Municipalitatea a trecut reactualizarea planului de urbanism general pe lista de achiziţii şi a alocat 2 milioane de euro pentru tranzacţie
Primăria mai ameninţă o dată cu PUG-ul

Actualul PUG datează de la începutul mileniului şi era conceput iniţial să aibă o perioadă de valabilitate de numai zece ani, dar a fost resuscitat de nu mai puţin de patru ori, prin hotărâri de consiliu local. Edilii estimează că vor semna contractul pentru refacerea planului de urbanism în toamna acestui an. Ultimul termen de valabilitate a documentului expiră la finele lui 2018.

0

Planul de achiziţii publice plasat de edilii craioveni în SEAP cuprinde şi poziţia „Actualizare Plan Urbanistic General al Municipiului Craiova”, programată a se derula în acest an. Pentru a găsi firma de arhitectură care va reactualiza PUG-ul, municipalitatea arată că va organiza un concurs de soluţii urmat de o procedură de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunţ de participare. De menţionat că aducerea în prezent a documentului care guvernează domeniul urbanistic al municipiului de judeţ a figurat tot timpul, ca intenţie şi chiar ca prevedere bugetară, în planurile edililor craioveni. De data aceasta, primăria pune pe masă şi banii necesari, nu o sumă modică. Pentru achiziţie sunt alocate, potrivit planului postat de edili, 7,39 de milioane de RON fără TVA (8,8 milioane de RON cu TVA inclus), ceea ce reprezintă aproape 2 milioane de euro. Potrivit anunţului din SEAP, procedura de achiziţie publică pentru noul PUG trebuia demarată pe 15 mai, ceea ce înseamnă că edilii încep din start cu întârziere, finalizarea procedurii fiind stabilită pentru data de 29 septembrie 2017.

Mult amânata actualizare
Ideal, Craiova ar fi trebuit să aibă un nou plan urbanistic general încă din 2012, însă edilii s-au mulţumit să prelungească agonia celui vechi, translând din pix termenul de valabilitate, cu voie de la autorităţile centrale. Vechiul PUG a fost prelungit succesiv în 2011, 2012 şi 2013, motivaţia fiind de fiecare dată că e nevoie de o prelungire a valabilităţii PUG-ului vechi până e gata cel nou. Cu toate că nu se întrevedeau defel semne că evenimentul s-ar produce în viitorul apropiat. Ultima prelungire pentru planul de urbanism general a fost adoptată la sfârşitul anului 2015, noul termen limită fiind fixat în decembrie 2018.

Cuiul lui Pepelea: o „bagatelă” de 1.200 de hectare
De menţionat că municipalitatea a făcut totuşi un prim pas spre reactualizarea PUG-ului în urmă cu câţiva ani, în ianuarie 2015 mai precis, când a semnat un contract având ca obiect furnizarea de servicii de consultanţă în vederea întocmirii caietului de sarcini aferent investiţiei P.U.G. Municipiul Craiova. De reactualizarea propriu-zisă nu s-a putut apuca, pentru că are nevoie, la fel ca orice craiovean de la bloc care vrea să-şi înfiinţeze o firmă, de „acordul vecinilor”. Este vorba despre diferende între municipiul reşedinţă de judeţ şi patru dintre comunele limitrofe cu privire la graniţele administrativ-teritoriale, suprafaţa aflată în dispută fiind de aproape 1.200 de hectare.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ