Fără nicio îndoială, moțiunea de cenzură este necesară pentru a restabili legitimitatea democratică în România. Gestul IMORAL şi NELEGITIM al domnului Grindeanu prin care a produs această criză inutilă trebuie sancționat democratic.
Deşi este limpede pentru toată lumea că am făcut din această criză o premieră mondială, este la fel de limpede că ne aflăm în continuare într-o logică democratică: Un premier rămas fără guvern şi fără sprijin politic refuză să demisioneze (aşa cum ar fi făcut orice premier din democrațiile lumii), prin urmare trebuie demis prin singura modalitate democratică – moțiunea de cenzură votată în parlament.
Sper că rezolvarea acestei situații inedite se va produce în câteva zile prin succesul moțiunii, azi în parlament, şi prin contribuția preşedintelui Iohannis de a numi rapid premierul propus de Coaliția PSD-ALDE.
Orice altă variantă nu va face decât să prelungească inutil şi păgubos această instabilitate cu efecte economice interne (vezi căderea accentuată a leului) şi în plan extern dintre cele mai nedorite.
Repet. Retragerea sprijinului politic pentru domnul Grindeanu s-a făcut pentru că Guvernul nu era în grafic cu buna guvernare în chestiuni esențiale ce țin de reforma economică, în special.
Dincolo de această situație, preocuparea mea ca parlamentar român priveşte cu îngrijorare la apetența unor politicieni pe care îi credeam echilibrați şi raționali (mulți dintre ei autodeclarați liberali) de a se lăsa inflamați şi de a inflama spiritele publice cu declarații radicale, ultranaționaliste, care nu îşi au nici locul şi nici rostul. Declarații care nu sunt justificate de vreo decizie politică prin care să fi fost prejudiciate interesul național, integritatea sau demnitatea națională a țării.
A încerca să câştigi simpatie publică în speranța unor viitoare voturi, manipulând frici colective (frica de autonomia maghiarilor şi ”vinderea” Ardealului, de exemplu), lăsându-te cu bună ştiință manipulat chiar nu are nicio legătură cu liberalismul, cu valorile liberale. Şi nici cu calitatea de parlamentar, cu pretenții liberale.
Nu de reluarea unor teme care să paraziteze dezbaterea publică despre reforma economică şi reforma justiției avem nevoie. Centenarul trebuie să găsească această națiune în armonie cu toți cetățenii ei, indiferent de etnie. 2019 trebuie să găsească România ca o țară stabilă, consolidată democratic, cu un stat de drept autentic şi cu o economie având o creştere durabilă.
Toate acestea şi numai acestea ne vor permite să construim o bună guvernare în interior şi să fim un actor politic european important, o voce puternică de care să se țină cu adevărat seama în dezbaterea europeană şi în cea globală.
Restul e manipulare…
Deputatul Ion Cupă – președintele ALDE Dolj