Deşi la domeniul schiabil Vidra din Voineasa, judeţul Vâlcea, stratul de zăpadă atinge peste o jumătate de metru, pârtiile au fost închise pe 17 aprilie a.c. Astfel, a fost ratată oportunitatea fabuloasă ca acolo să se schieze chiar şi de 1 Mai, când, de regulă, românii iau drumul litoralului. Motivul invocat de autorităţi: nu sunt turişti.
Construit la 2.000 de metri altitudine, într-o zonă de o frumuseţe aparte, în care zăpada se poate menţine şase luni pe an, domeniul schiabil de circa 10 kilometri a fost exploatat în sezonul de iarnă numai trei luni şi jumătate (5 ianuarie -17 aprilie 2017). În acest timp, pârtii din România precum Sinaia, Poiana Braşov sau Straja sunt încă pline de schiori.
Viceprimarul: ”Nu au mai fost turişti, nu înţeleg ce s-a întâmplat!”
Primăria Voineasa şi firma Acomin, care administrează acest obiectiv turistic, par să lucreze şi să gândească în contratimp cu evenimentele. În condiţii de iarnă autentică au pus lacătele pe tunurile de zăpadă, au ”parcat” telegondolele şi au declarat închis sezonul de schi. Asta, în loc să practice preţuri reduse de extrasezon, în înţelegere şi cu hotelierii, să organizeze evenimente, să le promoveze şi să profite, utilizând toate resursele, de privilegiul că iarna nu se lasă dusă. „Nu au mai venit turişti, din acest motiv am închis. Numărul lor a scăzut atât de mult, încât pe pârtie erau 20-30 de oameni. Nu înţeleg ce s-a întâmplat. Sperăm că anul viitor va fi mai bine. Recent, ni s-au alocat bani de la Guvern pentru finalizatea lucrărilor, iar constructorul, firma Acomin, a promis că dacă nu vor fi probleme, toate lucrările vor fi încheiate în noiembrie acest an. Mai sunt făcut parcările, calea de acces la DN7, restaurantul, staţia de epurare”, a declarat viceprimarul comunei Voineasa, Dumitru Mardale. În ce priveşte principala problemă, lipsa locurilor de cazare în proximitatea pârtiei, viceprimarul spune că situaţia va persista. ”Lângă pârtie nu se poate construi, terenurile nu pot fi scoase din fondul forestier”.
Totuşi, amatorismul cu care este gestionat domeniul schiabil de la Vidra, birocraţia, orgoliile guvernamentale şi alte metehne tipic româneşti care s-au manifestat de-a lungul timpului faţă de acest obiectiv turistic ar putea lua sfârşit. Firme care manageriază pârtii din Austria sau Elveţia şi-au manifestat interesul pentru Vidra.