Geniu vâlcean al aeronauticii, arestat în SUA

Dumitru Popescu, geniul vâlcean al aeronauticii, directorul companiei Arca Space Corporation, cu sediul în Las Cruces, a fost arestat în Jonesboro - Georgia, sub acuzele de fraudă, fals în acte şi deturnare de fonduri în Statele Unite.

0

Popescu este vizat de cinci capete de acuzare de deturnare de fonduri, 13 capete de acuzare de fraudă şi un capăt de acuzare de fals. Prejudiciile sunt de la 100 la 20.000 de dolari, o glumă pentru o Românie în care se fură pe rupte!
Până în anul 2014, când şi-a transferat centrul de operaţiuni în SUA, Asociaţia Română pentru Cosmonautică şi Aeronautică (ARCA) şi-a desfăşurat activitatea în atelierele din comuna Păuşeşti-Măglaşi, judeţul Vâlcea.
Născut în Vâlcea, în 1977, Dumitru Popescu a absolvit Facultatea de Teologie, după ce abandonase Politehnica. ARCA, în fapt un ONG, a fost fondată în 1999 de către un grup de entuziaşti ai rachetelor şi este o companie cu importante realizări în domeniu.

Au construit prima rachetă românească
Dumitru Popescu şi colegii săi au construit în 2004 prima rachetă sută la sută românească, Demonstrator 2B. În 2006-2007, au lansat atât de pe mare cât şi de pe uscat mai multe misiuni stratosferice pentru testarea de echipamente aerospațiale. Pentru aceste misiuni, ARCA a realizat cele mai mari baloane solare şi cu heliu create vreodată în lume. În 2010, compania a lansat prima rachetă spaţiala românească, Helen 2, care a atins altitudinea de 40 de kilometri, reprezentând vehiculul românesc care a ajuns în cel mai înalt punct deasupra Romaniei.
În 2012, a devenit partener ESA (Agenţia Spaţială Europenă), semnând un contract de peste un milion de dolari pentru prestare de servicii într-un proiect care are ca obiectiv trimiterea unei sonde pe planeta Marte.
În 2016, Popescu a anunţat că firma pe care o conduce a lansat produsul ArcaBoard, un hoverboard care zboară, putând fi folosit pe uscat şi pe apă. Marele său proiect este primul avion supersonic românesc pe care l-a construit parţial.

Acuzat că poartă vina pentru prăbuşirea unei sonde spaţiale pe Marte
În România, Dumitru Popescu a fost acuzat de impostură de către Agenţia Spaţială Română, iar el a răspuns cu o plângere penală împotriva preşedintelui acesteia.
Dumitru Popescu a fost implicat şi în alte scandaluri de-a lungul timpului. În 2016, spre exemplu, el a fost acuzat că e responsabil de prăbuşirea sondei spaţiale Schiaparelli pe Marte.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ