După câteva luni în care neînţelegerile dintre firma Eco Sud şi conducerea Primăriei Craiova privind majorarea tarifului de depozitare a deşeurilor la Depozitul Ecologic de la Mofleni, care a culminat cu interzicerea accesului autospecialelor aparţinând SC Salubritate Craiova SA în incinta depozitului, Eco Sud a depus o adresă prin care solicita majorarea tarifului de depozitare de la 21 de euro pe tonă – TVA inclus, la 30,02 de euro pe tonă – fără TVA, pentru cantitatea de deşeuri existentă la Depozitul Ecologic Mofleni în primul an de la data adoptării hotărârii de consiliu cu privire la majorarea tarifului de depozitare, respectiv majorarea tarifului de depozitare de la 21 de euro pe tonă – TVA inclus, la 26,076 de euro pe tonă – fără TVA, pentru cantitatea de deşeuri depozitată în al doilea an de la data adoptării hotărârii de consiliu cu privire la majorarea tarifului de depozitare. În încercarea de a convinge conducerea primăriei că majorarea este justificată, administratorul depozitului de la Mofleni a întocmit o notă de fundamentare de peste 4.200 de pagini în care erau specificate toate tipurile de cheltuieli pe care depozitarul, în speţă Eco Sud, considera că este îndreptăţit să şi le recupereze. Reprezentanţii firmei au afirmat că ajustarea este perfect legală şi se bazează pe Ordinul 109 din 2007 al ANRSC, dar şi pe directivele europene în domeniu. „Ajustarea tarifului are la bază o fundamentare de tarif, unde sunt specificate toate tipurile de cheltuieli pe care depozitarul, în speţă Eco Sud, este îndreptăţit să şi le recupereze. Mai mult, Ordinul 109 şi directivele europene spun că poluatorul plăteşte şi deţinătorul deşeurilor este primăria şi ea trebuie să asigure recuperarea acestor cheltuieli şi a unei cote de profit pentru operator. Ei (Primăria Craiova – n.red.) au cerut această notă de fundamentare, care conţine peste 4.200 de pagini, care pleacă de la salarii, la combustibil şi până la cheltuieli referitoare la protecţia mediului. Concret, vorbim despre 1,1 lei lunar în plus de persoană. Acesta este impactul majorării de tarif asupra populaţiei“, preciza, în luna aprilie, directorul economic al Eco Sud, Bogdan Irimia, la o întâlnire cu reprezentanţii mass-media, acolo unde conducerea societăţii se arăta încrezătoare în succesul demersului. „Convingerea noastră este că, chiar dacă cu anumită întârziere şi în urma unor întâlniri repetate cu autorităţile locale, vom ajunge, mai devreme sau mai târziu, la un acord“, declara Dan Stănoaia, directorul comercial al Eco Sud.

Viceprimarul Cosman: majorare de sub doi euro
În ciuda optimismului afişat de conducerea Eco Sud, reprezentanţii Primăriei Craiova spun că majorarea solicitată de administratorul depozitului de la Mofleni nu este posibilă. „Ei au cerut o majorare de la 21 de euro, preţ cu TVA, la peste 30 de euro, fără TVA. Direcţia economică din cadrul primăriei a analizat cererea lor şi documentele prin care justifică această majorare şi a ajuns la concluzia că preţul se poate ajusta cu cel mult 2 euro pe tonă. Asta deoarece multe dintre sumele menţionate de Eco Sud nu au putut fi luate în considerare. Raportul Direcţiei economice va fi prezentat consilierilor în şedinţa de joi (29 iunie a.c. – n.red.) şi vom vedea dacă propunerea de majorare va fi votată sau nu“, a declarat, pentru Indiscret în Oltenia, Adi Cosman (foto), viceprimarul Craiovei.

Celula 6, în pericol
Ajustarea tarifului cu doar 13% din ceea ce Eco Sud a solicitat în luna iunie nu reprezintă o veste bună pentru Dan Stănoaia, directorul comercial al societăţii, care spune că, dacă majorarea va fi în cuantumul menţionat de viceprimarul Cosman, activitatea firmei va avea de suferit. „Nu am cunoştinţă de această decizie. Noi nu am fost informaţi despre acest lucru, dar colegii mei vor fi prezenţi la şedinţa de Consiliu Local de joi. Însă, dacă ajustarea va fi cea despre care spuneţi, de sub 2 euro pe tonă, ea nu rezolvă situaţia de la Depozitul Mofleni. Nu se poate ţine serviciul de salubritate deschis dacă nu îţi acoperi costurile“, a declarat Dan Stănoaia. Întrebat dacă această decizie afectează construirea celulei 6, al cărei cost total se ridică la aproximativ 600.000 de euro, directorul comercial al Eco Sud spune că „este o chestie care se leagă de la sine. Iminent te loveşti de problema banilor. Sunt firme care lucrează şi care, la un moment dat, vor intra în impas“. Acesta a mai spus că există şanse ca problema majorării tarifului să fie tranşată în instanţă, însă acest lucru se va stabili abia după hotărârea Consiliului Local.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ