Piaţa Centrală a oraşului este, tradiţional, un loc aglomerat, frecventat zilnic de mii de persoane. Tocmai din acest motiv, locul este un magnet pentru comercianţi. Printre aceştia, din nefericire, şi-au făcut apariţia şi câţiva aşa-zişi vânzători, în realitate persoane de etnie rromă care întind în faţa clienţilor orice, de la lănţişoare şi brăţări, la jucării, telefoane ori chiar haine, toate „la mâna-doua“, pentru care nu au niciun fel de document de provenienţă, care s-au postat în pasajul de sub blocurile Ford, una dintre intrările în piaţă. Sunt genul acela de „vânzători“ pe care, de obicei, îi găseşti în târgul de săptămână ori prin bâlciurile din satele judeţului, dar pe care nu te-ai aştepta să-i vezi, expunându-şi marfa, la câteva minute de centrul oraşului, chiar sub privirile sutelor de străini, angajaţi ai Ford, care ajung în Craiova. Extrem de gălăgioşi, rromii, însoţiţi de copii, au acaparat pur şi simplu pasajul care permite accesul în Piaţa Centrală dinspre bulevard, pe care îl folosesc acum pentru a vinde diverse obiecte, a căror calitate şi provenienţă ne le poate certifica nimeni. Fără niciun fel de jenă faţă de proprietarii imobilelor şi cu un dispreţ vădit faţă de oricine încearcă să le „strice“ afacerile, au reuşit să transforme zona într-un adevărat focar de infecţie, nedemn pentru un oraş care se vrea european.
Paznicii angajaţi de Ford se declară neputincioşi
Aşa cum era de aşteptat, fiind proprietate privată, cele două blocuri folosite în prezent de americanii de la Ford beneficiază de pază. În teorie, deoarece în realitate paznicii care îşi desfăşoară serviciul acolo – câte unul pe tură – nici măcar nu mai încearcă să-i mute pe „comercianţii“ care au invadat pasajul. „Nu avem ce să le facem. Abia am reuşit să le explic să nu îmi blocheze uşa pe care intră cei care stau aici, în blocuri. Dar nu am cum să-i mut. Nici nu mai încerc. Nu ai cu cine să te înţelegi“, a declarat unul dintre paznici, exasperat de mizeria pe care rromii o lasă în jurul celor două imobile. Bărbatul spune că, deşi a apelat de mai multe ori la ajutorul poliţiştilor locali, aceştia nu au luat niciodată măsuri. „I-am chemat, le-au zis, dar nici ei nu au reuşit să-i facă să plece. Au zis că nu au ce să le facă“, a adăugat angajatul firmei care asigură paza blocurilor.
O pată pe obrazul Craiovei
Situaţia semnalată nu este una nouă, ci durează de mai bine de un an. Este cu atât mai dificil de înţeles de ce autorităţile locale preferă să închidă ochii şi să permită un asemenea comportament, ceea ce nu face cinste unui oraş care, până de curând, a visat la titlul de „capitală europeană“, fie ea şi a culturii. Cu atât mai mult, cu cât, aşa cum am precizat la începutul articolului, cele două imobile sunt locuite, aproape în integralitate, de cetăţeni străini, ajunşi în Craiova în interes de serviciu. Pentru mulţi dintre ei, acea intrare în bloc este, poate, primul loc pe care îl văd după aterizarea pe Aeroportul Internaţional Craiova. Şi, ştim cu toţii că prima impresie contează. Degeaba încerci să explici cuiva că, în oraş, avem clădiri superbe, aşa cum este Palatul „Jean Mihail“, un centru istoric deosebit ori cel mai mare parc natural din Europa, când primul lucru pe care acesta l-a văzut când a ajuns aici a semănat cu un colţ de stradă dintr-un cartier mărginaş al Mumbaiului…