Alegerile locale parţiale, în linie dreaptă
A demarat oficial procesul electoral pentru alegerea primarilor din Craiova şi Işalniţa

Începe balul alegerilor locale parţiale, odată cu primul act oficial la nivel judeţean. Marţi, 9 mai, au fost traşi la sorţi magistraţii care vor face parte din Biroul Electoral Judeţean, forul care va dirija procesul electoral din Dolj. Peste câteva zile, am putea avea parte de primele candidaturi oficial depuse pentru cele două funcţii de primar „scoase la concurs” în judeţ.

0

Tragerea la sorţi a judecătorilor care vor face parte şi vor conduce Biroul Electoral Judeţean a avut loc marţi, la sediul instituţiei, oficiile fiind îndeplinite de şefa instanţei, Rodica Mihaela Dobrin. Astfel, pentru funcţia de preşedinte al BEJ a fost aleasă Denis-Gabriela Ghervase, în timp ce postul de locţiitor va fi ocupat de Marga Firu. Desemnarea preşedintelui şi locţiitorului Biroului Electoral Judeţean este primul pas în demararea procesului electoral pentru alegerile locale parţiale din 11 iunie din judeţul Dolj, când vor fi aleşi primarii a două localităţi: municipiul Craiova şi comuna Işalniţa. Numărătoarea inversă a început, deci, pentrru partidele care trebuie să-şi desemneze candidaţii (dacă nu au facut-o deja), să-i caute la „dosar” şi să strângă în timp util semnăturile de susţinere pentru depunerea oficială a candidaturilor. Trebuie spus că pentru miercuri, 10 mai, este programată, potrivit calendarului electoral stabilit de Guvern, completarea Biroului Elctoral Judeţean cu reprezentantul Autorităţii Electorale Permanente şi cu reprezentanţii desemnaţi în acest sens de partidele politice parlamentare.

Partidele înscrise în cursă şi eventualele alianţe, dezvăluite săptămâna aceasta
Următoarele două zile, 11 şi 12 mai, sunt rezervate soluţionării evntualelor contestaţii cu privire la desemnarea preşedintelui şi locţiitorului BEJ, precum şi celor care privesc modalitatea de completare a forului cu reprezentanţii partidelor parlamentare. Cel mai târziu în data de 13 mai vom putea afla care dintre partide participă la cursa electorală pentru câştigarea Primăriei Craiova şi a celei de la Işalniţa, care stau deoparte şi care se mulţumesc cu statutul de susţinător al candidaţilor propuşi de alte formaţiuni politice cu care se aliază pentru evenimentul electoral din iunie. 13 mai este data limită pentru partidele politice, alianţele politice, alianţele electorale şi organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale pentru comunicarea către BEJ a semnelor electorale şi înregistrarea alianţelor.

O săptămână pentru depunerea candidaturilor
Candidaturile se pot depune, potrivit calendarului adoptat de Guvern, între 16 şi 22 mai, acestea urmând să rămână definitive în data de 28 mai, după răgazul îngăduit pentru contestarea admiterii sau respingerii candidaturilor, soluţionarea contestaţiilor şi a eventualelor apeluri. În aceeaşi zi este prevăzută să aibă loc şi tragerea la sorţi a ordinii candidaţilor pe buletinele de vot. Campania electorală începe însă cu o zi mai devreme, pe 27 mai. De menţionat că procedura desemnării conducerilor şi a componenţei birourilor electorale va fi reluată de două ori: pe 15 mai, în cazul celor două birouri electorale de circumscripţie (Craiova şi Işalniţa), şi pe 6 iunie, când vine rândul birourilor electorale ale secţiilor de votare organizate pentru alegerile parţiale. La aceeaşi dată ar trebui finalizată şi tipărirea buletinelor de vot.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ