Gunoiul de la Măldăreşti îi miroase ministrului mediului a parfum

Deşi depozitul de deşeuri de la Măldăreşti, judeţul Vâlcea, arde de două săptămâni, fumul şi mirosul au acoperit opt localităţi, apa din zonă a devenit nepotabilă, oamenii ajung la spital cu probleme respiratorii, ministrul mediului, Graţiela Gavrilescu, a anunţat, marţi, la Prefectura Vâlcea, că măsurătorile de mediu se află în parametri normali. Colac peste pupăză, cu o zi înaintea vizitei ministrului Gavrilescu la Măldăreşti, fostul prefect al judeţului Vâlcea, Petre Ungureanu, reiterase afirmaţia că Serviciul Român de Informaţii îl înştiinţase, în anul 2009, că prin acest depozit este posibil să fie tranzitate deşeuri radioactive. Şi în această privinţă, doamna Gavrilescu a declarat că totul este ok. Administrată de firma Sacomet, groapa de gunoi de la Măldăreşti este neconformă şi a avut autorizaţie de funcţionare până în luna iulie a.c.

0

„Nu există problema de a fi evacuaţi sau să li se întâmple alte nenorociri”
Ministrul mediului a anunţat marţi că, deşi măsurătorile nu au înregistrat ”până la ora aceasta” depăşiri ale radioactivităţii în zona depozitului de deşeuri de la Măldăreşti, se vor face monitorizări în continuare. Graţiela Gavrilescu (foto) a precizat că nu sunt aspecte alarmante nici în ce priveşte nivelul poluanţilor din aer. Prin urmare, nu se pune problema ca populaţia să fie evacuată: ”Vreau să liniştesc populaţia judeţului Vâlcea şi cu precădere populaţia comunelor limitrofe Măldăreştiului şi populaţia care locuieşte în Măldăreşti, că determinările făcute de astăzi de dimineaţă cu unitatea mobilă trimisă de la Bucureşti, şi cu echipamentul mobil, care, la fel, a putut face determinări de radioactivitate, că până la ora aceasta determinările făcute nu au înregistrat depăşiri în domeniul radioactivităţii. Asta însemnând că aceste determinări s-au făcut pe toată circumferinţa depozitului. În acelaşi timp, vreau să pun că s-au făcut determinări pentru monoxidul de carbon, pentru hidrogen sulfurat, NOx, amoniac, pentru metanol, formaldehidă şi fenol etc. În continuare, până la sfârşitul săptămânii, vom face această determinare a calităţii aerului, inclusiv monitorizare pe partea de radioactivitate, să fim liniştiţi că nu sunt depăşiri ale valorii limitei maxime admisibile (…). Şi autolaboratorul ISU Vâlcea a făcut determinări şi nu s-au constatat depăşiri de emisii nici pe radioactivitate”.
Aceasta a precizat că şi în 2016 s-au făcut analize ale gradului de radioactiovitate, iar rezultatele nu au fost alarmante: „Vizavi de radioactivitate, şi anul trecut s-au făcut determinări, reieşind că nu s-au înregistrat probleme pe această parte. Aşa că, încă o dată, transmit populaţiei din Măldăreşti şi locuitorilor comunelor limitrofe că nu există problema de a fi evacuaţi sau să li se întâmple alte nenorociri”.

Militarii ISU nu pot stinge incendiul, se schimbă metoda de intervenţie
Între timp, militarii ISU încearcă să stingă încendiul, lucrând în condiţii aproape inumane, 24 de ore din 24. Purtătorul de cuvânt al ISU Vâlcea, Cătălin Popescu, a declarat că situaţia este departe de a fi sub control: ”Este greu de ajuns la focarele din adâncime”, a precizat acesta. La Măldăreşti a fost declarată stare de urgenţă, iar Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a aprobat luni, 28 august, schimbarea metodei de intervenţie a specialiştilor de la ISU prin acoperirea cu pământ a zonei incendiate. Ministrul Gavrilescu a mai declarat că se vor aloca bani de la Guvern pentru stingerea incendiului.
Ignorând sau neînţelegând faptul că principala problemă este sistemul prost administrat, nu numai oamenii, Graţiela Gavrilescu a anunţat controale la Garda de Mediu Vâlcea şi Agenţia pentru Protecţia Mediului Vâlcea, promiţând că este posibil să cadă capete.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ