În timp ce liberalii par să se fi liniştit, pesediştii scot din joben un scandal guvernamental care zgâlţâie din temelii România
Rocada crizelor

După ani de zbateri interne fără precedent, după sute de zile de interimate lipsite de viziune, liberalii români au avut la sfârşitul săptămânii trecute primul moment de luciditate politică şi şi-au ales singurul lider sub bagheta căruia partidul poate să renască. Într-o competiţie nefirească, precum întrecerea ipotetică între un leopard şi un melc, „greul“ Ludovic Orban, un liberal cu un pedegree impecabil din punct de vedere al verticalităţii politice, l-a spulberat pe mai tânărul său coleg, Cristian Buşoi, un adversar nedemn pentru o competiţie atât de importantă. În aceeaşi săpătămână, pe „malul“ celălalt al eşichierului politic, pesediştii au luat-o pur şi simplu razna! Din motive mai degrabă neclare, Liviu Dragnea, liderul absolut al partidului, şi-a luat în colimator propriul premier şi a declanşat procedurile pentru introducerea unei moţiuni de cenzură care, dacă va trece, atunci vom înregistra o premieră absolută: un partid îşi doboară în parlament propriul cabinet.

0

Ludovic Orban, poate singurul vector de imagine care mai există la această oră în bătătura liberală, şi-a câştigat dreptul de a conduce în următorii patru ani cel mai mare partid de dreapta din România ca urmare a unei victorii vecine cu umilinţa împotriva lui Cristian Buşoi. Cu aproape 80 de procente din cei aproximativ 5.000 de participanţi la primele alegeri la nivel naţional din PNL după unificarea cu democrat-liberalii, fostul ministru al transporturilor în cabinetul Tăriceanu nu a avut nicio emoţie în timpul congresului, victoria sa conturându-se cu câteva săptămâni înaintea scrutinului.

Orban şi-a spulberat contracandidatul

Victoria unuia dintre cei mai vechi lideri liberali şi instalarea sa la cârma partidului pot reprezenta momentul de relansare a PNL-ului după eşecurile electorale ruşinoase din alegerile locale şi parlamentare de anul trecut. Având în spate o îndelungată experienţă politică şi beneficiind de sprijinul atât al „talpei“ partidului, cât şi al unor lideri regionali puternici, Orban a reuşit să-şi impună şi aliaţii în posturi cheie din conducerea centrală, semn că, pe viitor, liberalii „vor cânta“ pe o singură voce. De la tribuna congresului partidului, braşoveanul adoptat de bucureşteni a dat semnalul începerii unei bătălii politice pe viaţă şi pe moarte cu duşmanul politic tradiţional, PSD-ul: „Cine va mai vinde voturile partidului, va fi exclus din PNL!“
Delegaţii din filiala doljeană a partidului au beneficiat, în premieră, de libertate totală în ceea ce priveşte opţiunea de vot. Proaspătul preşedinte ales al PNL Dolj, Ştefan Stoica, a preferat o libertate absolută în schimbul obişnuitelor ordine „pe unitate“, semn că democraţia în filială nu este, în prezent, doar o lozincă „mormăită“ în vreo conferinţă de presă. Ca urmare a acestei libertăţi, delegaţii doljeni au votat după propria conştiinţă, Orban smulgând suficiente voturi de la Dolj. Surprinzător pentru mulţi, deputatul Nicolae Giugea, cel care a fost primul doljean care l-a susţinut public pe Orban, a reuşit să obţină un post de membru îm Biroul Permanent Naţional, unul dintre cele mai importante foruri de conducere la nivel naţional. Alegerea lui Giugea a fost facilitată de înţelegerea pe care a avut-o cu actualul preşedinte la nivel naţional al PNL-ului cu aproximativ două luni înaintea congresului naţional. Alegând varianta unei independenţe absolute, alţi doi doljeni, europarlamentarul Marian Jean Marinescu şi deputatul Ionuţ Stroe, au pierdut cele două funcţii pentru care s-au înscris în competiţie, respectiv vicepreşedinte regional şi vicepreşedinte pe probleme de politică externă.

Dragnea îşi „curăţă“ marioneta politică

În timp ce în tabăra liberală apele par a se fi limpezit, spre uimirea unei ţări întregi, PSD-ului i-a căşunat să-şi doboare propriul premier. Liviu Dragnea, preşedintele celui mai mare partid de pe scena politică românească, vrea astfel să intre în istoria recentă ca primul „tătuc“ politic care îşi sugrumă „odrasla“. Răfuiala dintre Dragnea şi Grindeanu a luat prin surprindere pe toată lumea deoarece, cu numai o lună de zile înainte de începutul războiului „fratricid“, preşedintele Camerei Deputaţilor avea numai cuvinte de laudă pentru prestaţia cabinetului Grindeanu. „Premierul şi miniştrii pesediştii performează cu adevărat, avem o guvernare excelentă“, spunea Liviu Dragnea celor care îndrăzneau să pună la îndoială profesionalismul şi prestaţia executivului.
Ca urmare a declanşării acestui conflict absolut nefiresc, filiala doljeană a PSD-ului s-a aliniat cuminte în spatele conducerii centrale, susţinând necondiţionat demersurile acesteia. Pentru a da greutate deciziei şi a demonstra solidaritate cu Liviu Dragnea, au fost întrunite forurile de conducere judeţene ale filialei care au „legiferat“ cu unanimitate poziţia liderilor doljeni.
Indiferent dacă va trece sau nu moţiunea de cenzură, social-democraţii intră pe o periculoasă curbă descendentă în ceea ce priveşte popularitatea partidului, românii neînţelegând cum, când şi ce a făcut greşit premierul Grindeanu astfel încât propriul partid să rişte o criză guvernamentală pentru a scăpa de el. Din păcate pentru ei, membrii conducerii actuale a PSD-ului nu au reuşit să comunice suficient de clar electoratului propriu care ar fi, de fapt, „păcatele“ actualului cabinet în condiţiile în care, cu numai cinci luni în urmă, când au fost învestiţi, miniştrii PSD au fost giraţi personal de „el lider maximo“, Dragnea. Când şi cum se va încheia această criză profundă rămâne de văzut, dar pentru PSD acest scandal poate reprezenta una dintre cele mai mari gafe politice a ultimilor ani.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ