Popasul Terasa Capelanilor
O plimbare prin pădurea Capela îţi oferă revelaţii neaşteptate. După ce treci de bariera aflată în proximitatea fostului restaurant, acum o ruină sinistră, ajungi la locul de belvedere cu bănci, de unde poţi admira Oltul şi o parte a Râmnicului. În dreapta, încep cărările care sunt multe şi prietenoase. După circa o jumătate de oră de pas relaxat, ajungi pe platoul dealului. Este un loc din care majoritatea drumeţilor fac cale întoarsă. Nu te întoarce, alege cărarea din partea stângă, cum priveşti Oltul, şi mergi mai departe. Treci de scările dăltuite în pământ. Încă puţin şi vei întâlni prima surpriză: Popasul Terasa Capelanilor. Aici, te aşteaptă câteva băncuţe. Dintr-un copac, salută pădurea şi trecătorii drapelele României şi Uniunii Europene. Minunat!

„La Fraţi” fac ruga dimineţii

Urmează cărarea la dreapta, treci de alte câteva trepte în pământ. Peste aproximativ 500 de metri, în urcare relativ uşoară, vine surpriza: Popasul turistic „La Fraţi”. O coală A4 ţiplată, prinsă într-un copac, te lămureşte: „Stimaţi vizitatori, popasul turistic La Fraţi este un loc primitor pentru toţi iubitorii de natură. Numele lui este dat de pâlcurile de stejari tineri crescuţi ca nişte fraţi (7,6,4). Vă dorim să petreceţi clipe frumoase la umbra lor! Să preţuim şi să ocrotim această oază de odihnă şi relaxare!”
Pe câţiva stejari, câteva poezii. Sunt ale cunoscutului profesor Paul Dumitrescu, un om care iubeşte natura şi poezia ei:

”La Fraţi”
„La Fraţi” fac ruga dimineţii
E-un mod divin de a trăi,
Aşez o filă-n cartea vieţii,
Conjug destins verbul „a fi”

Aici e-altarul nemuririi
Umbrit de verdele aprins,
Parfum de tei din darul firii
Şi zbor spre cerul necuprins

Stejari ca fraţii sunt în jur,
Tăcuţi înfruntă-arşiţa verii,
Să-i părăsesc nu mă îndur
Odată cu venirea serii

Mă las vrăjit de feerie…
Ce linişte-a cuprins pădurea,
Doar luna poate să mai ştie
De gândul ce colindă-aiurea.

Capelanii
În fiecare dimineaţă
Îi poartă paşii sus, pe deal,
E ger, e ploaie sau e ceaţă,
Privesc natura ca pe-un dar.

Ctitori mândri de popas
Au ecologia-n sânge,
Voia bună le-a rămas
Chiar de sănătatea plânge.

Sfătoşi, cu-agende medicale,
Au leac de orice supărare,
Iar dacă timpul nu-i potrivnic,
Bârfesc politic la un picnic.

Îi întâlneşti, de eşti drumeţ,
Culegând flori, leurdă, mure,
Natura nu pretinde preţ,
Numai o vizită-n pădure.
Modeşti şi discreţi, ca orice om de munte, făuritorii acestui loc şi-au pus doar prenumele, pe un petic de hârtie: „Trecătorule, popasul turistic La Fraţi este realizat de un grup de capelani: Mitruţ, Mateiaş, Ilie, Paul. Avivu şi Viorel. Dacă iubeşti natura, ocroteşte-l!”

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ