La evenimentul organizat de Camera de Comerţ şi Industrie Vâlcea, printre primele zece firme premiate (jumătate cu capital românesc, jumătate cu capital străin) s-au aflat şi brandurile locale, acum cu notorietate naţională: DIANA SRL, ANNABELLA SRL şi BOROMIR IND SRL. În top 10 s-au mai clasat VEL PITAR SA, ŞAPTE SPICE, VILMAR SA, DAMILA SRL, NURVIL SRL, SC XAVITEL SRL, SANO VITA SRL. Premiul „Investitorului Străin” a fost acordat firmei FAURECIA, iar Trofeul Comunităţii („Lahovary”) a revenit Primăriei Râmnicu Vâlcea.

După greve şi greve
Timp de câţiva ani, patronatul CIECH s-a confruntat cu puternice frământări sociale care au culminat în 2013 cu o grevă generală, cu acuze ale angajaţilor că primesc salarii mici şi nu li se respectă contractul colectiv de muncă. În timpul discursului de premiere, directorul general al CIECH România, Witold Urbanowski (foto), a mulţumit până şi sindicatului Sodistul care, deşi ostil în multe situaţii, a pus umărul la dezvoltatea USG. A amintit despre problemele pe care compania încă nu le-a depăşit şi şi-a exprimat gratitudinea faţă de autorităţi pentru eforturile în vederea extinderii ariei de exploatare a calcarului – materie primă vitală – , protejând în acelaşi timp parcul Buila –Vânturariţa, zonă pe care Witold Urbanowski a dovedit că o cunoaşte foarte bine şi pe care a descris-o superb.

“Şi turismul, şi frumuseţea naturii sunt fundamentul economic vâlcean“
„Suntem de 58 de ani pe piaţa de afaceri, românii ar spune «mulţi înainte», însă noi, polonezii, suntem mai zgârciţi în urări. Eu vreau să urez «Cel puţin 100 de ani» firmei pe care am privilegiul şi onoarea să o conduc, pentru că experţii noştri spun că pentru acesată perioadă avem resurse. Dar până când ajungem la cei 100 de ani, avem de rezolvat problema carierei de calcar Bistriţa. Cred că toată lumea ştie unde este, dar am să spun totuşi că s-a desfiinţat un foarte frumos parc, Buila – Vânturariţa, şi a intrat în perimetrul carierei, în zăcământul care ne asigură nouă cei 100 de ani. Au trecut mulţi ani şi nu s-a mişcat nimic. Dar în acest an, cu sprijinul autorităţilor locale, al politicienilor, palamentarilor, au început să se mişte lucrurile. Acum, din Parlamentul României, există un amendament de lege care pernite să se mişte un pic parcul natural şi să se facă schimbul de terenuri, în aşa fel încât toată lumea să trăiască. Pentru că trebuie să trăim în simbioză. Mulţumesc şi Consiliului Judeţean, şi Prefecturii, şi Primăriei, şi tuturor politicienilor. Toată lumea a votat în plenul Senatului, acolo amendamentul deja a trecut. A trecut şi de trei comisii parlamentare, mai avem două comisii de trecut şi votul la Camera Deputaţilor. (…). Dragii mei, pentru carieră vreau să urez «La mulţi ani înainte», cu echilibru, în simbioză cu natura noastră, cu parcul, cu Cheile Bistriţei care sunt acolo, cu Mănăstirea Bistriţa, pentru că şi turismul, şi frumuseţea naturii sunt fundamentul economic vâlcean. Şi din asta trăim, avem un judeţ foarte frumos. Atunci, urez şi economiei vâlcene «Mult înainte». Şi vreau să urez «Mulţi ani înainte» şi platformei chimice. Avem acolo două firme importante, CET şi Oltchim, care acum trec prin ce am trecut noi cei de la Sodă. Le urez să treacă cu succes de insolvenţă şi să mergem împreună. Aşadar, «La mulţi ani înainte» pentru platforma chimică. Las patriotismul şi urez Sodei «Mulţi ani înainte». Şi pentru toţi, dragii mei, ce să urez: «Viaţă lungă şi bani în pungă». Şi «La mulţi ani, România!». A început centenarul. Asta seamănă cu Polonia, care a început centenarul pe 11 noiembrie (…)”, a spus directorul polonez.

Reacţiile pe paginile de socializare nu au intârziat să apară. Dacă unele opinii îi caracterizează pe investitorii din Polonia nu tocmai favorabil, altele exprimă speranţa că acum, când Uzina de Sodă „ duduie”, angajaţii vor primi salarii mai mari.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ