Leul s-a mişcat conform… opţiunilor politice ale francezilor

Evoluţia leului din perioada analizată a fost influenţată de nivelul aversiunii faţă de risc de pe pieţele internaţionale, care aşteptau rezultatele primului tur al alegerilor prezidenţiale din Franţa.

0

În prima şedinţă care a urmat minivacanţei de Paşte, cursul euro a scăzut la 4,5188 lei, însă de a două zi el a avut o direcţie ascendentă. Media a crescut până la 4,5441 lei, maxim al ultimelor două săptămâni, însă la finalul perioadei a scăzut la 4,5340 lei, după aflarea modului în care au votat francezii, într-o şedinţă în care tranzacţiile s-au realizat între 4,529 şi 4,542 lei.
Rezultatele primului tur al alegerilor prezidenţiale din Franţa, cu Emmanuel Macron pe primul loc, cu 23,75% din voturi, şi Marine Le Pen pe al doilea, cu 21,53%, au calmat investitorii şi au permis monedelor de la marginea zonei euro să se aprecieze.
Cele două săptămâni rămase până la al doilea tur rămân însă încordate, în condiţiile în care peste 40% dintre francezi au votat cu extrema dreaptă sau stângă. Iar alte atacuri teroriste, precum cel care a avut loc înaintea primului tur, ar putea schimba cu rapiditate echilibrul politic implicit nivelul aversiunii faţă de risc pe pieţele internaţionale.
Principalul pericol intern pentru leu îl reprezintă politica fiscală şi salarială a guvernului PSD, care are drept rezultat creşterea datoriei publice, implicit a deficitului bugetar. Această perspectivă a determinat agenţia de rating Moody’s să schimbe perspectiva ratingului România de la Baa3 pozitiv la stabil, ceea ce în opinia analiştilor reprezintă un semnal de alarmă.
Dolarul american a avut un parcurs foarte agitat, în concordanţă cu cel faţă de euro. Media a fluctuat până la aflarea rezultatelor din Franţa între 4,2178 şi 4,2456 lei, pentru ca la sfârşitul perioadei să cadă cu peste 7,5 bani la 4,1702 lei, într-o şedinţă în care cotaţiile au fluctuat între 4,167 şi 4,25 lei.
Media monedei elveţiene a crescut de la 4,2281 la 4,2498 lei, dar a coborât la sfârşitul intervalului la 4,1952 lei, ea fluctuând pe pieţele internaţionale între 1,066 şi 1,084 franci/euro.
Îndepărtarea spectrului unui „Frexit” după succesul la limită al lui Macron, cel mai proeuropean candidat, a produs aprecierea rapidă a euro, după ce mai mulţi competitori şi-au făcut publică susţinerea electorală pentru social-liberal.
Perechea euro/dolar s-a tranzacţionat pe pieţele internaţionale între 1,0603 şi 1,0777 dolari, pentru a creşte la finalul perioadei până la un maxim al ultimelor mai bine de şase luni de 1,0937 dolari. O valoare atât de scăzută era înregistrată imediat după victoria lui Donald Trump la prezidenţialele americane care s-au desfăşurat în noiembrie trecut.
Analiza cuprinde perioada 18 – 24 aprilie

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ