Ministrul educaţiei ne vrea tembeli

Foc şi pară sunt majoritatea profesorilor şi părinţilor pe ministrul educaţiei, Liviu Pop, care a INTERZIS folosirea oricăror materiale didactice auxiliare la clasă, în afara manualelor. În categoria auxiliarelor intrând chiar şi seculara Gazetă Matematică. Ba, mai mult, profesorii care îndrăznesc să-şi pregătească elevii la clasă după auxiliare sunt ameninţaţi cu dosare penale.

0

Gazeta, auxiliar de bază pentru pregătirea olimpicilor
Robert Vădăstreanu este unul dintre olimpicii şcolii oltene la disciplina matematică. Printre auxiliarele folosite pentru pregătirea excepţională, care s-a concretizat în numeroase premii la concursuri, se numără şi Gazeta Matematică. Tânărul, acum licean la un prestigios colegiu slătinean, a rămas surprins de decizia ministrului Pop. „Nu este o idee bună să nu ne mai dea voie să lucrăm la clasă din Gazetă. Pentru noi, cei care vrem să facem performanţă la matematică, era foarte importantă pentru că ea conţine tipuri de probleme pe care nu le întâlneşti în manual şi nici în multe din celelalte culegeri. Noi vom continua să folosim la pregătire Gazeta Matematică. Nu o vom mai face la şcoală, ci acasă sau în alte locuri”, a susţinut Robert, premiat cu menţiune la Balcaniada de matematică.

Profesorii de matematică, uimiţi de decizia colegului-ministru
Iritaţi de decizia ministrului educaţiei, Liviu Pop, sunt şi dascălii care-i pregătesc pe cei mai buni elevi din Slatina la matematică. „Nu înţeleg cum a fost posibil aşa ceva. Prin dispoziţia ministrului, care este, culmea, profesor de matematică, se poate spune că dispare din atenţia elevilor Gazeta Matematică. Nu a oricăror elevi, ci a celor care fac fală şcolii. Practic, Liviu Pop a reuşit ceea ce nu au reuşit să facă nici măcar cele două conflagraţii mondiale – să omoare Gazeta”, a declarant Marius Perianu, vicepreşedinte al Societăţii Române de Ştiinţe Matematice.
„Eu aş vrea să-l întreb pe domnul ministru cum ar trebui să procedez când un elev vine cu o problemă şi mă întreabă cum s-o rezolve. Va trebui să-l întreb de unde a luat-o şi, în funcţie de culegerea din care este luată, să-i ofer sau nu răspunsul. Adică, dacă este dintr-un auxiliar neaprobat de dumnealui, să nu-i arăt cum s-o rezolve… Sau, cum ar trebui să procedez când unul dintre olimpici vine la şcoală cu o culegere de probleme apărută în străinătate… Nu-i arăt cum să le rezolve pentru că nu este un auxiliar aprobat?”, s-a întrebat retoric Florin Năsui, profesorul unor elevi cu performanţe deosebite la matematică.

Gazeta este bună pentru elevii străini, nu şi pentru ai noştri
„Gazeta Matematică a fost publicată prima dată în urmă cu 122 de ani şi apariţia sa nu a fost întreruptă nici în perioada celui de-Al Doilea Război Mondial. Interzicerea ei este o idioţenie în condiţiile în care între Societatea de Ştiinţe Matematice şi Ministerul Educaţiei există protocoale încă valabile pentru distribuirea ei în şcoli”, a susţinut profesorul Radu Gologan, preşedintele Societăţii de Ştiinţe Matematice din România, cea care editează Gazeta. Acesta i-a transmis public ministrului Pop că publicaţia este folosită ca material auxiliar în mai multe ţări, precum SUA, Moldova, Germania, Franţa.

Şefii IŞJ Olt execută dispoziţia tembelă a ministrului Pop
În ciuda semnalelor trase de profesorii de matematică şi a criticilor de tot felul la adresa deciziei ministrului, acesta nu a făcut pasul înapoi. Din păcate, există şi destui inspectori generali şi directori care, de teamă că-şi vor pierde scaunele, au interzis deja distribuirea Gazetei Matematice. Nici Oltul nu face notă discordantă dintre judeţele în care Gazeta Matematică a fost interzisă. „Gazeta Matematică se consideră a fi auxiliar. Au fost informaţi toţi profesorii de matematică de faptul că nu pot utiliza auxiliare decât dacă sunt aprobate de minister”, confirmă inspectorul şcolar Mirela Paraschiv, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Olt.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ