Pregătirile pentru o nouă ediţie a Festivalului „Căluşul Românesc” sunt în toi. Se împart sarcinile membrilor comitetului de organizare, se pun la punct ultimele detalii ale programului şi se iau măsuri ca totul să meargă strună. Spre deosebire de alţi ani, cele două festivaluri ale căluşului – cel destinat copiilor, ce se desfăşoară la Slatina, şi cel destinat adulţilor la Caracal – vor fi parte ale aceleiaşi manifestări: „Căluşul Românesc”, ce urmează să aibă loc în Săptămâna Rusaliilor. Ea va avea în prim-plan încercarea autorităţilor de a introduce magnificul dans în Cartea Recordurilor.

Duculescu, vătaful care a vestit… Naşterea Căluşului
La începutul acestei săptămâni, George Dulescu, vătaful Ansamblului „Junii Căluşari” din Sârbii Măgura, a alergat 40 de km în 200 de minute. Omul a pornit de acasă spre Slatina la ora 7,40 şi a dat astfel în capitala Oltului (supranumită şi „Capitala căluşului românesc”, în urma organizării vestitului festival care an de an aduce la Slatina peste 2.000 de copii căluşari, căluşi şi căiuţi din toată ţara) startul jocului magic de anul acesta. „Stratul de Rusalii sau Naşterea Căluşului a avut loc miercurea trecută. S-au ales vătaful, mutul, urmează celelalte etape. Prin acest maraton dau startul căluşului şi promovez un mod de viaţă sănătos. Aşa cum căluşul este un ritual de recuperare a sănătăţii, de însănătoşire, aşa şi eu încurajez oamenii să facă sport, să renunţe la vicii dăunătoare ca alcoolul, fumatul sau drogurile”, a declarat vătaful. Căpetenia unora dintre cei mai premiaţi căluşari olteni a fost aşteptat la intrarea în Slatina de câţiva dansatori ai ansamblului pe care-l conduce şi cu care a obţinut o serie de premii. În activitatea sa artistică, George Dulescu a făcut să răsune „Hălăişa!” şi a bătut pintenii olteneşti pe scene din trei continente. A smuls ropote de aplauze în Germana, Franţa, Ungaria, Austria, ajungând chiar la Casa Albă. Acum câţiva ani, a reprezentat România la Festivalul Internaţional de Folclor din Malaezia, fiind desemnat cel mai bun dansator dintre sutele de reprezentanţi sosiţi din 11 ţări.

Căluşul în bătătură sau în cimitir
Cele două manifestări artistice speciale, devenite tradiţionale pentru judeţul Olt, care au în centru jocul căluşăresc, găzduite de Slatina şi Caracal, sunt precedate de manifestări de mai mică anvergură, dar cu puternice încărcături emoţionale. Săptămâna Căluşului va debuta cu un mic festival căluşăresc care va avea loc la Dobroteasa, în duminica de Rusalii (5 iunie). La el iau parte cete din judeţ care joacă aşa cum li s-a transmis călușul din bătrâni, fără artificii artistice impuse de spectacolul de scenă. Căluşarii strigă “Hălăişa!” în bătătura sătenilor, ca pe vremuri, sau în târgul săptămânal. Din ceată nu lipseşte mutul, iar din “arsenal” steagul, usturoiul şi frunzele de pelin sau nuc, înainte sfinţite. Localnici sau nu, cu toţii asistă la jocul care a impresionat lumea prin ritmul alert şi cumpără usturoi sau frunze de pelin şi nuc pentru a o feri de rău prin puterile magice pe care le transmit. De aici, iubitorii căluşului merg în satele în care oamenii nu împart “bucate” celor dispăruţi până ce nu le citeşte preotul şi nu se joacă printre morminte călușul. Încă mai există astfel de localităţi în judeţul Olt.

Se va zgudui bulevardul
Slătinenii vor să iasă în faţă la această ediţie a Festivalului naţional al copiilor “Căluşul Românesc”, chiar dacă nu este una rotunda. Vor ca peste 1.000 de copii să joace căluşul simultan, timp de trei minute, în încercarea de a intra în Cartea Recordurilor. Anunţul a fost făcut de către directorul Palatului Copiilor Slatina, Iliuţă Brăileanu. În demersul său, acesta este sprijinit de administraţia locală şi de celelalte instituţii de cultură. „Peste 1.000 de căluşari din judeţul Olt şi din alte judeţe pregătesc aceleaşi figuri căluşăreşti pentru a juca acest dans minunat la Slatina, în seara de 7 iunie. Vor fi prezenţi la momentul cu care vrem să intrăm în Cartea Recordurilor atât căluşari copii cât şi adulţi, cei mai mulţi vor avea costume de căluşari, iar cei care nu vor avea costum complet vor purta cel puţin câteva elemente ale costumului căluşăresc”, a spus Iliuţă Brăileanu. Acesta a precizat că momentul de căluş prin care se va încerca stabilirea unui record va avea loc pe bulevardul Al. I. Cuza, în centrul municipiului. Acesta va avea loc în perioada 6-9 iunie și vor participa peste 2.000 de copii, membri ai unor formaţii de căluşari, căluşeri şi căiuţi din judeţul Olt şi din judeţele Alba, Argeş, Bihor, Botoşani, Covasna, Dolj, Dâmboviţa, Gorj, Iaşi, Ilfov, Maramureş, Suceava, Timiş, Vâlcea şi Vaslui. Aproape două treimi dintre ei vor fi din Olt, 57 de localităţii fiind reprezentate la competiţie.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ