Râmnicu Vâlcea poate deveni primul oraş care va amenda scuipatul pe jos

Primăria Râmnicu Vâlcea pregăteşte amenzi între 2.000 şi 2.500 de lei pentru nerespectarea curăţeniei pe domeniul public. Proiectul prin care se propun modificarea şi completarea unor prevederi din HCL nr. 50 din 2006 privind aprobarea normelor de salubrizare a oraşului se află în dezbatere publică pe site-ul Primăriei Râmnicu Vâlcea pentru încă două săptămâni, iar populaţia poate contribui la perfectarea lor. Municipalitatea a anunţat că în şedinţa ordinară de la finalul lunii septembrie, noile propuneri vor fi supuse votului consiliului local. Demersul este lăudabil, dar poate fi îmbunătăţit.

0

Spre exemplu, Primăria Buzău va include în aria amenzilor şi scuipatul pe stradă. Un exemplu bun, pe care Indiscret în Oltenia l-a adus la cunoştinţa unor reprezentanţi ai municipalităţii râmnicene, care l-au apreciat. Dacă va prelua această iniţiativă, Râmnicu Vâlcea poate deveni primul oraş din ţară în care scuipatul pe stradă va fi amendat.
Aceasta, deoarece şedinţa CL Râmnicu Vâlcea în care se propun modificări la regulamentul curăţeniei se va desfăşura mai devreme decât şedinţa CL Buzău, programată în octombrie.

Ce propune Primăria Râmnicu Vâlcea
„Cetăţenii să nu arunce resturi de ţigări, bilete de călătorie, hârtii, ambalaje, deşeuri menajere etc. pe domeniul public. Încărcarea acestor prevederi se pedepseşte cu amendă de la 2.000 la 2.500 lei”. Aceasta este modificarea fundamentală la regulament propusă de Executivul municipiului Râmnicu Vâlcea şi care, practic, îi arde la buzunare pe cei care murdăresc oraşul. Însă…

Ce mai propune Primăria Buzău

Primăria Buzău a extins aria faptelor ce pot fi amendate. Regulamentul privind măsurile edilitar-gospodăreşti, administrarea fondului locativ public şi privat şi alte măsuri pentru asigurarea ordinii şi curăţeniei în municipiul Buzău a fost postat pe site-ul primăriei şi urmează să fie votat de consiliul local în octombrie. Astfel, ”între 500 – 1.000 lei va fi amenda primită în cazul în care persoanele scuipă pe domeniul public”, precizează documentul citat. De asemenea, va fi interzis scrisul sau desenul pe faţadele clădirilor sau statuilor. ”Să nu murdărească prin scriere sau desenare faţadele blocurilor, clădirile, gardurile, monumentele şi statuile de pe raza municipiului Buzău. Să ia măsuri de îndepărtare imediată a înscrisurilor cu caracter şovin sau obscen, a lozincilor de orice fel, a însemnelor cu caracter şovin şi fascist şi altele”, propune Executivul Primăriei Buzău.

Măsurile coercitive, singura soluţie
Apreciat de-a lungul timpului pentru curăţenie, Râmnicu Vâlcea a devenit în ultima perioadă tot mai murdar. Municipalitatea a decis că numai măsurile coercitive pot rezolva problema.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ