Lipsurile din serviciile de urgenţă au ajuns să ucidă
Ambulanţa, urgenţă naţională

Situaţia parcului auto al serviciilor judeţene de ambulanţă de pe tot cuprinsul ţării este, de foarte mulţi ani, critică. Puţine, vechi şi depăşite tehnologic, ambulanţele au reprezentat un subiect fierbinte pentru toată lumea, de la medici şi asistente, la pacienţi, la presă şi politicieni. Şi, deşi există multe puncte de vedere legat de cine se face vinovat pentru actuala realitate ori cum s-ar putea rezolva problemele, toată lumea părea să fie de acord cu faptul că, dacă lucrurile nu se vor schimba, vom ajunge în situaţia în care pacienţii vor muri cu zile în aşteptarea unor ambulanţe care nu mai vin. Din nefericire, momentul acela este deja aici!

0

Şi s-a manifestat, cât se poate de evident şi oribil, în cursul săptămânii trecute, la Filiaşi, acolo unde o femeie de 67 de ani, victimă a unui accident rutier, a murit după ce a aşteptat zadarnic o ambulanţă întinsă pe carosabil şi a ajuns la spital cu o dubă de marfă. Din nefericire, cazul de mai sus nu este nici pe departe unul izolat, situaţii similare înregistrându-se frecvent. Singura diferenţă este că nu de fiecare dată victima ajunge la spital cu o dubă de marfă şi nici subiect naţional de presă.

Oprea: Minciuna guvernului PSD ucide în egală măsură cu corupţia
După cum spuneam, situaţia dezastruoasă în care se găseşte România atunci când vine vorba despre numărul şi starea ambulanţelor a fost şi rămâne un subiect şi pentru clasa politică. Dovada stă chiar în programul de guvernare al PSD care, nu mai departe de anul trecut, a lansat „Programul Naţional de Dotare cu Ambulanţe“ care prevedea, printre altele, „înlocuirea treptată a parcului actual de ambulanţe“, precum şi „o ambulanţă pentru fiecare comună“. „Programul de achiziţionare a 5.000 de ambulanţe pentru comunele din România este întârziat cu peste 200 de zile. PSD a promis, în campania electorală, că de la 1 aprilie va demara procedurile necesare pentru realizarea programului de achiziţionare a 5.000 de ambulanţe pentru satele din România. Gradul de implementare este de 0%“, a declarat senatorul liberal Mario Ovidiu Oprea (foto), adăugând că, din acest motiv, „supravieţuirea a devenit o loterie“. „Coaliţia de guvernare a cerut voturi în schimbul unui program stufos, care, printre altele, cuprinde promisiunea de achiziţionare a 5.000 de ambulanţe pentru comunele din România. Şi iată că, la Filiaşi, într-un oraş cu 18.600 de locuitori, un om a murit fiind privat de şansa de a primi la timp primul ajutor, pentru că nu s-a găsit o salvare. 40 de minute s-a zbătut pe caldarâm, iar apoi a fost cărat la urgenţe cu o autoutilitară, pentru că singura ambulanţă dotată cât de cât, din cele trei, din Filiaşi, era indisponibilă“, a precizat Oprea, în opinia căruia se dovedeşte că „minciuna guvernului PSD ucide în egală măsură cu corupţia“. „Pentru a dota fiecare localitate din România cu o ambulanţă înseamnă că am avea nevoie de 30.000 de persoane noi, şoferi de ambulanţă şi cadrele medicale care să le deservească. Asta deoarece, pentru fiecare post permanent, în general, ar fi nevoie de 5 persoane care să asigure o activitate continuă. Această cifră este uriaşă, ceea ce face ca propunerea PSD să fie nerealistă în lipsa posibilităţilor de a susţine financiar toate cheltuielile. De fapt, PSD-ALDE a conceput un program de guvernare momeală, plin de greşeli ori ficţiuni, menit să ia ochii“, a afirmat parlamentarul PNL.

Jale în parcul Serviciului Judeţean de Ambulanţă Dolj
Mario Ovidiu Oprea a amintit că situaţia parcului auto al Serviciului Judeţean de Ambulanţă Dolj este critică, peste 70% dintre ambulanţe fiind depăşite din aproape toate punctele de vedere. „Serviciul Judeţean de Ambulanţă Dolj funcţionează la o cotă de avarie şi intervine la urgenţe cu echipamente depăşite, neperformante, pentru că în viziunea majorităţii aflate la guvernare, în România scapă cine poate. În parcul de ambulanţe de la Serviciul Judeţean de Ambulanţă Dolj peste 70% dintre ambulanţe sunt învechite, trebuie imediat înlocuite. Avem maşini care au atins 500.000 de kilometri şi unele chiar 1.000.000 de kilometri la bord. Ultima licitaţie pentru ambulanţe s-a ţinut în 2008, ca atare, discutăm la ora actuală că ambulanţele pe care le avem acum, chiar dacă ele funcţionează, sunt depăşite moral. Problema este urgentă şi este o chestiune care trebuie rezolvată la nivelul întregii ţări”, a declarat Mario Oprea. Acesta a precizat că va solicita şefului Departamentului pentru situaţii de urgenţă, Raed Arafat, să urgenteze reluarea procedurii de achiziţie de ambulanţe. „Tragedia de la Filiaşi arată cum acest guvern se autosabotează şi cum pune vieţile oamenilor în pericol. Semnalul pe care vrem să îl transmitem este că, în timp ce mor oameni, două ministere, cel al Sănătăţii şi cel de Interne, nu pot ajunge la un numitor comun pentru a demara odată lunga procedură de achiziţie. Ca atare, voi interpela toate cele trei persoane: ministrul sănătăţii, ministrul de interne şi şeful Departamentului pentru situaţii de urgenţă. Le voi solicita să se aplece asupra acestei probleme care a apărut la Dolj, dar care se poate extinde oricând, fiindcă acest guvern nu intervine în situaţiile de urgenţă, ci creează situaţii de urgenţă”, a conchis senatorul liberal.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ