici administraţia locală nu a rămas indiferentă la gestul slătineanului. El se va afla printre premianţii de la Gala “Zilele Slatinei”.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ