Destine frânte
O tânără familie din Olt, printre victimele accidentului din Austria

Ionuţ şi Ioana Datcu, de 34 şi, respectiv, 30 de ani, din Movileni, judeţul Olt, se află printre cele cinci victime ale tragicului accident din Austria. Se aflau în microbuzul morţii, condus de un tânăr fără experienţă şi teribilist. Soţii Datcu lucrau în Germania şi se întorceau acasă pentru a-şi cununa prietenii. Părinţii băiatului au avut nevoie de asistenţă medicală la aflarea veştii. Mai grav este că ei au aflat despre tragedie de la sora tânărului şi nu de la autorităţi.

0

Un drum scurt prin viaţă
Ionuţ şi Ioana s-au căsătorit în urmă cu un an. Au făcut nunta, după datina străbună, în curtea părinţilor băiatului din comuna Movileni. La scurt timp, au revenit la muncă în Germania. Tânăra era asistent medical, în timp ce soţul ei lucra în domeniul construcţiilor. Cu banii strânşi sperau să-şi poată deschide o afacere în ţară, unde intenţionau să revină. Erau tineri, se iubeau şi aveau numeroase vise. Nu se gândiseră nicio clipă că drumul lor în doi va fi unul scurt. Cei doi tineri sperau că necazurile îi vor ocoli, dar nu a fost aşa.

Ultimele clipe de fericire
Sâmbătă, 9 septembrie, soţii Datcu au mers într-un restaurant unde au sărbătorit ziua de naştere a lui Ionuţ. Împlinea 34 de ani. Erau bucuroşi şi dornici să ajungă în ţară. Urmau ca peste două săptămâni să devină părinţi spirituali pentru prietenii lor. Îniţial, programaseră să plece pe 15 septembrie, dar au ales să ajungă mai devreme şi să le facă o surpriză celor dragi. Din nefericire, nu a fost cea pe care şi-o doreau cu toţii. Destinul le pregătise o cumpănă pe care nu au reuşit să o treacă. Ei s-au aflat printre cele cinci victime ale ulimei tragedii româneşti de pe şoselele Europei.

Tragedie românească
Soţii au plecat sâmbătă din Germania cu unul din cele două microbuze aparţinând unei firme din Satu Mare, care făceau transport internaţional de persoane. Din cauza inconştienţei unui şofer tânăr şi lipsit de experienţă, care gonea cu mult peste viteza legală, drumul lor spre ţară s-a întrerupt brusc lângă Viena, pe Autostrada 21. Impactul extrem de puternic i-a desfigurat într-un aşa hal, încât recunoaşterea victimelor nu se poate face decât pe baza probelor ADN. Până acum, doar bărbatul a fost clar identificat pe baza probelor date de o soră, aflată şi ea la muncă în Germania. În vederea identificării tinerei, un membru al familiei sale a plecat la începutul săptămânii spre Austria.

Veste cumplită, durere fără margini
Părinţii lui Ionuţ, bătrâni şi bolnavi, au aflat cumplita veste de la sora băiatului care locuia în comună şi nu de la autorităţi. ,,A venit cumnatul meu şi m-a rugat să merg până la el să-l ajut să mute ceva. M-am şi supărat pentru că lucram la tractor, că nu mai mergea. A insistat, aşa că nu am avut decât să mă duc. Sora mea mi-a dat groaznica veste. Nevastă-mea le-a spus despre ce s-a întâmplat”, a declarat fratele lui Ionuţ. El a aflat de la cealaltă soră a victimei, care munceşte şi ea în Germania. ,,Cumnata mea din Germania a aflat de la televizor de tragedie. A încercat să ia legătura cu ei şi, constatând că nu-i răspund, a plecat spre locul tragediei. Aşa a aflat de tragedia care s-a abătut asupra noastră”, a mai spus bărbatul.

O comunitate cutremurată
Vestea morţii celor doi tineri în tragedia din Austria a zguduit comunitatea din Movileni. Toţi cei care i-au cunoscut au vărsat lacrimi de durere şi regret. Printre cei afectaţi de moartea soţilor Datcu se numără şi edilul localităţii. ,,Ionuţ şi Ioana s-au cununat în urmă cu un an. Chiar eu i-am cununat. Acum veneau în ţară pentru că urmau ca duminica viitoare să fie naşi. Vestea tragediei a zguduit întreaga comună. Multora nu le vină să creadă”, a declarat pentru Realitatea Oltului primarul comunei Movileni, Sorin Toma. Acesta a mai precizat că nu există niciun grad de rudenie între Ionuţ Datcu şi fosta viceprimăriţă a localităţii, Ioana Datcu. Cât despre Ioana, edilul a susţinut că ea nu este de fel din localitate, ci de pe undeva din Călăraşi.

Se pregătesc de înmormântare
Familia celor doi tineri a căror viaţă a fost întreruptă brusc se pregătesc acum de înmormântare. Alături de părinţii lui Ionuţ şi de fraţii acestuia, se află şi cei doi tineri pe care urmau să-i cunune. Ionuţ Şerban şi viitoarea lui soţie au decis, în respect pentru cei pe care-i aleseseră să le fie naşi, să amâne nunta. ,,Am vorbit cu ei chiar înainte să plece spre ţară. Se urcaseră în microbuz. Chiar i-am întrebat pe unde stau în microbuz şi mi-au spus că pe la mijloc. Erau bucuroşi să ajungă, să ne distrăm la nuntă. Noi număram orele până când urma să-i îmbrăţişăm. Nimic nu a prevestit tragedia pe care o trăim acum”, a susţinut Ionuţ Şerban, finul celor dispăruţi. Cel mai probabil, trupurile celor doi vor ajunge la Movileni săptămâna viitoare, după ce autorităţile o vor identifica oficial şi pe Ioana.

Vinovaţii să plătească
Ion Datcu, tatăl lui Ionuţ, dar şi finul acestuia, Ionuţ Şerban, vor ca firmele de transport internaţional de persoane să nu mai angajeze tineri lipsiţi de experienţă, iar tragedia de duminică să se repete. „Firma de transport, care l-a angajat pe băiatul ală de doar 21 de ani, dându-i pe mână viaţa atâtor oameni, să plătească. Este responsabilă de această tragedie. Ştim că astfel nu îi vom readuce pe copii alături de noi, dar nu vrem să mai treacă şi alţii prin ceea ce trecem noi. Mă doare sufletul. Durerea mă dobora dacă nu venea doamna doctor să ne dea ceva medicamente. Nu doresc nimănui să treacă prin ceea ce trec eu acum. Îmi aşteptam copiii acasă pentru petrecere şi acum mă pregătesc de înmormântare. Nu ştiu dacă voi putea rezista când coşciugele vor fi aduse acasă”, a declarat Ion Datcu, tatăl celui dispărut prematur.

Autorităţile anchetează producerea tragediei
Ionuţ şi Ioana Datcu, de 34 şi, respectiv, de 30 de ani, au pierit într-un grav accident petrecut duminică dimineaţa pe Autostrada 21 din Austria. Accidentul a avut loc în nord-estul Austriei, între Mayerling şi Hinterbruehl, în apropiere de Viena. Microbuzul în care se aflau opt români a intrat într-un parapet de pe marginea autostrăzii. Din cauza vitezei mari, din impact microbuzul a fost proiectat în piciorul unui pod. Cinci persoane au murit pe loc. Printre victime se numără şi şoferul microbuzului. O primă ipoteză a autorităţilor ar fi aceea că şoferul a adormit la volan, a lovit un parapet, iar maşina a fost aruncată spre marginea autostrăzii, unde s-a lovit de pilonii de susţinere ai unui pod. Anchetatorii austrieci iau în calcul şi o posibilă defecţiune sau explozia unui pneu.

 

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ