Sub oblăduirea inabilului „cârmuitor“ Nicolae Giugea, cea mai democratică filială doljeană de partid s-a transformat într-o arenă de circ
Batjocura Naţional-Liberală

Dacă vreunul dintre Brătieni s-ar fi aflat duminică după-amiază în sala Casei Studenţilor din Craiova, cu siguranţă s-ar fi repezit pe scenă şi l-ar fi alungat de la prezidiu pe Nicolae Giugea pentru port ilegal al titulaturii de preşedinte al PNL Dolj. Modul în care a ales să conducă şedinţa de alegeri a conducerii filialei municipale a dezvăluit asistenţei, peste 400 de liberali get-beget, personalitatea despotică a liderului încă interimar al filialei. Peste câteva săptămâni, Giugea va da piept cu electoratul intern al partidului, solicitându-le votul pentru a putea, în acelaşi mod despotic, să le conducă destinele pentru următorii patru ani. Dacă îl va primi, atunci marele PNL se va transforma în micul PCR!

0

Duminică ar fi trebuit să fie o zi de sărbătoare pentru liberalii craioveni. Pentru prima dată după unirea cu PDL, urmau să se desfăşoare alegeri pentru desemnarea conducerii filialei. Trei liberali şi-au asumat candidatura: senatorul Mario Ovidiu Oprea, deputatul Ionuţ Stroe şi fostul consilier judeţean Marcel Marcea. Din păcate, prin modalitatea părtinitoare în care a înţeles să conducă şedinţa, preşedintele interimar de la judeţ, Nicolae Giugea, a transformat adunarea electivă într-un circ ieftin şi urât mirositor.

Giugea a imitat-o cu talent pe Roberta Anastase

Se împlineau deja două săptămâni de când Nicolae Giugea îşi alesese favoritul la postul de preşedinte al PNL Craiova. Nu s-a ascuns nicio clipă, ci a acţionat părtinitor din prima zi. L-a deposedat pe Stroe de postul de preşedinte interimar la municipiu şi l-a înscăunat, cu girul BPJ-ului, pe Mario Ovidiu Oprea în această funcţie. Apoi a început să lucreze vârtos în legalizarea acestei măsuri, pregătind terenul pentru a-i asigura senatorului o victorie facilă în alegerile interne. Scandalul a răzbătut şi în presa naţională, fără însă a deranja vădit pe cineva de la centru. Duminică, în ziua alegerilor, execuţia din partea deputatului Stroe a fost aproape o formalitate, însă despotismul preşedintelui Giugea a transformat-o într-un martiriu.
Cu de la sine putere, a propus delegaţilor liberali o comisie tehnică a alegerilor din care să facă parte doar trei persoane fidele taberei Oprea, în ciuda opoziţiei vehemente a celorlalte două tabere. S-a încăpăţânat să-şi menţină decizia şchioapă, ţipând isteric de la microfon şi numărând voturile din sală precum colega sa de partid Roberta Anastase voturile deputaţilor pedelişti în şedinţa de tristă amintire a Camerei Deputaţilor, până când lideri importanţi din echipa candidatului Oprea, sesizând penibilul situaţiei în care era pus chiar favoritul lor, i-au solicitat să admită câte un membru şi din celelelate două tabere. Apoi, cele cinci minute acordate fiecărui candidat la preşedinţie şi trei minute candidaţilor pentru Biroul Politic Local au fost cronometrate de „tovarăşul“ Nicolae Giugea (foto) în funcţie de simpatii şi conţinut, candidaţii pro Marcea şi Stroe fiindu-le pur şi simplu tăiat microfonul atunci când îndrăzneau să devină mai acizi, pe motiv că le-a expirat timpul. O imagine de tristă amintire pentru liberalii craioveni a fost aceea în care, deranjat că îndrăzneşte să ia cuvântul fără să fie invitat, ditamai preşedintele, şi la propriu şi la figurat, Giugea s-a chinuit secunde bune să-i smulgă microfonul din mână „poneiului“ Marcea. Cum nu a reuşit, a dat ordin să se taie alimentarea instalaţiei de sonorizare, lăsându-l pe Marcel să ţipe de pe scenă. Privită din mijlocul sălii, scena le-a amintit participanţilor de comediile cu Stan şi Bran, numai că puţini au fost participanţi care au râs. Erau prea uimiţi şi se simţeau umiliţi!

Dezastrul pare inevitabil şi în următorii patru ani

A confunda dezbaterea internă şi competiţia electorală corectă în sânul filialei cu circul la care au asistat peste 400 de liberali cu drept de vot reprezintă un pas mare şi sigur spre dezintegrarea filialei. Câştigătorului, fie el chiar şi Ovidiu Oprea, îi va fi foarte greu să reconstruiască ceva trainic şi temeinic în următorii ani. Acuzele reciproce de colaboraţionism cu PSD-ul, unul dintre subiectele favorite ale acestui congres, au lăsat cicatrici adânci în toate taberele. Spiritul de neîncredere, existent de câţiva ani în filială ca urmare a rezultatelor electorale dezastruoase, suspiciunea şi sentimentele de neputinţă nu numai că nu au fost înlăturate prin alegerea noilor lideri, dar riscă să caracterizeze şi următorii patru ani din viaţa filialei. Ca şi în viaţa de zi cu zi, şi în PNL Dolj peştele de la cap începe să se împută. Când tu, preşedinte al unei filiale judeţene, prezumat a fi un arbitru neutru în orice dispută electorală internă la nivelul filialelor subordonate, te transformi într-un partizan furibund al unuia dintre candidaţi, călcând în picioare nu numai diverse prevederi statutare, dar şi demnitatea politică şi umană a adversarilor acestuia, atunci să nu te mai mire că „oştenii“ tăi, acei iluştri anonimi de la „talpa“ partidului, încep să se întrebe dacă eşti liderul pentru care merită să lupte într-o competiţie electorală cu gigantul PSD.
Modul în care a fost organizat şi condus acest congres a demonstrat încă o dată partidului că, de fapt, această filială nu are încă un lider. Ultimul, Marian Jean Marinescu, a luat loc cuminte în sală şi a plecat, cu o grimasă pe faţă, cu mult înaintea încheierii circului. Poate că se săturase sau poate că s-a simţit, într-o oarecare măsură, umilit de soarta partidului pentru care şi-a sacrificat mai bine de un sfert de veac din viaţă.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ