Aplicaţie oltenească alături de giganţi IT

iCEE.fest (Interactive Central and Eastern Europe Festival), cel mai important festival dedicat tehnologiei digitale şi Internetului din regiune, la care vor participa majoritatea companiilor globale, printre cele 140 de nume numărându-se şi Google, Facebook, The New York Times, Shazam, Yahoo, AOL, organizat joi şi vineri la Bucureşti, aduce printre elementele inedite şi participarea aplicaţiei AgriSo dezvoltată de oltenii Mihai şi Ştefan Stănescu.

0

Agricultură eficientizată prin câteva click-uri
Aproape 4.000 de participanţi din peste 10 ţări sunt aşteptaţi în această săptămână la Bucureşti la iCEE.fest, printre care şi verii Mihai şi Ştefan Stănescu din localitatea olteană Vişina. Cei doi tineri au demonstrat că şi agricultura poate intra în era tehnologiei, dezvoltând o aplicaţie revoluţionară, prin care culturile, lucrările agricole şi multe lucruri utile pentru fermieri, pot fi monitorizate printr-un click pe mobil, laptop sau tabletă. Aplicaţia AgriSo – Agricultura de la sol la satelit este prezentată ca unul dintre elementele inedite ale festivalului, la categoria „Noi domenii afectate direct de tehnologie”, Mihai şi Ştefan Stănescu urmând să demonstreze pe scenă că şi agricultura s-a adaptat globalizării şi a trecut în era tehnologiei.
Aplicaţia a fost realizată de verii Stănescu în urmă cu trei ani, din dorinţa de a eficientiza activitatea fermei Agromec Vişina, de aproape 3.600 ha, pe care o administrează. Au vrut să facă acest lucru prin monitorizarea consumului de motorină şi al imput-urilor. “Văzând că nu găsim ceea ce căutăm, am decis ca împreună cu verişorul meu Mihai, care este IT-ist, să punem bazele unei aplicaţii pe care am numit-o AgriSo. Am reuşit după câteva luni de muncă şi am testat-o la noi pentru a vedea cum funcţionează. Şi a mers, s-a dovedit a fi foarte utilă încă de la început. Între timp, noi am tot lucrat pe ea şi am dezvoltat-o. Acum avem o aplicaţie care răspunde tuturor doleanţelor noastre. Ea poate fi adaptată şi în funcţie de nevoile utilizatorului”, a declarat Ştefan Stănescu pentru Realitatea Oltului.
AgriSo poate fi folosită de la o evidenţă mai bună a costurilor pentru creşterea productivităţii, rotaţia culturilor, măsurători ale solelor şi introducerea altora noi, dar şi măsurători ale operaţiunilor efectuate în câmp zi de zi ca şi suprafaţă lucrată, monitorizarea utilajelor, viteza sau numărul de ore în care a staţionat operatorul cu motorul pornit, până la declaraţii Apia, evidenţa diferitelor cantităţi de imput-uri aplicate pe fiecare solă în parte, a cantităţilor recoltate din fiecare solă, a soiurilor celor mai productive, precum şi multe alte funcţii foarte utile pentru fermieri.

Cum s-a născut AgriSo
Softul a fost pus la punct de Mihai, pasionat de programare, student la Cibernetică. Practic, el a fost cel care a împletit nevoia de a avea o aplicaţie care să-i folosească la fermă cu pasiunea pentru programare. A creat aplicaţia pentru a răspunde nevoilor identificate la fermă de vărul său, Ştefan. „Încă de la început ne-am gândit ca softul să fie uşor de folosit, să poată fi accesat de pe telefon, tabletă sau laptop. Şi acum, când facem o actualizare, primul lucru pe care îl facem este să vedem cât de simplu este de utilizat de potenţialii beneficiari, persoane mai puţin familiarizate cu tehnologia IT. Aplicaţia se bazează pe nişte dispozitive GPS montate pe utilaje. Practic, fiecare utilaj agricol este dotat cu un dispozitiv GPS care permite transmiterea informaţiilor dorite de fermier în timp real, la orice oră şi din orice loc, doar accesând aplicaţia de pe telefon, tabletă sau laptop”, ne-a mărturisit Mihai Stănescu, cel mai mic dintre verii Stănescu. Potrivit acestuia, dacă utilajele sunt mai noi de 2005-2006, aplicaţia se poate conecta şi la computerul lor de bord, pentru a prelua informaţii precum turaţia motorului, cum merge operatorul sau consumul de motorină. Dacă utilajul este mai vechi, se pot instala debitmetre pe tur şi retur, pentru o exactitate mai mare a consumului de carburant.

Încet şi sigur, AgriSo a cucerit lumea
Aplicaţia a fost selectată mai întâi de ARIES (Asociaţia Română pentru Industrie Electronică şi Software) să participe, în perioada 16-20 octombrie 2016, la GITEX Technology Week în Dubai, Emiratele Arabe Unite. Participarea la GITEX Technology Week le-a oferit posibilitatea de promovare la al 3-lea cel mai mare târg IT din lume şi cel mai mediatizat târg din Orientul Mijlociu, Africa de Nord şi Asia de Sud. ”Am fost singurul star-up din România care a participat la aceast târg de tehnologie, alături de alte 288 de firme din lume”, a mai spus Ştefan Stănescu. La începutul acestui an, aplicaţia momentului în agricultură, realizată de oltenii Mihai şi Ştefan Stănescu, AgriSo, a câştigat Faza Naţională a Competiţiei Future Agro Challenge 2017. Astfel, verii Stănescu au reprezentat România pe 16 martie în cadrul Global Entrepreneurship Congress (GEC) 2017 din Johannesburg, Africa de Sud, care a reunit finaliştii din peste 160 de ţări. Scopul acestei manifestări este de a identifica noi modalităţi de a ajuta fondatorii de firme sau programe inovative şi a începe noi afaceri în întreaga lume.
Acum AgriSo va lua parte la iCEE.fest (Interactive Central and Eastern Europe Festival). Festivalul are loc în 15 şi 16 iunie, la cinematograful din cadrul Băneasa Mall, la a 5-a ediţie care are loc în România, cele 6 scene ale festivalului vor cumula în cele 2 zile intense peste 90 de ore de prezentări, susţinute de peste 140 de experţi şi invitaţi, la care se vor adăuga petreceri, concerte live, spectacole de standup comedy şi distracţie. Anul acesta, festivalul va găzdui o sesiune specială dedicată acestui subiect: women in tech şi, tot pentru prima dată în România, va avea loc o prezentare care va demonstra cum realitatea virtuală poate schimba modul în care se fac operaţii chirurgicale complexe.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ