Reporter: Anul 2017 a început greu pentru toate instituţiile din ţară, din cauza întârzierii bugetului. Ce a însemnat acest lucru pentru DJST Dolj?
Alina Ionescu, director Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Dolj: Cum spuneaţi, este destul de dificil să îţi desfăşori activitatea când bugetul întârzie, dar acest lucru se întâmplă în fiecare an. De fiecare dată, bugetul ajunge undeva, în luna martie. Este greu, într-adevăr, mai ales că în aceste condiţii nu îţi poţi stabili de la începutul anului un calendar clar al activităţilor sportive şi de tineret, neştiind pe ce fonduri te bazezi. În această perioadă facem propunerile pentru cele două calendare, dar de fiecare dată acestea sunt modificate în funcţie de bugetul aprobat.
„Urmărim o maximizare a veniturilor proprii”
Rep.: Care sunt priorităţile DJST Dolj pentru anul în curs?
A.I.: Priorităţile noastre sunt axate, în principal, pe depăşirea constrângerilor bugetare, prin atragerea de parteneri, atât din mediul privat, cât şi public, accesarea altor surse de finanţare, astfel încât să continuăm proiectele proprii, proiecte la care ţinem foarte mult, să le dezvoltăm, să reluăm proiecte mai vechi şi să venim cu altele noi. Ne dorim atragerea spre activităţi sportive a cât mai multor persoane, de toate vârstele şi implicarea unui număr tot mai mare de tineri în activităţi de voluntariat, dar şi de dezvoltare personală, organizate prin Direcţie sau centrele de tineret pe care le coordonăm. De asemenea, urmărim o maximizare a veniturilor proprii, astfel încât să putem oferi în continuare servicii de calitate atât la baza sportivă, cât şi la baza turistică.
Rep.: Câte baze sportive aveţi în subordine? Cum caracterizaţi gradul de solicitare şi pentru ce fel de ramuri sportive se pot închiria?
A.I.: În prezent, mai avem în administrare o singură bază sportivă, Sala „Matei Basarab”, mai cunoscută fiind sub numele de Sala Voinţa. Aceasta este situată între Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Dolj şi Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti”. Aici avem trei săli: o sală de jocuri unde se pot practica mai multe sporturi, precum baschet, volei, fotbal, handbal, o sală de dansuri, pe care am mai închiriat-o şi pentru arte marţiale şi badminton şi o sală de box. Marea majoritate a celor care închiriază sunt cluburi şi asociaţii sportive, dar sala de jocuri este solicitată şi de către terţi, persoane care aleg să facă mişcare în timpul liber şi închiriază în special pentru fotbal. Mai avem ore neacoperite, majoritatea în prima parte a zilei, dar şi seara, poziţionarea sălii este una care ne avantajează, fiind aproape de centru, astfel că îi aşteptăm pe toţi cei care sunt interesaţi de mişcare să ni se adreseze.
Pe timpul verii, gradul de ocupare nu este foarte mare, cluburile intrând în vacanţă şi terţii preferând, probabil, mişcarea în aer liber. În această perioadă folosim locaţia pentru un proiect propriu, respectiv „Summer Sport”. Este un proiect prin care desfăşurăm cursuri gratuite pentru elevi, pe diverse ramuri de sport.
Rep.: Despre baza turistică ce ne puteţi spune?
A.I.: Baza turistică pe care o administrăm se află în apropierea Liceului „Ştefan Odobleja” şi este formată din Cămin (146 locuri) şi Hostel, cu 34 de locuri. Condiţiile pe care le oferim pe cele două unităţi sunt foarte bune, raportul calitate-preţ fiind unul foarte atractiv, nu numai pentru sportivi şi tineri, dar şi pentru terţi. Ne dorim să promovăm mult mai bine obiectivele pe care le administrăm, atât baza sportivă, cât şi cea turistică, astfel încât gradul de ocupare să fie din ce în ce mai mare.
„Baze sportive în toate localităţile din judeţ”
Rep.: S-ar impune existenţa unor baze turistice şi sportive şi în celelalte oraşe din judeţ?
A.I.: Dacă vorbim de baze sportive, acestea s-ar impune, după părerea mea, în toate localităţile judeţului, nu doar în oraşe. De altfel, avem comune care dispun de baze extraordinare, câteva exemple ar fi Işalniţa, Cârcea, Ostroveni, Giurgiţa, Urzicuţa. În majoritatea localităţilor există terenuri de fotbal, din păcate nu toate într-o stare foarte bună. Pe lângă baze, în oraşele şi comunele din judeţ avem nevoie de acţiuni menite să promoveze şi să încurajeze practicarea sportului. Degeaba avem baze, dacă nu are cine să le folosească. Un rol esenţial ne revine nouă, dar şi Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj şi ne bucurăm să fim partenerii inspectoratului într-un proiect pe care îl derulează şi care vine să facă un pas important în această direcţie, Festivalul Sportului Rural. Manifestarea se află la cea de-a doua ediţie, anul trecut s-a desfăşurat la Urzicuţa, anul acesta, pe 20 mai, va fi găzduit de Işalniţa. Chiar doresc să felicit Inspectoratul Şcolar pentru iniţiativă şi să îi asigur de toată susţinerea Direcţiei. Până la urmă, avem obiective comune dacă vorbim de susţinerea şi promovarea sportului în rândul tinerilor. În ceea ce priveşte bazele turistice, aici trebuie luat în calcul potenţialul fiecărei zone. De altfel, noi mai avem în administrare un centru de agrement în Calafat, din păcate nefuncţional de mulţi ani. Aici sperăm să găsim o soluţie împreună cu autorităţile locale, mai ales că este amplasată într-o locaţie foarte frumoasă, pe malul Dunării.
„Competiţia tinereţii”, cel mai important proiect
Rep.: Ce proiecte importante veţi derula în acest an?
A.I.: Întrebarea mea preferată! Avem, cum spuneam, proiecte atât pe tineret, cât şi pe sport, pe care le derulăm de câţiva ani şi pe care încercăm, de la an la an, să le dezvoltăm. Pe tineret, de departe cel mai important, şi cel la care ţinem cel mai mult este „Competiţia tinereţii”, concursul între liceele din Dolj, care se află la cea de-a IX a ediţie şi este organizat în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj. În ultimii patru ani am extins foarte mult numărul probelor la care îi supunem pe liceeni, de la oratorie, dezbatere, cultură generală, antreprenoriat, probe artistice – muzică, dans, arte plastice şi artă fotografică, literatură, teatru, „Descoperă Craiova”- o probă la care echipele aparţinând liceelor trebuie să descopere, pe baza unor indicii, obiective culturale şi sportive ale oraşului, până la probe sportive care, bineînţeles, nu puteau lipsi. Ne bucurăm că anul acesta s-au înscris 22 de licee şi că am reuşit să atragem alături de noi în acest frumos proiect foarte mulţi parteneri: Primăria Municipiului Craiova, Academia Olimpică Română, Liceul de Arte „Marin Sorescu”, Asociaţia Regională de Dezbateri, Oratorie şi Retorică Oltenia, Facultatea de Drept şi Ştiinţe Sociale Craiova, Casa de Cultură a Studenţilor, Asociaţia Dance Conspiracy, Asociaţia Suporterilor Olteni, Teatrul pentru Copii şi Tineret Colibri, Palatul Copiilor Craiova şi, de curând, s-a alăturat proiectului şi Consiliul Judeţean Dolj, a cărui contribuţie este foarte importantă pentru buna desfăşurare a proiectului. Ediţia a IX-a se încheie în luna iunie, iar din toamnă vom da startul ediţiei a X-a, care va veni cu o serie de surprize pentru elevii doljeni.
Rep.: Alt proiect important?
A.I.: Tot pe tineret, avem un alt proiect foarte important, pentru care am depus o cerere de finanţare pe Erasmus+. Proiectul se numeşte „Împreună” şi îşi propune constituirea de comitete consultative ale tinerilor în patru localităţi din Dolj: Calafat, Filiaşi, Segarcea şi Băileşti. Cum spuneam, încercăm să accesăm şi alte surse de finanţare şi sperăm ca acest proiect să primească finanţare şi să îl putem derula din toamnă. Pe lângă acestea, pe cele două Centre de tineret de la Craiova şi Giurgiţa, continuăm proiectele dedicate tinerilor şi care urmăresc implicarea în acţiuni de voluntariat, participarea la cursuri şi cluburi menite să le descopere şi să dezvolte abilităţile pe anumite zone.
„Pe sport avem, de asemenea, o serie de proiecte”
Rep.: Pe linie sportivă ce proiecte aveţi?
A.I.: Pe sport avem, de asemenea, o serie de proiecte pe care dorim să le continuăm: „Craiova Sport Fest”, Summer Sport”, crosuri – „Crosul Primăverii”, pe care l-am desfăşurat în luna martie, „Crosul Ziua Olimpică” – 17 iunie, Crosul „Craiova SportFest”- septembrie, Crosul „Cel mai rapid ren”- decembrie. Ne dorim ca şi anul acesta, în septembrie, să organizăm, împreuna cu cluburile şi asociaţiile sportive, evenimentul „Craiova Sport Fest”, cel mai mare eveniment de acest gen organizat în Craiova, prin care urmărim, pe de o parte, să promovăm sportivii şi sporturile care se practică în oraşul nostru, dar şi să atragem cât mai mulţi craioveni, şi nu numai, spre mişcare. „Summer Sport” este un proiect care implică organizarea de cursuri gratuite pe diferite ramuri de sport pentru elevi, pe perioada vacanţei de vară. Cursurile durează două săptămâni, 10 şedinţe, sunt cursuri de iniţiere, iar anul acesta le vom derula în parteneriat cu Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport. În această perioadă, stabilim ultimele detalii împreună cu partenerii noştri. Dacă până acum ne-am adresat în special tinerilor şi copiilor atunci când am gândit proiectele pe sport, acum dorim să adăugăm grupurilor noastre ţintă încă unul, neglijat până în prezent, pensionarii. Pregătim un proiect pentru dumnealor, deocamdată suntem în faza în care stabilim ultimele detalii. Sperăm să fie o surpriză placută şi să vină în întâmpinarea unei nevoi reale, aceea de a face mişcare la orice vârstă. Pe lângă aceste proiecte, mai avem foarte multe la care participăm ca parteneri şi încercăm să îi sprijinim pe toţi cei care vor să facă lucruri frumoase pe zonele noastre de interes: sport şi tineret.
Rep.: Ce posibilităţi are DJST Dolj să ajute diverse asociaţii sau cluburi sportive din judeţ?
A.I.: Financiar suntem restrictionaţi, evident, de bugetul pe care îl avem anual, o altă limitare este dată de diverse prevederi legale. Cu toate acestea, încercăm să fim alături de cluburile şi asociaţiile sportive din judeţul Dolj, prin sprijinul pe care îl acordăm în organizarea diferitelor competiţii, prin facilităţile pe care le oferim fie la cazarea în baza turistică, fie la închirierea sălilor de sport pe care le avem în administrare, unde cluburile şi asociaţiile sportive beneficiază de reduceri stabilite prin Ordin de ministru. De asemenea, în trecut, am încercat să venim în sprijinul sportivilor şi prin acordarea de alimentaţii de efort, cantonamente. Tot în acelaşi scop, organizăm în fiecare an, „Gala sportului doljean”, eveniment care îşi propune să premieze cele mai bune performanţe ale sportivilor judeţului, şi la care, cel mai importamt rol îl joacă partenerii, în special autorităţile locale, aceştia asigurând cea mai mare parte a fondului de premiere. În ultimii ani, Consiliul Judeţean Dolj a fost principalul finanţator al acestei Gale, dar în anul 2014 şi Consiliul Local Craiova ni s-a alăturat. Sperăm ca şi anul acesta să găsim aceeaşi deschidere din partea autorităţilor şi nu numai, astfel încât, performanţele şi efortul sportivilor care aduc judeţului medalii de la diferite competiţii internaţionale să fie recunoscute şi promovate.
Rep.: Spuneţi-ne câte ceva despre concursul local de proiecte de tineret 2017?
A.I.: Anul acesta, pentru concursul local de proiecte, avem alocată suma de 42.129 de lei. Concursul se desfăşoară în perioada 15 mai-07 iulie 2017 şi are ca temă „Stimularea implicării tinerilor la viaţa societăţii”. Pot depune proiecte organizaţii neguvernamentale nonprofit înfiinţate legal şi cu sediul în România, fundaţii pentru tineret. Proiectele se depun până la data de 6 iunie a.c.. Toate detaliile pot fi găsite atât pe site-ul direcţiei, www.djst.ro, cât şi pe pagina de Facebook – Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Dolj.
„Noi avem o serie de probleme cauzate de legislaţia deficitară”
Rep.: Legat de instituţie, care sunt cele mai mari probleme cu care vă confruntaţi?
A.I.: Cred că toate instituţiile se confruntă cu probleme, fie că sunt de ordin financiar, fie administrativ. Noi avem o serie de probleme cauzate de legislaţia deficitară. După cum ştiţi, se vorbeşte de mult timp de o nouă lege a sportului, care, sperăm noi, să lămurească multe aspecte, inclusiv cele legate de direcţiile judeţene.
Rep.: Cât de greu este să promovezi acţiunile sportive, la ora actuală?
A.I.: Din fericire, noi ne-am bucurat întotdeauna de o mare deschidere şi de interes din partea presei locale, am avut tot timpul un mare sprijin din partea dumneavoastră în promovarea activităţilor, fie ele de sport sau de tineret. Vă mulţumim foarte mult pentru aceasta! În plus, noile medii de promovare, mă refer aici, în special, la reţelele de socializare, ne ajută foarte mult. Lucrurile s-au schimbat foarte mult în ultimii ani din acest punct de vedere şi cred că asta simţim cu toţii. Avem alte posibilităţi de promovare, dar nu renunţăm nici la acţiunile directe, adresate grupurilor ţintă.
„Autorităţile locale au ca prioritate sprijinirea sportului”
Rep.: Care este starea sportului doljean, în prezent?
A.I.: Eu evit să pun un diagnostic general. Sunt ramuri de sport care şi-au păstrat parcursul de câţiva ani, altele s-au revigorat după rezolvarea deficienţelor legate de infrastructură, cum sunt sporturile de sală, după darea în funcţiune a noii Săli Polivalente, altele sperăm să cunoască pe viitor o dezvoltare mult mai bună. Sunt mai mulţi factori care pot concura la dezvoltarea sportului: infrastructura, resursa umană, finanţarea. În ceea ce priveşte infrastructura, e clar ca la nivelul judeţului, şi în special al municipiului Craiova, lucrurile se mişcă într-o direcţie foarte bună. Stadionul de fotbal, stadionul de atletism care urmează a fi construit, cantonamentul, investiţii atrase sau suportate de municipalitate, baza sportivă construită de Consiliul Judeţean Dolj, lângă Aeroportul Craiova, baze tot mai moderne în localităţile mai mici sunt dovada că autorităţile locale au ca prioritate sprijinirea sportului, constientizând importanţa şi beneficiile pe care acesta le aduce comunităţii.
„Este necesar să finalizăm chestiunile legate de infrastructură”
Rep.: Şi resursa umană?
A.I.: Dacă ne referim la resursa umană, avem antrenorii, profesorii, capitol la care consider că stăm foarte bine. Avem antrenori foarte buni, probabil suntem avantajaţi şi de faptul ca avem un trecut, o tradiţie, rezultate remarcabile în multe ramuri. Avem şi sportivi foarte buni, lucru pe care îl observăm în fiecare an când tragem linie şi stabilim cele mai bune performanţe. Pentru a putea să revenim la rezultatele pe care le aveam în trecut, medalii aduse de la olimpiade, este necesar să finalizăm chestiunile legate de infrastructură, să gândim politici menite să extindă baza de selecţie, să sprijine şi să motiveze sportivii şi antrenorii, toate acestea fiind strâns legate de cel de-al treilea factor, finanţarea.
Rep.: Care este cea mai mare provocare pentru dumneavoastră, în calitate de director al DJST Dolj, la ora actuală?
A.I.: Înainte să vorbim de provocare, aş dori să vorbesc de satisfacţii. Am bucuria să lucrez alături de o echipă extraordinară, de oameni care iubesc ceea ce fac, oameni care nu văd în această activitate doar un job. Acest lucru, acest entuziasm este esenţial în obiectivele pe care noi le avem. Cu toţii avem satisfacţia să vedem proiecte care cresc de la an la an, proiecte în care am crezut foarte mult şi care îşi dovedesc eficienţa. Dacă ne referim la provocări, atât pentru mine, cât şi pentru colegii mei, cea mai mare provocare, o reprezintă atragerea, alături de noi, a cât mai multor oameni, instituţii, cluburi, organizaţii, firme, care să susţină proiectele Direcţiei.