Programările pentru RMN-uri decontate de stat ajung până la finalul anului
Așteptări nesfârșite pentru analize gratuite

Investigaţiile de înaltă performanţă ce le sunt recomandate pacienţilor din judeţul Dolj presupun liste de aşteptare, lucru nu tocmai în favoarea nervilor şi sănătăţii celor în cauză. Dacă pentru cei care stabilesc bugetul necesar decontării acestor servicii pacienţii de pe liste nu reprezintă altceva decât o înşiruire de cifre, pentru bolnavi alta este situaţia. Unora le este imposibil să suporte costul unui RMN sau al unei tomografii computerizate, motiv pentru care se lasă pe mâna infectului sistem. Aşteaptă să le vină rândul şi speră ca nu cumva starea de sănătate să se agraveze în cele două sau trei luni de aşteptare.

0
RMN-ul, un vis prea îndepărtat pentru mulți dintre craioveni

Pentru anul în curs, la nivelul municipiului Craiova sunt clinici private care nu mai fac programări pentru RMN-uri decontate, suma necesară în acest sens terminându-se deja. Lista de aşteptare se întinde până în luna septembrie a.c., noi programări urmând a fi făcute după rectificarea bugetului. „Nu vă contrazic, aţi sunat la început de lună, dar noi am făcut programări pentru septembrie inclusiv şi nu mai facem programări pentru RMN pentru că nu mai este buget. Doar contracost vă putem ajuta. Cervicală şi toracală, cum aţi cerut, costă 960 de lei fără substanţă de contrast şi 1.160 de lei dacă va fi nevoie de substanţă”, a spus reprezentanta unei clinici medicale private din Craiova.

„Noi nu avem contract cu CAS Dolj pentru acest an”
Un aparat de înaltă performanţă pentru efectuarea RMN-ului se găseşte şi în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie Craiova. Deşi te-ai aştepta ca aici să existe un contract cu CAS Dolj, în baza căruia să ai mai multe şanse de reuşită, între cele două instituţii nici măcar nu există un act pentru decontarea acestor servicii. Aşadar, la Departamentul de Imagistică Medicală din cadrul UMF Craiova ajung doar pacienţii care îşi permit să plătească tariful practicat pentru investigaţiile recomandate de către medicul specialist. „Noi nu avem contract cu CAS Dolj pentru acest an. Cervicală şi toracală, vă costă 900 de lei fără substanţă de contrast şi dacă va trebui şi această subtanţă, tariful este de 1.150 de lei. Nu este necesară o trimitere pentru că nu o putem lua în calcul, dar este absolut necesară o recomandare de la medicul specialist, să ştim ce avem de făcut. Programarea se face cu câteva zile înainte, cu un apel telefonic”, a explicat una dintre persoanele de contact din cadrul Departamentului de Imagistică UMF Craiova.

Situaţie greoaie şi la Spitalul Județean
Nici la Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova nu este o situaţie mai bună pentru pacienţi. Aici, din luna iulie 2016, funcţionează un RMN, însă cerinţele sunt atât de mari încât suma stabilită prin contract cu CAS Dolj nu este suficientă. Lunar, aproximativ 300 de pacienţi beneficiază de acest aparat. Din păcate şi aici vorbim despre liste de aşteptare, existând cazuri când oamenii au de aşteptat şi până în decembrie pentru a li se rezolva problema medicală. Prioritare sunt urgenţele, cunoscut fiind faptul că la acest spital ajung pacienţi din toate zonele Olteniei.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ