Ieşirea oamenilor în stradă este un drept câştigat în decembrie 1989. Românii au folosit acest drept din plin în ultimii 28 de ani şi continuă să îl folosească. El trebuie respectat şi nimic nu trebuie să-i aducă atingere, atâta vreme cât legile în vigoare sunt respectate. Pentru că principalul obiectiv al Revoluţiei din decembrie a fost, şi nu trebuie să uităm asta, tocmai întronarea Legii. Nimeni să nu fie mai presus de lege!
În 1859, la alegerea lui Alexandru Ioan Cuza, domnitorul Micii Uniri, Mihail Kogalniceanu îi cerea acestuia: „Fă ca legea să înlocuiască arbitrariul, fă ca legea să fie tare”.
Acest îndemn este valabil şi astăzi, şi nu doar în contextul atât de fierbinte al reformei pachetului de legi privind justiţia.
Da, preocuparea noastră a tuturor, şi a celor din Parlament, şi a celor din pieţe, trebuie să fie aceea de a face legi care să înlocuiască arbitrariul. Pentru ca niciun abuz să nu afecteze viaţa oamenilor, drepturile şi libertăţile lor. Pentru ca, deopotrivă, politicieni, magistraţi şi simpli cetăţeni să suporte consecinţele legii (şi nu doar în plan moral) atunci când încalcă legea.
În democraţie, dreptul de a protesta nu poate avea alt sens decât întărirea legii, consolidarea statului de drept, obţinerea dreptăţii.
Vom asista cel mai probabil în perioada următoare la ”spectacolul” pieţelor paralele. Vor fi manifestări/mitinguri ale PSD pe de o parte şi vor continua cele ale comunităţii #rezist pe de altă parte.
Nu comentez aici oportunitatea lor. Atâta vreme cât ele se desfăşoară paşnic şi cu respectarea legalităţii, totul este în regulă.
Observaţia pe care vreau să o fac – şi ca o invitaţie la reflecţie pentru cei din pieţele paralele – este aceea că miza arborată este COMUNĂ, adică tocmai SALVAREA ŞI ÎNTĂRIREA STATULUI DE DREPT/CREAREA UNEI JUSTIŢII INDEPENDENTE DE INFLUENŢE POLITICE NELEGITIME.
Acest paradox al manifestaţiilor antagoniste care cer în esenţă acelaşi lucru mă tem că doar la noi putea apărea…
Un astfel de paradox nu va putea fi rezolvat decât în Parlament. Din punctul meu de vedere în Parlament este locul în care ”bătălia” pentru reforma justiţiei trebuie dusă cu argumente şi contrargumente având în vedere EXCLUSIV obiectivul fundamental – întărirea statului de drept. Adică, respectarea separaţiei puterilor în stat şi a votului democratic.
Iar rezultatul acestei ”bătălii” trebuie să unească iar nu să divizeze şi mai tare societatea românească.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ