Senatorul Mario Ovidiu Oprea, candidatul PNL la funcţia de primar al Craiovei:
„Reindustrializarea Craiovei, prioritate absolută!“

0

Reporter: Se anunţă o inflaţie de candidaturi pentru postul de primar al Craiovei. Domnule senator, ce vă diferenţiază fundamental de contracandidaţii dumneavoastră?
Mario Ovidiu Oprea: Practic politica sincerităţii şi nu mă tem niciodată de asta. Sunt onest în acţiunile mele, nu forţez momente şi nu mi-am ascuns niciodată intenţiile, deciziile ori principiile. Nu mi-am dorit să fiu un personaj politic, ci un lider activ şi implicat în viaţa comunităţii. Mi-am dorit să rămân acelaşi om respectuos care nu dă brusc drumul mâinii, după ce nu mai este pozat. Mă diferenţiez prin abilitatea de a transmite cu francheţe, siguranţă, perspective, emoţie, o poveste despre integritate, despre omul Mario Ovidiu Oprea care crede cu tărie că onoarea nu se vinde. Pentru nicio funcţie, pentru niciun beneficiu, pentru nicio secundă de glorie. Este un adevăr şi cred că relaţia noastră ar trebui să trăiască din sinceritate. Ca să vă spun, acest mesaj l-am văzut scris şi pe unele clădiri din Craiova, şi mi-am dat seama că pentru olteni loialitatea este esenţială.

“Propun să investim accelerat în industria IT şi Bănia să devină Smart City”

Rep.: La alegerile parlamentare de anul trecut, tinerii au făcut diferenţa, dar prin absenteismul de la vot. Ce i-aţi spune unui tânăr craiovean pentru a-l determina să iasă la urne pe 11 iunie?
M.O.O.: I-aş spune că nimeni nu-l obligă să aleagă, însă i-aş reaminti că amândoi am simţit cât rău face indiferenţa altora. I-aş explica cinstit că cei care militează pentru statul acasă se tem de schimbare. Nu e normal să visăm la o „editare” socială, asteptând ca o mică parte să decidă ce e mai bine pentru o majoritate. I-aş zice că vreau să ţinem cont unii de alţii. L-aş îndemna să-şi exercite opţiunea, nu ca să fie convins că şi-a făcut datoria, ci că s-a implicat în viaţa comunităţii. Nu ne putem dezvolta separat, ci doar sub forma unei echipe care înţelege perfect rolul angajamentelor şi importanţa momentului în care luăm hotărârile. Eu nu mă tem de tineri. Eu îi respect şi îi vreau înapoi acasă.
Rep.: Îi vreţi acasă, îi vreţi aproape, dar ce propuneri aveţi ca ei să nu mai migreze şi să lase în urmă o Craiovă „încărunţită”?
M.O.O.: Propun ca ei să aibă şanse reale să se integreze pe piaţa locală a muncii, în concordanţă cu domeniul lor de studiu. Nu poţi extenua copiii eminenţi pe băncile şcolilor ca mai apoi să le oferi posturi mult sub pregătirea lor intelectuală, care, evident, îi dezamăgesc. Îmi propun să obţin sprijinul cât mai multor companii private, pentru ca tinerii fără experienţă să fie curtaţi, angajaţi, instruiţi şi „crescuţi”, astfel încât lipsa experienţelor anterioare, cauzate fie de vârsta fragedă ori lipsa efectivă a unei şanse, să nu mai fie o problemă. Toţi trebuie să începem de undeva şi, chiar dacă eşti bun, ai nevoie de un imbold, de susţinere. E în interesul tuturor ca tinerii craioveni să redea oraşului, prin munca şi talentul lor, „strălucirea” pe care altfel ar contracta-o prin străinătate sau alte oraşe. Propun să investim accelerat în industria IT şi Bănia să devină Smart City. Avem genii în facultăţile craiovene şi mi-aş dori să fim liantul între ei şi companiile IT, pentru crearea unor aplicaţii care ne pot salva de multe neplăceri în viaţa noastră cotidiană. Eu vreau să mulţumesc toate categoriile sociale, să existe un echilibru de vârstă şi pregătire în orice domeniu, nu să întreţin şi să gestionez o masă care îmi va aduce mie un beneficiu electoral şi restul să se descurce cum poate. Propun ca tinerii să devină la unison „consilierul” primarului, o voce responsabilă după care să mă ghidez în această mare aventură de întinerire a Craiovei. Generaţia curajoasă a fost alungată şi eu nu pot trece peste aşa ceva. Iniţiativele ei au deranjat şi pentru autorităţile locale a fost mai comod să o şteargă de pe lista priorităţilor, decât să o mulţumească raportându-se la priorităţile ei. Eu nu voi permite aşa ceva.

„Nu susţin dezechilibrul financiar şi nici cel între valori!“

Rep.: Punctual, ce include programul dvs. de dezvoltare pentru Craiova?
M.O.O.: Am în plan reindustrializarea Craiovei printr-o politică economică elastică şi energică. Vreau să redefinim Bănia ca un ”incubator” pentru afaceri prin progres în infrastructură şi facilităţi acordate investitorilor. Aşa cum am spus, sunt o prioritate parteneriatele cu firmele IT pentru dezvoltarea de aplicații comunitare. Stimulăm potenţialul inovativ şi ştiinţific, dezvoltăm cercetarea. Integrăm tineri pe piaţa muncii, sprijinim performanţa lor. Reducem numărul şomerilor, oferind locuri de muncă stabile. Asigurăm transparenţa cheltuielilor publice şi spunem NU risipei bugetare. Milităm pentru accesul întreprinzătorilor rurali pe piaţa urbană. Alimentaţia sănătoasă s-a născut la ţară, nu din import. Investim în infrastructura de educaţie şi sănătate şi mai puţin în „entertainment“. Nu susţin dezechilibrul financiar şi nici cel între valori. Sunt foarte multe alte obiective ce trebuie atinse, cum ar fi înfiinţarea unui centru pentru persoane vulnerabile, a noi locuinţe pentru tineri, acordarea de burse pentru profesori, pentru olimpicii pe care poate doar îi lăudăm pe Facebook. Pe lângă aceste proiecte administrative, vreau să reînvăţăm să ne apreciem. Îmi propun să promovez public toţi oamenii Craiovei care se vor deosebi prin fapte demne de stimă pentru comunitate sau semenii lor, indiferent că într-o săptămână e vorba de un medic de pe salvare care asistă o naştere pe câmp sau de un adolescent care, de exemplu, voluntar, luptă pentru drepturile animalelor şi le salvează. Sunt lucruri pe care am uitat parcă să le punem în lumină, iar ca primar eu vreau să am grijă ca din când în când să exteriorizăm şi partea umană şi să răsplătim acest lucru. Mi se pare formidabilă puterea exemplului.
Rep.: Care este primul lucru pe care îl veţi face dacă veţi câştiga alegerile şi care ar fi singurul lucru pe care nu l-aţi face dacă pierdeţi?
M.O.O.: Dacă voi ieşi învingător, primul lucru pe care îl voi face va fi să merg în centrul Craiovei şi să îi salut pe cei care au ales să facem o echipă grozavă, împreună cu colegii care îmi sunt alături în orice condiţii. Dacă voi pierde, singurul lucru pe care nu l-aş face ar fi să dau vina pe cei din jur pentru eşec. Şi, aş adăuga, că în oricare din cele două situaţii, mă voi strădui să fac ceea ce trebuie pentru Craiova câtă vreme voi fi în politică.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ