Eliminarea subvenţiei la energia termică trebuie amânată

0

Ca reprezentant al doljenilor în Parlamentul României – şi al celor care m-au votat în 2016, şi al celor care nu mi-au acordat votul – , am obligaţia să apăr interesele legitime ale tuturor. Mă gândesc cu îngrijorare ce ar însemna pentru cei mai mulţi dintre craioveni şi doljeni renunţarea la subvenţia pentru energia termică la termenul din calendarul actual prevăzut cu Uniunea Europeană, adică aprilie 2018. Cu siguranţă, o afectare importantă a calităţii vieţii lor, cheltuieli suplimentare importante pentru plata facturilor la energia termică, iar pentru mulţi imposibilitatea achitării acestora.
Nu cred că ar fi normal ca şi creşterea veniturilor românilor să fie afectată de măsura eliminării acestei subvenţii.
De aceea mă alătur, prin aceste rânduri, acelor voci care cer executivului să ia măsuri pentru prorogarea termenului privind renunţarea la subvenţia pentru energia termică. Personal voi discuta această problemă, în calitate de parlamentar, cu colegul meu din ALDE, Toma Petcu – ministrul energiei, pe care îl ştiu ca un om aplecat spre apărarea intereselor consumatorilor, a celor casnici în primul rând.
Sunt convins că putem găsi soluţii pentru a amâna eliminarea acestei subvenţii. Partenerii noştri de la Bruxelles trebuie să înţeleagă că România nu este încă pregătită la acest moment să elimine total subvenţia pentru energie termică, atât în ceea ce priveşte subvenţia acordată de autorităţile locale, cât şi subvenţia acordată de Guvern, prin Ministerul Dezvoltării Regionale.
Amânarea cu încă 3-4 ani a eliminării acestei subvenţi ar trebui folosită atât de Guvern, cât şi de autorităţile locale pentru a face investiţii masive în infrastructura termică. Investiţii prin care să se elimine pierderile atât de importante la acest moment, pierderi care se reflectă automat în facturile consumatorilor.
Eliminarea acestor pierderi ar duce la o factură de întreţinere considerabil mai mică şi atunci se poate pune problema eliminării în mod treptat a subvenţiei la energia termică.
Cred cu tărie că aceasta ar trebui să fie logica de abordare a acestei probleme care devine una cu adevărat presantă.

Deputatul Ion Cupă – președintele ALDE Dolj

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ