Gazoductul va avea 529 de kilometri de conductă pe teritoriul ţării noastre, va traversa 11 judeţe, 79 de localităţi şi circa 20.000 proprietăţi private. Va intra în România prin Giurgiu, va trece prin Ilfov, Argeş, Vâlcea, Gorj, Hunedoara, Timiş şi va ieşi în Ungaria prin Nădlac.
În judeţul Vâlcea conducta va trece prin Drăgăşani, Suteşti, Guşoeni, Măciuca, Tetoiu, Zătreni, Grădiştea, adică pe aproximativ 4.000 de proprietăţi private.
Deja în aceste localităţi Transgaz poartă negocieri avansate cu proprietarii de terenuri, însă mulţi dintre aceştia nu sunt mulţumiţi de indemnizaţiile sau despăgubirile oferite, pe când la fel de mulţi consideră că aceasta este pentru ei o oportunitate nesperată.
Şi în Vâlcea conducta se va intersecta cu situri şi arii naturale protejate
Potrivit Transgaz, ”Traseul conductei BRUA se va intersecta cu şapte situri naturale protejate: Natura 2000, respectiv Defileul Jiului (lungimea tronsonului suprapus: 0,542 km), Nordul Gorjului de Vest (13,916 km), Pădurea Bolintin (2,016 km), Strei-Haţeg (3,607 km), Coridorul Rusca Montană-Ţarcu-Retezat (2,933 km), Râul Timiş între Rusca şi Prisaca (0,739 km) şi Valea Oltului Inferior (1,288 km). De asemenea, conducta se va intersecta cu Geoparcul Dinozaurilor „Ţara Haţegului”, lungimea tronsonului suprapus fiind de aproape 52 de kilometri. Traseul conductei este, de asemenea, limitrof ariilor naturale protejate Dealurile Drăgăşaniului (30-50 m), Grădiştea Muncelului-Cioclovina (63 m), Parcul Naţional Defileul Jiului (65-240 m, pe o lungime de aproximativ 2.500 m) şi Lunca Timişului (670 m)”.
Organizare de şantier la Guşoeni, depozit de ţeavă la Zătreni
”Vor fi amplasate 5 organizări de şantier ce vor urmări traseul conductei de transport (Căldăraru în Argeş, Guşoieni în Vâlcea, Turcineşti în Gorj, Bucova în Caraş Severin şi Recaş în Timiş). De la nivelul fiecărei organizări de şantier urmează a fi operate până la 4 fronturi de lucru simultane. De asemenea, în vederea depozitării temporare a segmentelor de conductă vor fi organizate 10 depozite de ţeavă, la Poeni (Teleorman), Corbu (Olt), Cherleşti (Olt), Zătreni (Vâlcea), Frasin (Gorj), Jiu Paroşeni (Hunedoara), Pui (Hunedoara), Iaz (Caraş Severin), Lugoj (Timiş) şi Fântânele (Arad). În raportul de mediu se precizează că durata de construire a secţiunii româneşti a BRUA este estimată la circa 2 ani şi jumătate (29 de luni)”, a mai precizat Transgaz.
Gazoductul România-Ungaria-Austria se va opri în Ungaria
Iniţial, proiectul a prevăzut şi Austria. Însă, recent, Transgaz a primit o scrisoare din partea FGSZ – operatorul național de transport de gaze naturale din Ungaria – , în care compania anunţă că gazoductul România-Ungaria-Austria se va opri în Ungaria, după ce Consiliul de Supraveghere al FGSZ a considerat că dezvoltarea acestuia către statul austriac nu este eficientă din punct de vedere economic. Oficialii Transgaz spun că dezvoltarea proiectului BRUA pe teritoriul României rămâne neafectată chiar şi în urma acestui anunţ.