Balta Craioviţei – gunoaie, câini şi nesiguranţă pentru oamenii din zonă

Stau la mâna instanţelor de judecată şi aşteaptă ziua în care terenul acoperit de tone de gunoi va deveni locul de agrement promis de câţiva ani încoace. Vorbim despre proprietarii caselor din zona Bălţii Craioviţei. Pe lângă faptul că trebuie să suporte peisajul deloc atractiv, craiovenii ştiu de acum că imediat ce se va încălzi, mirosul va fi greu de suportat şi ţânţarii le vor da din nou mari bătăi de cap. Un alt aspect sesizat de către cei care locuiesc în această parte a urbei este faptul că nu prea mai au curaj să tranziteze zona, mai ales dacă vin din schimbul doi sau dacă sunt nevoiţi să ajungă acasă după lăsarea întunericului. Printre munţii de moloz îşi fac veacul oameni ai străzii care sub influenţa băuturilor alcoolice şi necăjiţi peste măsură că nu li se oferă o ţigară sau o bucată de pâine, devin agresivi.

0

Până când autorităţile vor lua decizii cu privire la soarta Bălţii Craioviţei, locuitorii caselor din zona respectivă se plâng de faptul că ceilalţi cetăţeni ai oraşului au transformat acest teren într-o adevărată groapă de gunoi. De la produse menajere, la ambalaje de mari dimensiuni şi saci de moloz, acestea sunt resturi care, în lipsa măsurilor ce s-ar impune a fi luate, au acoperit întreaga zonă.

„Gunoaiele ne sufocă”

Craiovenii au făcut zeci de sesizări, niciuna însă cu sorţi de izbândă. „Dimineaţa, îmi duc copilul la şcoală, acolo în Craioviţa. Este mult mai aproape să trec podul decât să ocolesc. Din păcate, o să ajungem să nu mai avem pe unde trece. Podul este vai mama lui, gunoaiele ne sufocă şi când o să mai vină şi căldură, chiar nu mai putem sta în curţi. Vine un miros irespirabil. De la atâta mizerie o să vină şi ţânţarii şi uite-aşa o să fie vai de noi. Şi noi ne dorim condiţii decente. Măcar să mai adune din gunoaiele astea până clarifică cu terenul, că am înţeles că aici ar fi probleme”, a spus unul dintre craiovenii din zonă.

„Este foarte riscant să treci seara pe aici”

O altă problemă a locuitorilor din zonă este legată de siguranţa lor. Aceştia evită să tranziteze zona, mai ales seara, oamenii străzii fiind cei care i-au adus în această situaţie. „De când sunt munţii de moloz, ziduri practic aruncate, stau aici şi oamenii fără adăpost. Ei consumă băuturi alcoolice şi problema este că devin agresivi dacă nu le dai ceea ce îţi cer. Vor ba ţigări, ba o sticlă de bere sau mai cer şi mâncare. Este foarte riscant să treci seara pe aici, de aceea ocolim de la staţia de tramvai, pe stradă. Asta înseamnă o jumătate de oră în plus”, a spus un alt craiovean din zonă.

„Visăm la parcuri de distracţie?!”

Numărul foarte mare de câini le dă şi el bătăi de cap cetăţenilor din zona Brestei, din imediata apropiere a podului. Animalele au ajuns chiar şi în gospodării, goana după hrană împingându-le între păsările celor ce locuiesc aici. Sezonul cald vine la pachet, după cum spun proprietarii caselor, cu mirosuri greu de suportat şi o invazie a ţânţarilor. Experienţa ultimilor ani le-a confirmat faptul că autorităţile sunt depăşite de situaţie şi din acest punct de vedere cetăţenii nemaiavând nicio speranţă că aceste probleme se vor rezolva. „Tot auzim de ani de zile de locuri de agrement, de parc de distracţie şi mai ştiu eu ce poveşti frumoase. Noi murim sufocaţi de gunoaie şi visăm la parcuri de distracţie?! O mare prostie este să crezi în aşa ceva. O să credem acest lucru doar când vom vedea utilajele în zonă. Păcat însă că va trece multă vreme până atunci şi situaţia va deveni şi mai grea, dacă nu imposibil de controlat”, a completat craioveanul.

Amenzile nu îi sperie pe craioveni

Deşi au mai aplicat câteva amenzi în urmă cu aproximativ doi ani, reprezentanţii Gărzii de Mediu Dolj nu prea mai au ce să facă la ora actuală, firma care deţine terenul fiind în insolvenţă. La rândul său, Poliţia Locală Craiova nu prea poate interveni, necunoscându-se încă regimul juridic al pământului respectiv. Deşi oamenii legii au mai dat câteva amenzi celor prinşi în fapt, asta nu îi sperie pe restul cetăţenilor lipsiţi de bun simţ. Primăria Craiova va putea hotărî soarta acestui teritoriu abia după ce instanţa va lua o decizie, existând un proces pe rol în acest caz. Autorităţile municipale fac apel însă la cetăţenii urbei să nu mai arunce gunoi în acea zonă, spiritul civic fiind salvarea de moment a stării de fapt.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ