Dascălii doljeni, în febra pregătirii pentru examenul de titularizare

Sute de profesori din judeţul Dolj se pregătesc, în această perioadă, pentru examenul de titularizare, care va avea testul scris pe data de 12 iulie a.c. Cei care au obţinut note de trecere la probele practice şi la inspecţiile la clasă, susţinute în perioada 30 mai-30 iunie a.c., trebuie să obţină minimum nota 7 la partea scrisă a examenului, asta pentru a deveni titulari pe post. În caz contrar, dacă obţin o notă între 5 şi 6,99, aceştia rămân suplinitori pentru încă un an.

0

După elevi, a venit şi rândul dascălilor să treacă prin febra examenelor! Cadrele didactice din Dolj promoţia 2017 sau suplinitori din anii anteriori mai au şapte zile la dispoziţie pentru a se pregăti în vederea susţinerii probei scrise a examenului de titularizare. În data de 12 iulie a.c. este programat acest concurs, nota obţinută având o pondere de 75% în media de repartizare. Diferenţa o asigură notele luate cu ocazia susţinerii inspecţiilor de la clasă. Condiţia angajării pe perioada nedeterminată (titularizare) este ca respectivul candidat să obţină minimum nota 7 atât la proba scrisă, cât şi la proba practică şi/sau inspecţia specială la clasă.

Suplinirea, cea de-a doua şansă
Conform graficului de desfăşurare a examenului, proba scrisă se susţine pe baza subiectelor elaborate de Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare, în concordanţă cu programele pentru concurs, în specialitatea postului didactic, aprobate prin ordin al ministrului educaţiei. În cazul în care un dascăl nu obţine nota 7 la acest examen scris, ci o notă între 5 şi 6,99, respectivul va fi angajat pe o perioadă determinată (suplinire). Profesorii vor afla rezultatul în data de 18 iulie a.c., urmând ca în zilele de 18 şi 19 iulie să fie înregistrate contestaţiile. Acestea se vor rezolva în centrele de evaluare în perioada 20-24 iulie, pentru ca în data de 25 iulie să fie afişate rezultatele finale.

Profesor din Dolj, candidat pentru posturi din Harghita sau Ilfov
Cunoscută fiind situaţia în judeţul Dolj, cea referitoare la numărul mic de posturi titularizabile comparativ cu solicitările, mulţi dintre dascăli au optat pentru alte judeţe, nemaicontând distanţa şi nici drumurile făcute pentru înscriere şi apoi pentru susţinerea inspecţiilor. În cazul în care vor reuşi să obţină nota de trecere la examenul scris, profesorii care au optat pentru alte judeţe sunt dispuşi să locuiască cu chirie în anul şolar 2017-2018. „Începutul este greu în toate domeniile. Am obţinut notă foarte bună la inspecţii şi urmează acum examenul scris pentru care m-am pregătit. Mi-am depus dosarul şi în Ilfov şi în Harghita, dar şi în Dolj, pentru a avea posibilitatea să susţin partea scrisă aici, aşa că am scăpat de drumuri. Sunt pregătită sufleteşte şi pentru o plecare departe de casă, pentru plata unei chirii, că acolo nu am o locuinţă. Practic, urmează un an de foc, de sacrificiu, când salariul meu va fi dat pe utilităţi şi întreţinere. Nu este un pas uşor de făcut, dar situaţia actuală ne obligă, mai ales pe noi cei tineri”, a spus o profesoară de română din Dolj.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ