Edilii au comandat un studiu de oportunitate pentru necesarul de autobuze şi tramvaie noi
Primăria Craiova urneşte programul de modernizare al RAT

Municipalitatea craioveană intenţionează să cumpere tramvaie şi autobuze noi pentru transportul în comun printr-un proiect cu finanţare europeană. Până să lanseze la apă proiectul propriu-zis, edilii cer un studiu de oportunitate cu care să completeze dosarul de finanţare.

0

Procedura de achiziţie publică prin care Primăria Craiova vrea să obţină „servicii de consultanţă în domeniul sistemelor de transport” a fost lansată în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice la sfârşitul lunii trecute, termenul stabilit pentru deschiderea ofertelor fiind 12 decembrie. Edilii pun la bătaie un contract pentru realizarea unui „studiu de oportunitate privind înnoirea parcului de vehicule de transport public urban pentru municipiul Craiova – Achiziţia de autobuze noi şi achiziţia de tramvaie noi”, cu o valoare estimată de aproape 100.000 de lei. Studiul este necesar pentru demararea primului proiect major cu cofinanţare europeană în acest exerciţiu financiar al UE. „Municipiul Craiova intenţionează să solicite finanţare nerambursabilă în cadrul Domeniului de intervenţie 4.1 pentru achiziţionarea de autobuze şi tramvaie noi, conform Listei aprobate a proiectelor propuse pentru finanţare în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020, Strategiei integrate de dezvoltare urbană şi Planului de mobilitate urbană durabilă. Pentru a putea solicita finanţare în cadrul acestui program este necesară realizarea documentelor adiacente cererii de finanţare, respectiv a memoriului justificativ (studiului de oportunitate) privind achiziţia de autobuze noi şi tramvaie noi”, se arată în anunţul postat de edili în SEAP.

Proiect de 20 de milioane de euro
Potrivit administratorului public al Craiovei, Sorin Manda, edilii ar putea demara proiectul propriu-zis în prima parte a anului viitor, edilii mizând pe achiziţia a câteva zeci de mijloace de transport în comun noi, în baza planului de mobilitate urbană adoptat anterior şi a studiului de oportunitate scos acum la licitaţie. „Este un document care ne este necesar pentru a accesa fonduri europene pentru înnoirea parcului RAT. Vorbim de un studiu care va arăta tipul de vehicule optim pentru Craiova, numărul necesar pentru un oraş de talia noastră, fie că e vorba despre autobuze sau tramvaie, precum şi numărul maxim de mijloace de transport în comun pe care le putem achiziţiona cu finanţare europeană. La autobuze se poate alege dintre autobuze electrice şi cele care funcţionează cu biodiesel, GPL, LNG, hidrogen etc. Necesarul calculat de RAT este de 90 de autobuze şi 18 tramvaie, dar cu siguranţă nu le vom putea achiziţiona pe toate prin acest proiect, pentru că sumele sunt limitate. Vom vedea cifrele exacte în momentul în care vom avea studiul de oportunitate. Din estimările noastre, un proiect de aproximativ 20 de milioane de euro ne-ar permite să cumpărăm 10 tramvaie şi 30 de autobuze, în varianta în care se optează pentru autobuzele electrice, care sunt cele mai scumpe. Noi ne-am dori să parcurgem cât mai repede toate etapele, probabil că proiectul propriu-zis va demara în prima parte a anului viitor”, a declarat Sorin Manda.

RAT SRL primeşte 5 autobuze noi până la Crăciun
Tot pe „frontul” înnoirii parcului auto municipal, trebuie spus că SRL-ul municipal de transport a ratat şansa de a achiziţiona vehicule second-hand anul acesta. Procedura de achiziţie publică lansată de RAT SRL pentru un contract de 1,1 milioane lei a fost anulată din lipsă de ofertanţi, reprezentanţii societăţii demarând formalităţile pentru reluarea acesteia. Firma municipală de transport va avea însă parte de înnoire până la sfârşitul anului. Potrivit reprezentanţilor Primăriei Craiova, la RAT a ajuns deja primul autobuz nou din lotul de 5 care trebuie livrate de cei de la Solaris anul acesta, restul de 4 urmând a sosi în Craiova până pe data de 20 decembrie.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ