În numele tatălui, al fiului şi-al sfântului aşteaptă
„Sfintele ruine“ ale Mitropoliei Olteniei

Roma nu a fost construită într-o zi, spune un vechi proverb. Chiar şi-aşa, începem să credem că a fost construită totuşi mai repede decât unele proiecte ale Mitropoliei Olteniei, cum sunt biserica din mijlocul parcului din vecinătatea Liceului de Artă „Marin Sorescu“, „zidurile de apărare“ ale bisericii din Piaţa Valea Roşie ori celebra catedrală din cartierul Craioviţa Nouă. Începute în urmă cu zeci de ani, construcţiile au fost demult abandonate, ori ritmul în care se lucrează este atât de lent încât nu vor fi gata nici pentru cea de-a doua venire a lui Iisus.

0

În urmă cu doar o lună, deşi a ratat cu puţin ziua de 1 aprilie, Mitropolia Olteniei amintea, mai mult în glumă decât în serios, într-o adresă trimisă Consiliului Judeţean Dolj, despre „finalizarea construcţiei“ Catedralei Sf. Ioan Botezătorul, proiect început în urmă cu mai bine de 10 ani, care a înghiţit şi câteva milioane de lei din bani publici. Ce-i drept, documentul nu făcea referire la vreo dată la care s-ar putea întâmpla minunea. În schimb, în adresă se menţiona suma de 7,6 milioane de lei reprezentând valoarea lucrărilor rămase de executat. Ceea ce, în traducere, înseamnă că viitoarea catedrală va fi gata, cel mai probabil… niciodată! De ce spunem asta? Din simplul motiv că Mitropolia Olteniei are o reputaţie excelentă când vine vorba despre nefinalizarea propriilor proiecte. Stă mărturie biserica din părculeţul aflat vizavi de Liceul de Artă „Marin Sorescu“. Proiectul, început în urmă cu două decenii, a fost abandonat la scurt timp după ce instituţia condusă de ÎPS Irineu s-a văzut cu terenul în proprietate. Craiovenii care locuiesc în blocurile din apropierea părculeţului spun că, de-a lungul anilor, au mai văzut urme ale unor muncitori pe şantierul viitoarei biserici, dar aceştia au dispărut mai repede decât dispar proprietarii chioşcurilor de lângă Catedrala Sf. Ioan Botezătorul, care uită să-şi achite chiriile. Nu acelaşi lucru se poate spune despre gheretele insalubre care înconjoară construcţia şi câinii care le păzesc cu pasiune.

„Cetatea“ din Valea Roşie, aproape de fi declarată monument istoric
Într-o situaţie asemănătoare este şi Biserica Sf. Nicodim din cartierul Valea Roşie, dar mai ales „zidurile“ de apărare care se ridică în jurul său. Astfel, oricine a trecut măcar o dată prin zonă a observat că, în spatele bisericii, la rândul ei rămasă neterminată, precum şi pe una dintre laterale, se ridică nişte construcţii ciudate. Conform bătrânilor din cartier, legenda spune că în curtea bisericii ar fi trebuit să se construiască un azil pentru bătrâni/persoane fără adăpost. Lucrările au fost însă abandonate, motivul fiind lipsa banilor. Şi, la cum arată lucrurile în prezent, proiectul are mai multe şanse să fie declarat monument istoric decât să fie finalizat.

Mitropolia, bună de amendat?
Revenind la lucruri ceva mai serioase, trebuie precizat că, din acest an, conform unei hotărâri adoptate de Consiliul Local Craiova, proprietăţile neîngrijite de pe raza municipiului urmeză să fie impozitate cu 500%. Iar ruinele aparţinând Mitropoliei Olteniei ar îndeplini cu uşurinţă criteriile pentru a intra sub incidenţa hotărârii. Din nefericire, clădirile aparţinând Bisericii se bucură de scutire, astfel că supraimpozitarea este imposibilă. Poate totuşi o amendă ceva…

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ