Viaţă de schimb

Membrii Clubului Rotary Slatina au posibilitatea de a experimenta viaţa în alte locuri de pe glob prin cele două proiecte “Schimb de familii” şi “Schimb de tineri” la care sunt înscrişi. La schimb, ei au fost gazde sau părinţi pentru alţi rotarieni din lume. Aşa se face că multe familii şi tineri, în special, au trăit în ultimii ani o experienţă inedită. Dacă tinerii au petrecut timp de un an într-o altă ţară din lume, familiile care au participat la proiect au avut la dispoziţie două săptămâni pentru a cunoaşte o altă “lume”. Apoi, rotarienii slătineni au fost gazde pentru alte familii sau părinţi adoptivi pentru tinerii din alte ţări din Europa sau de peste Ocean. În timpul petrecut în alte comunităţi, tinerii au luat contact cu sistemul educaţional din ţara de adopţie temporară, cu cultura şi obiceiurile acesteia şi au avut posibilitatea de a-şi face mulţi prieteni. Şi familiile participante au avut de câştigat de pe urma schimbului temporar de” viaţă”. Programul nu doar că a schimbat mentalităţi, dar a contribuit la dezvoltarea interculturală pentru rotarienii curajoşi care au profitat de implementarea celor două programe.

0

Un mexican în patria căluşului
Salvador Dorantres este din New Mexico şi are 17 ani. El a frecventat în ultimul an şcolar cursurile Colegiului Naţional “Radu Greceanu” din Slatina, fiind adoptat temporar de o familie din Slatina, membră a Clubului Rotary, în cadrul unui program internaţional ce vizează schimbul de tineri. “Atunci când am fost întrebat în ce ţară îmi doresc să merg, am spus că vreau în Europa. Am avut la dispoziţie cinci ţări şi am ales România. La Slatina am ajuns pentru că mi-am dorit să vin cât mai aproape de un prieten pe care-l am la Râmnicu Vâlcea”, ne-a mărturisit Salva, aşa cum i-au spus părinţii din Slatina, care l-au adoptat temporar. Tânărul a locuit pe parcursul şederii în Slatina la trei familii din reşedinţa Oltului. Cu toţi “părinţii adoptivi” s-a înţeles foarte bine. Fiecare a încercat să-l înveţe câte ceva despre oamenii locului, tradiţiile şi obiceiurile zonei. Au făcut-o aşa de bine, încât tânărul mexican s-a integrat perfect. Dovada o reprezintă participarea sa printre cei peste 1.000 de căluşari care au contribuit la includerea dansului popular reprezentativ în Cartea Recordurilor.

La şcoală a fost greu, dar interesant
Salvador a respectat regulile şi a mers la şcoală în anul petrecut la Slatina. El a urmat cursurile Colegiului Naţional “Radu Greceanu” din Slatina. La început a fost mai greu pentru că avea puţini prieteni din cauză că nu cunoştea limba. “La început vorbeam foarte puţin, pentru că nu comunicam decât în limba engleză. Cel mai greu era când mergeam în oraş pentru că nu toţi cei cu care intram în contact cunoşteau bine această limbă. Cu timpul însă, am învăţat limba română şi comunicarea a fost mult mai bună, atât la şcoală cât şi în locurile publice din oraş. Acum pot spune că mă descurc bine”, ne-a mărturisit tânărul înainte de a se întoarce acasă, în ţara natală. Cât priveşte sistemul de învăţământ din ţara noastră, Salva a susţinut că este mult mai complicat comparativ cu cel din Mexic.
“Aici se face multă carte. Liceul de aici e ca la noi, la facultate. În Mexic se face mai puţină teorie şi mai multă practică”, a afirmat tânărul. El a ţinut să ne facă o comparaţie şi între tinerii pe care i-a cunoscut aici şi cei de la el. Potrivit lui Dorantres, adolescenţii de la noi sunt mai copii decât cei de la el din ţară. În Mexic, de la 16 ani tinerii sunt consideraţi adulţi şi răspund pentru faptele lor.

Muntele şi zăpada l-au fascinat
Salvadore s-a despărţit cu regret de Slatina şi de România. A plecat acasă cu multe amintiri frumoase. Cel mai mult l-a impresionat în perioada în care a făcut “schimb de viaţă”, muntele. Cât priveşte tradiţia şi obiceiurile, a dus cu el în suflet, peste mări şi ţări, frumuseţea dansului popular, în special a căluşului, dar şi gustul inconfundabil al mititeilor.
“România este o ţară foarte frumoasă. Am făcut numeroase excursii în acest an şi am văzut multe locuri minunate. În Mexic nu se ştie aproape nimic de ţara dumneavoastră şi, cu atât mai mult, despre frumuseţile ei. Pe mine m-au impresionat foarte mult muntele şi zăpada. Noi nu avem nici munte şi nici zăpadă. Mi-a plăcut foarte mult şi dansul tradiţional, căluşul. Este foarte frumos, chiar dacă nu este deloc uşor. Am învăţat destul de greu paşii, dar acum îi ştiu şi am să-i învăţ şi pe prietenii mei din Mexic. Cât despre mâncare, este bună, dar îmi place mai mult mâncarea mexicană. Este mai condimentată. De aici mi-au plăcut cel mai mult mititeii”, a susţinut tânărul mexican. El ne-a mărturisit că nu regretă experienţa trăită în ultimul an şi că se bucură că a avut parte de părinţi de schimb cu care a colaborat foarte bine.

O experienţă inedită
Una dintre familiile de rotarieni slătineni care l-au găzduit pe Salvadore este cea a lui Cătălin Pătru. Acesta ne-a mărturisit că experienţa de a fi tată de schimb a fost una extraordinară din care a avut ce învăţa. Aceasta l-a făcut mai maleabil.
“Această experienţă nu a fost inedită doar pentru Salva, ci şi pentru noi. A trebuit să învăţăm să comunicăm cu un adolescent, aproape adult, străin de obiceiurile noastre. În plus, am învăţat să fiu tată de băiat, eu având o fetiţă care s-a integrat în cadrul aceluiaşi program în SUA. Cel mai greu a fost să-l învăţăm limba română, pentru a nu fi aproape total dependent de noi sau de prietenii de la şcoală atunci când merge în oraş. Nu a fost deloc uşor să selectăm obiceiurile, tradiţiile şi locurile frumoase din ţară pentru a i le arăta şi care să-i rămână în suflet, pentru a le putea transmite mai departe atunci când ajunge acasă”, ni s-a destăinuit Cătălin Pătru, tată de schimb pentru Salva.

Experienţa americană
Ultimul tânăr slătinean care a ajuns acasă după o experienţă asemănătoare cu cea a lui Salva este Radu Piroşca. Tânărul a petrecut un an într-un stat american şi poate spune că a văzut cam toate obiectivele de mare interes oferite de “ţara tuturor posibilităţilor”. Când a decis să participe la schimbul de tineri şi-a dorit să trăiască “visul american” şi dorinţa i s-a împlinit. “Atunci când am fost întrebat unde îmi doresc să ajung, am spus că vreau America. Am fost trimis într-un stat din sud. Acolo am mers la şcoală ca oricare tânăr din acel oraş. A trebuit să mă acomodez din mers la obiceiurile lor şi să mă integrez cât mai repede pentru a reuşi să-i cunosc pe oamenii locului cât mai bine şi să am posibilitatea să-i înţeleg”, ni s-a destăinuit Radu. El a mai susţinut că anul petrecut pe tărâm american a reprezentat “o experienţă inedită, interesantă”, care l-a schimbat. “Am învăţat să fiu mult mai independent, mai pragmatic şi să nu mai pun accent pe lucrurile mărunte”, a mai spus el.

Sute de prieteni, sute de poveşti
Când a plecat în schimbul de tineri, slătineanul a luat cu el sacoul primit de la rotarieni. La întoarcere, acesta a fost plin cu insigne şi simboluri ale prieteniilor legate în anul petrecut în Statele Unite ale Americii. “Fiecare tânăr primeşte la înscrierea în program acest sacou pe care-l ia cu el în ţara de adopţie. Când pleacă mai ia cu el o serie de insigne pe care le oferă celor cu care intră în contact pe durata schimbului. După cum vedeţi, am sute de simboluri ale prieteniilor legate. Fiecare ascunde în spate o poveste complexă. Una dintre insigne este primită de la o colegă de clasă de la colegiul pe care l-am frecventat. Este făcută de ea. Era foarte pricepută. Această mică jucărie de pluș am primit-o de la un prieten din Brazilia cu care am intrat în contact pe perioada şederii mele acolo”, a susţinut Radu Piroşca.
Dincolo de aceste simboluri care reprezintă tot atâtea amintiri, Radu a venit acasă cu multe informaţii care, cu siguranţă, îi vor coordona viitorul. Asta pentru că a învăţat multe despre ceea ce se întâmplă în viaţa de zi cu zi a tinerilor din ţări total diferite de România, în care totul este diferit faţă de acasă. “America nu este doar tărâmul făgăduinţei, ţara tuturor posibilităţilor, ci şi locul unde te poţi transforma radical într-un timp mult mai scurt decât ai crede. Totul se întâmplă datorită oamenilor de acolo, felului lor de a fi, de a gândi şi de a acţiona. Am plecat cu dorinţa de a experimenta lucruri noi şi dorinţa mi s-a îndeplinit. Acum mă cunosc mai bine, îmi cunosc limitele care sunt mult mai departe decât înainte şi orizonturile sunt altele”, a mai afirmat tânărul slătinean.

Schimbul de tineri poate schimba vieţi
Radu Piroşca este extrem de mulţumit de experienţa trăită şi îşi doreşte să o repete. Pentru că a cam văzut ceea ce era important despre America şi viaţa de peste ocean, el ar dori să experimenteze şi viaţa dintr-o altă ţară. Nu şi-ar dori una din Europa, ci ar alege China sau Japonia, două ţări pe care le consideră la fel de fascinante ca Statele Unite ale Americii. Dorinţa lui de a retrăi momente care-i pot marca viaţa se desprinde şi din sfaturile pe care le dă tinerilor de acasă: “Nu vă fie teamă să trăiţi experienţe inedite, nu vă temeţi de necunoscut. Lecţiile pe care el vi le oferă vă pot ajuta enorm să vă cunoaşteţi mai bine şi să dezvoltaţi mai mult decât atunci când totul în viaţă este predictibil. Necunoscutul acesta vă face mai puternici şi vă ajută să depăşiţi mai uşor obstacolele vieţii”.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ